Vesti
Politika

Stano: EU imala drugačija očekivanja

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da najnovija runda dijaloga Beograda i Prištine nije donela napredak, jer EU nije videla spremnost strana da pronađu kompromis i o tome će biti obaveštene države članice od kojih će biti zatražene smernice kako dalje pristupiti partnerima i koje će mere, "koje su na raspolaganju", preduzimati.
Stano: EU imala drugačija očekivanja
Peter Stano (Foto EC - Audiovisual Service)

Stano je, na redovnom brifingu za medije, naglasio da visoki predstavnik EU Žozep Borel nije rekao da je dijalog neuspešan, već runda dijaloga u četvrtak nije donela rezultat jer strane nisu uspele da se dogovore.

"Strane nisu bile spremne da prevaziđu razlike. Evropska unija nije strana u dijalogu, već posrednik, strane su Kosovo i Srbija", predočio je Stano.

Prema njegovim rečima, EU pomaže Srbiji i Kosovu da premoste razlike, ali ne može biti uspešna u tome ako strane odbijaju da idu putem komprmisa i ako neko ne želi pomoć.

"U ozbiljnoj smo situaciji i visoki predstavnik je jasno rekao da su Srbija i Kosovo u riziku da zaostaju za ostatkom regiona u procesu evropskih inetgracija, jer ne napredak u tom procesu usko povezan sa dijalogom", naglasio je Stano.

On je rekao da specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak informiše države članice o rundi dijaloga i onda će 27 država odlučiti kako dalje.

"Unija je posrednik i možemo postići onoliko koliko su strane spremne da prihvate", rekao je Stano.

Upitan da li Borel smatra da su efikasne restriktivne mere primenjene prema Kosovu, Stano je rekao da nisu evidentirani značajni koraci u smislu deeskalacije situacije, iako je bilo nekih koraka, a i dalje ima potencijala za pogoršanje situacije.

Mere protiv Kosova su privremene i one će biti na snazi dokle članice EU smatraju da je potrebno, naveo je on i istakao da se te mere mogu ublažavati i pojačavati, kako situacija zahteva.

Na pitanje da li se mere mogu primeniti i na drugu stranu, Srbiju, Stano je rekao da je to odluka 27 članica EU u odnosu na to koja strana ne čini dovoljno za smirivanje ili podstiče eskalaciju.

"One mogu biti uvedene i za drugu stranu ako je to zajednička procena 27 članica EU. To je proces, koji je pod stalnim nadzorom država članica. Oni nisu zadovoljni ishodom runde, imali su drugačija očekivanja i partneri to znaju", zaključio je Stano.Ostale vesti

Vučić razgovarao sa Lajčakom o situaciji na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 21.09.2023
Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023