Vesti
Politika

Stano: Dijalogom otkloniti napetosti

Evropska unija je uverena da se dijalogom Beograda i Prištine uz posredovanje EU mogu naći rešenja i otkloniti napetosti na Kosovu, izjavio je u Briselu portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano, naglasivši da se "EU ne bi angažovala da nije uverena da će se naći rešenje" i zato je pozvala obe strane da dođu na razgovore u Brisel.
Stano: Dijalogom otkloniti napetosti
Peter Stano (Printskrin Jutjub@eudebates.tv)

"EU smatra da je važno da svi koji su upleteni u neusaglašane i jednostrane akcije narušavaju mir i stabilnost na terenu i što tamo sprečava slobodu kretanja svih građana, moraju to odmah prekinuti", stavio do znanja portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela.

Jedini način da se reše sporovi, a posebno ovaj poslednji su dijalog i pregovori, dakle dijalog i pregovori, rekao je Stano, predočivši da "Evropska unija i njene članice prate s posebnom pažnjom i zabrinutošću događaje na severu Kosova".

"EU je bila i sada je u kontaktu s obe strane, Kosovom i Srbijom, a mi usaglašeno radimo zajedno s Euleksom i NATO, s Kfor misijom na terenu, kao i međunarodnim partnerima, naročito sa SAD, a naš sveukupni cilj je da se napetost smanji", kazao je Stano.

Visoki predstavnik EU Borel i specijalni izaslanik Miroslav Lajčak su, prema njegovim rečima, bili u vezi s obe strane i "pošto je Kosovo prihvatilo zahtev visokog predstavnika EU i SAD da odloži mere koje su izazvale pobunu, EU je pozvala u Brisel obe strane da razmotre način za rešenje i da se preči da se takve zategnutosti ne ponove".

"Još jednom bih želeo da ponovim da sva otvorena pitanja između Srbije i Kosova moraju da se reše kroz dijalog uz posredovanje EU", stavio je do znanja Borelov predstavnik za medije.

"To je", dodao je, "važno za ljude na Kosovu i u Srbiji i značajno je za evropsku perspektivu obe strane".

Odgovarajući na pitanja novinara, Stano je ponovio da "srpska strana, kao i Kosovo, veoma dobro znaju da je normalizacija njihovih odnosa veoma važna za put ka EU".Ostale vesti

CIK prihvatio kandidaturu Arsenijevića
Centralna izborna komisija Kosova (CIK) prihvatila je kandidaturu Aleksandra Arsenijevića iz Građanske inicijative Srpski opstanak za gradonačelnika Severne Mitrovice.
  • 29.11.2022
Rok za prijavu političkih subjekata za izbore SO Zvečan i Leposavić do 2. decembra

Centralna izborna komisija (CIК) saopštila je da je rok za podnošenje prijava za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za učešće na prevremenim izborima za skupštine opština Zvečan i Leposavić počeo 26. novembra i trajaće do 2. decembra.

  • 29.11.2022
Kurti: Srbija želi da izdvoji jedan sporazum, a preostala 32 ignoriše
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je spreman da razgovara o zajednici srpskih opština i pravima Srba na Kosovu, ali ne kao o preduslovu za dijalog, nego kao delu razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na bazi predloga Nemačke i Francuske.
  • 29.11.2022
Tribina: Politika prema Kosovu rezultiraće nestankom Srba

Albanci za srpsku politiku ne postoje, oni nisu priznati kao politički subjekat i kao takvi ne mogu biti sagovornik, ocenili su sinoć u Beogradu učesnici tribine "Da li je moguće misliti na priznanje Kosova ako si Srbin".

  • 29.11.2022
Vučić: Ako je za Kurtija završeno pitanje statusa Kosova, i za mene je
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da povodom nastavka pregovora sa Prištinom "nema previše nade, već ima strah od budućih događaja".
  • 28.11.2022
Overene prijave kandidata za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova
Centralna izborna komisija overila je danas imena kandidata za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.
  • 28.11.2022