Vesti
Politika

Šta poseduje Rakić, zavisi koga pitate – za Prištinu imućniji nego za Beograd

Šta od imovine poseduje predsednik Srpske liste Goran Rakić. Odgovor na to pitanje zavisi od toga koga pitate. Sudeći po zvanično dostupnim podacima, za Prištinu je on mnogo imućniji nego za Beograd. Život u dva sistema, srpskom i kosovskom, pojedinim političarima sa Kosova omogućio je da imaju brojne funkcije kojima nije lako ući u trag.

Šta poseduje Rakić, zavisi koga pitate – za Prištinu imućniji nego za Beograd
Goran Rakić sa predstavnicima SL (Foto Kim)

Direktor Javnog komunalnog preduzeća Standard, asistent u nastavi na Visokoj ekonomskoj školi strukovnih studija Peć – to su podaci koji se o Goranu Rakiću, predsedniku Srpske liste, mogu naći na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije Republike Srbije. Što se tiče imovine ne navodi se ništa.

Međutim, na sajtu kosovske Agencije za borbu protiv korupcije u poslednjem prijavljivanju imovine, pored funkcija koje je tada obavljao, Goran Rakić prijavio je i tri stana vrednosti 25, 30 i 40 hiljada evra, plac od 9,5 ari vrednosti 350.000 evra, auto grand čiroki vrednosti 10.000 evra.

Maja 2020. godine na sajtu srpske agencije se o Rakiću nisu mogli naći ni sada dostupni podaci. Nakon pisanja CINS-a o tome, ista agencija je pokrenula postupak zbog neprijavljivanja imovine protiv njega i još četiri funkcionera sa Kosova.

Novinaru koji se ovom temom bavio je zanimljiva reakcija agencije.

„Koja je praktično pomilovala sve njih. Odnosno samo ih je opomenula, iako postoji negde, da kažem, makar i sumnja da su oni to namerno prikrivali, jer se radi o višegodišnjoj praksi da oni to ne prijavljuju, to traje, odavno su svi oni na funkcijama. Ali oni se nisu ni konsultovali sa nekim tužilaštvom da se eventualno pokrene neki postupak protiv njih“, smatra novinar CINS-a Stefan Marković.

U Vladi Kosova Rakić trenutno obavlja funkciju ministra za zajednice i povratak, a kosovskoj agenciji je prijavio i da je profesor na Ekonomskom fakultetu u Severnoj Mitrovici. Pored toga je i zastupnik fudbalskog kluba Trepča. On nije jedini među srpskim političarima sa Kosova čijoj imovini je teško ući u trag.

„Na Kosovu ima nešto više od 100 institucija Srbije. Međutim, veliki broj njih mi zaista nismo mogli da dođemo do podataka koliko oni zarađuju, šta imaju sve od nekretnina, od automobila i tako dalje“, dodaje Marković.

Za Nemanju Nenadića iz Transparentnosti Srbija je otvoreno pitanje da li su podaci o prijavljenoj imovini dostupni javnosti, ali i da li se javnim izvorima smatra ono što dolazi od Vlade Kosova. Mišljenja je da bi srpskoj agenciji trebalo prijavljivati i takve prihode.

„Ukoliko srpski funkcioneri sa Kosova smatraju da ono što primaju iz budžeta Kosova, prihod koji dolazi od autonomne pokrajine, onda bi trebalo da dosledno tom stavu takve svoje prihode prijavljuju i da ih tretiraju kao nešto što se tiče i javnih izbora Republike Srbije“, rekao je Nenadić.

O slučaju Gorana Rakića N1 je pitao srpsku Agenciju za sprečavanje korupcije, čiji se odgovor čeka. Ovaj medij je pokušalo da dobije i predsednika Srpske liste, ali na poziv nije odgovorio.Ostale vesti

Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022
Starović: Nemam velika očekivanja od sastanka u Briselu
"Bojim se da će teško doći do promene obrasca ponašanja koji je Aljbin Kurti uspostavio već godinu i po dana i koji se svodi na povlačenje jednostranih poteza, koji po pravilu idu na štetu interesa Srba", upozorava za RTS, Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova. 
  • 08.08.2022
Svečlja posetio Brnjak
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Deljalj Svečlja obišao je juče administrativni prelaz Brnjak i policijsku stanicu granične policije. Svečlja u objavi na njegovom Fejsbuk nalogu ponovio tvrdnju da su nedavno jedinicu granične policije, napale “srpske ilegalne grupe”.
  • 08.08.2022