Vesti
Politika

Stano: Dijalogom otkloniti napetosti

Evropska unija je uverena da se dijalogom Beograda i Prištine uz posredovanje EU mogu naći rešenja i otkloniti napetosti na Kosovu, izjavio je u Briselu portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano, naglasivši da se "EU ne bi angažovala da nije uverena da će se naći rešenje" i zato je pozvala obe strane da dođu na razgovore u Brisel.
Stano: Dijalogom otkloniti napetosti
Peter Stano (Printskrin Jutjub@eudebates.tv)

"EU smatra da je važno da svi koji su upleteni u neusaglašane i jednostrane akcije narušavaju mir i stabilnost na terenu i što tamo sprečava slobodu kretanja svih građana, moraju to odmah prekinuti", stavio do znanja portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela.

Jedini način da se reše sporovi, a posebno ovaj poslednji su dijalog i pregovori, dakle dijalog i pregovori, rekao je Stano, predočivši da "Evropska unija i njene članice prate s posebnom pažnjom i zabrinutošću događaje na severu Kosova".

"EU je bila i sada je u kontaktu s obe strane, Kosovom i Srbijom, a mi usaglašeno radimo zajedno s Euleksom i NATO, s Kfor misijom na terenu, kao i međunarodnim partnerima, naročito sa SAD, a naš sveukupni cilj je da se napetost smanji", kazao je Stano.

Visoki predstavnik EU Borel i specijalni izaslanik Miroslav Lajčak su, prema njegovim rečima, bili u vezi s obe strane i "pošto je Kosovo prihvatilo zahtev visokog predstavnika EU i SAD da odloži mere koje su izazvale pobunu, EU je pozvala u Brisel obe strane da razmotre način za rešenje i da se preči da se takve zategnutosti ne ponove".

"Još jednom bih želeo da ponovim da sva otvorena pitanja između Srbije i Kosova moraju da se reše kroz dijalog uz posredovanje EU", stavio je do znanja Borelov predstavnik za medije.

"To je", dodao je, "važno za ljude na Kosovu i u Srbiji i značajno je za evropsku perspektivu obe strane".

Odgovarajući na pitanja novinara, Stano je ponovio da "srpska strana, kao i Kosovo, veoma dobro znaju da je normalizacija njihovih odnosa veoma važna za put ka EU".Ostale vesti

Kurti razgovarao sa ambasdorima Kvinte i EU, Pičom i Šoleom

Uoči sastanaka u Briselu, kosovski premijer Aljbin Kurti, zajedno sa svojim zamenikom Besnikom Bisljimijem, sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu i ambasadorima zemalja Kvinte. Telefonom je razgovarao i sa Stjuartom Pičom i Derekom Šoleom.

  • 16.08.2022
Kurti: 1. septembar biće normalan dan
„Prvi septembar biće normalan dan na graničnim prelazima - ili ćemo izdavati ulazno-izlazna dokumenta, ili će ih obe strane ukinuti. Ne isključujem to i nadam se da ćemo o tome razgovarati u okviru teme aktuelnih tema" - kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za BBC na srpskom jeziku.
  • 16.08.2022
Selaković: Situacija uoči dijaloga tenzična, Kurti je nepredvidiva figura
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je uoči pregovora Beograda i Prištine u Briselu da je situacija tenzična i opterećena neozbiljnošću zvaničnika Prištine.
  • 16.08.2022
Hil: ZSO ne bi bio jedinstven slučaj, slični primeri postoje u Evropi
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da Zajednica srpskih opština na Kosovu nije nikakav jedinstveni model, i da primeri takvog udruživanja već postoje u multietničkim sredinama u Evropi.
  • 16.08.2022
EK: Vučić i Kurti u Briselu moraju da raspravljaju o svim otvorenim pitanjima
Evropska komisija (EK) je saopštila da u dijalogu Beograd - Priština u Briselu u četvrtak "mora i biće raspravljano o svim otvorenim pitanjima", ali je naglasila da "ne može da se spekuliše o rezultatima dijaloga". Portparolka u EK Nabila Masrali je rekla da će Komisija uskoro objaviti koje će sve teme biti na stolu pregovora srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
  • 16.08.2022
Vučić sa Stjuartom Pičom o dijalogu: Srbija će biti konstruktivna
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.
  • 16.08.2022