Vesti
Politika

Stano: Dijalog se nastavlja i pored izbora na Kosovu

Rad na dijalogu Beograda i Prištine se nastavlja, izjavio je za Tanjug portparol EU Peter Stano. On je takođe pozvao vlasti u Srbiji i na Kosovu da blisko sarađuju i poštuju sporazume kada je reč o distribuciji vakcina protiv kovida-19.
Stano: Dijalog se nastavlja i pored izbora na Kosovu
Peter Stano (Foto N1)

Na pitanje Tanjuga kako će se najavljeno održavanje prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, predviđenih za prvu polovinu 2021. godine, odraziti na proces pregovora Beograda i Prištine, u Briselu napominju da se rad na dijalogu nastavlja.

"Sledeće sastanke ćemo najaviti kada za to dođe vreme", dodaje Stano.

Iz EU su ranije, u kontekstu vanrednih izbora, poručili da će nastaviti da sarađuju sa "sagovornicima na Kosovu" kao i da od Prištine očekuju da poštuje i primeni sve do sada postignute sporazume.

Nakon poslednje runde ekspertskih razgovora Beograda i Prištine 10. decembra, obe delegacije najavile su sledeći sastanak na tehničkom nivou za početaka januara u Briselu.

Ustavni sud Kosova je 22. decembra 2020. godine proglasio nevažećim glas poslanika Etema Arifija prilikom izbora Vlade premijera Avdulaha Hotija.

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova i predsednica Parlamenta Vljosa Osmani trebalo bi da do kraja januara raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Vlasti u Beogradu i Prištini da sarađuju oko vakcina protiv kovida-19

Portparol EU Peter Stano je u izjavi za Tanjug pozvao vlasti u Beogradu i Prištini da blisko sarađuju i poštuju sporazume kada je reč o distribuciji vakcina protiv kovida-19.

”Vlasti u Srbiji i na Kosovu moraju blisko da sarađuju u skladu sa relevenatnim dogovorima iz dijaloga Beograda i Prištine koji se odnose na kretanje robe i sertifikaciju farmaceutskih proizvoda”, kazao je Stano.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga o osudama prištinske strane do kojih je došlo nakon distribucije dela vakcina koje je Beograd nabavio građanima sa Severa Kosova, Stano dodaje da EU "još razmatra dešavanja vezana za distribuciju kovid-19 vakcina".Ostale vesti

Kampanja pre zvanične kampanje?: Mirićima nova kuća, stanarima u
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i njegove kolege iz Srpske liste danas su uručili ključeve novoizgrađene kuće porodici Mirić i obišli radove na renoviranju naselja "Bergen" u Ugljaru. Iako kampanja za izbore još nije počela, ipak su poručili da je Srpska lista jedinstevena i da to jedinstvo ne mogu da naruše ni "vetrovi koji će povremeno duvati".
  • 26.01.2021
Kosnet: Američki vojnici nisu poginuli radi velike Albanije ili velike Srbije
Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet usprotivio se formiranju takozvane velike Albanije i rekao da "američki vojnici nisu poginuli da bi stvorili veliku Albaniju ili veliku Srbiju".
  • 26.01.2021
Rakić, Jevtić i Simić u opštini Gračanica
Potpredsednik tehničke vlade Kosova Goran Rakić, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić i šef poslaničke grupe Srpske liste u Skupštini Кosova Igor Simić u poseti su opštini Gračanica.
  • 26.01.2021
IPŽP sutra odlučuje o žalbama stranaka
Izborni panel za žalbe i predstavke sutra će doneti odluku na osnovu žalbi koje su pojedine političke partije podnele CIK-u nakon odluke za neverifikaciju određenih lista.
  • 25.01.2021
Pokret Samoopredeljenje podneo žalbu na odluku CIK-a

Pokret Samoopredeljenje podneo je Izbornom panelu za žalbe i predstavke žalbu na odluku Centralne izborne komisije, koja nije potvrdila listu kandidata za poslanike ovog političkog entiteta, jer su u protekle tri godine bili krivično osuđivani.

  • 24.01.2021
Haradinajeva partija podnela žalbu na odluku CIK-a
Pošto Centralna izborna komisija nije verifikovala listu kandidata, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja podnela je žalbu Izbornom veću za zalbe i predstavke.
  • 23.01.2021