Vesti
Politika

Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD

Portparol Evropske unije u Briselu Peter Stano izjavio je da su predstavnici Prištine i Beograda, uz domaćine Miroslava Lajčaka i Žozepa Borelja jedini učesnici dijaloga o Kosovu, a da EU sarađuje sa Vašingtonom, sa kojim ima iste ciljeve u regionu.

Stano: Dijalog vodi EU, pozdravljamo inicijative SAD
Peter Stano (Foto N1)

Stano je to rekao prištinskim medijima, reagujući na najavu koordinatora kosovske vlade Skendera Hisenija da je tražio stalno i aktivno prisustvo američkih zvaničnika na sastancima u procesu dijaloga u Briselu.

"Put ka Evropskoj uniji za Kosovo (takođe i za Srbiju) prolazi kroz dijalog koji je omogućila EU. EU kao organizator dijaloga sarađuje sa Beogradom i Prištinom od 2011. godine na sveobuhvatnom sporazumu za normalizaciju odnosa. Učesnici dijaloga su predstavnici Kosova i Srbije, a primili su ih visoki predstavnik EU Žozep Borelj i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak ", izjavio je Stano.

On dodaje da u Briselu pozdravljaju inicijative za podršku dijalogu koji je omogućila Evropska unija i naglašava da za dijalog imaju saradnju sa partnerima iz Sjedinjenih Američkih Država i da Vašington i Brisel imaju iste ciljeve u regionu.

"Kada je u pitanju uključivanje treće strane u napore da se pomogne Kosovu i Srbiji da se dogovore o sveobuhvatnoj normalizaciji svojih odnosa, pozdravljamo sve inicijative koje podržavaju dijalog pod okriljem EU. Za EU su SAD važan partner. Imamo iste ciljeve i za region, a podrška SAD dijalogu pod okriljem EU je dobrodošla. Mi komuniciramo sa našim američkim partnerima i o ovom pitanju", naveo je Stano.Ostale vesti

Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020