Vesti
Politika

Stano: Dijalog neprestano traje, 19.jula fokus na postignuto

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, sastaju se u 19. jula u Briselu na novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine na visokopolitičkom nivou.
Stano: Dijalog neprestano traje, 19.jula fokus na postignuto
Peter Stano (Foto N1)

Sa početkom u 14 časova delegacije Beograda i Prištine prvo će razgovarati bilateralno sa EU posrednicima, Žosepom Boreljom i Miroslavom Lajčkom, a zatim će uslediti i trilateralni sastanak.

U diplomatskim izvorima napominju je planirano da se razgovori završe do 18 časova, ali da se njihov ”tok i trajanje” ne mogu predvideti u ovom trenutku.

"Ovaj sastanak će se fokusurati na napredak postignut do sada i sledeće korake u dijalogu koji je važan za evropske perspektive Srbije i Kosova”, kaže portparol EU, Peter Stano.

Nakon najava iz Brisela da bi ova, ”druga rudna”, direktnih razgovora Vučića i Kurtija trebalo da bude ”dobro pripremljena” na nivou eksperata, portparol EU, Peter Stano, za Tanjug naglašava da i ne uključuje samo javne sastanke u Briselu.

”Važno je da nastave da razgovaraju i da nema nazadovanja”, naglašavaju u Briselu.

Dodaje se da će specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, na osnovu održanih ekspertsko-tehničkih razgovora i dodatnih konsultacija predstaviti oblasti u kojima je moguće doći do napretka.

U diplomatskim izvorima u Briselu za Tanjug napominju da obe strane u dijalogu Beograda i Prištine "znaju da je važno da se otvorena pitanja reše" i da se dođe do "konsenzusa i kompromisa o normalizaciji odnosa".

EU, kao glavni posrednik u dijalogu, namerava da u cilju održanja dinamike i postizanja konačnog cilja dijaloga, prvonoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, namerava da svakog meseca organizuje sastanke dve strane u Briselu, rečeno je Tanjugu u sedištu EU.Ostale vesti

Bolton: Vašingtonski sporazum je mrtav ako je Kurti nezainteresovan
Američki diplomata i bivši savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton u intervjuu za Kosovo onlajn navodi da “još ne znamo kakav odnos ima Bajdenova administracija prema Balkanu”, ali i da “ako Aljbin Kurti nije zainteresovan za Vašingtonski sporazum, onda je taj sporazum mrtav”.
  • 26.07.2021
Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021