Vesti
Politika

Šta poseduje Rakić, zavisi koga pitate – za Prištinu imućniji nego za Beograd

Šta od imovine poseduje predsednik Srpske liste Goran Rakić. Odgovor na to pitanje zavisi od toga koga pitate. Sudeći po zvanično dostupnim podacima, za Prištinu je on mnogo imućniji nego za Beograd. Život u dva sistema, srpskom i kosovskom, pojedinim političarima sa Kosova omogućio je da imaju brojne funkcije kojima nije lako ući u trag.

Šta poseduje Rakić, zavisi koga pitate – za Prištinu imućniji nego za Beograd
Goran Rakić sa predstavnicima SL (Foto Kim)

Direktor Javnog komunalnog preduzeća Standard, asistent u nastavi na Visokoj ekonomskoj školi strukovnih studija Peć – to su podaci koji se o Goranu Rakiću, predsedniku Srpske liste, mogu naći na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije Republike Srbije. Što se tiče imovine ne navodi se ništa.

Međutim, na sajtu kosovske Agencije za borbu protiv korupcije u poslednjem prijavljivanju imovine, pored funkcija koje je tada obavljao, Goran Rakić prijavio je i tri stana vrednosti 25, 30 i 40 hiljada evra, plac od 9,5 ari vrednosti 350.000 evra, auto grand čiroki vrednosti 10.000 evra.

Maja 2020. godine na sajtu srpske agencije se o Rakiću nisu mogli naći ni sada dostupni podaci. Nakon pisanja CINS-a o tome, ista agencija je pokrenula postupak zbog neprijavljivanja imovine protiv njega i još četiri funkcionera sa Kosova.

Novinaru koji se ovom temom bavio je zanimljiva reakcija agencije.

„Koja je praktično pomilovala sve njih. Odnosno samo ih je opomenula, iako postoji negde, da kažem, makar i sumnja da su oni to namerno prikrivali, jer se radi o višegodišnjoj praksi da oni to ne prijavljuju, to traje, odavno su svi oni na funkcijama. Ali oni se nisu ni konsultovali sa nekim tužilaštvom da se eventualno pokrene neki postupak protiv njih“, smatra novinar CINS-a Stefan Marković.

U Vladi Kosova Rakić trenutno obavlja funkciju ministra za zajednice i povratak, a kosovskoj agenciji je prijavio i da je profesor na Ekonomskom fakultetu u Severnoj Mitrovici. Pored toga je i zastupnik fudbalskog kluba Trepča. On nije jedini među srpskim političarima sa Kosova čijoj imovini je teško ući u trag.

„Na Kosovu ima nešto više od 100 institucija Srbije. Međutim, veliki broj njih mi zaista nismo mogli da dođemo do podataka koliko oni zarađuju, šta imaju sve od nekretnina, od automobila i tako dalje“, dodaje Marković.

Za Nemanju Nenadića iz Transparentnosti Srbija je otvoreno pitanje da li su podaci o prijavljenoj imovini dostupni javnosti, ali i da li se javnim izvorima smatra ono što dolazi od Vlade Kosova. Mišljenja je da bi srpskoj agenciji trebalo prijavljivati i takve prihode.

„Ukoliko srpski funkcioneri sa Kosova smatraju da ono što primaju iz budžeta Kosova, prihod koji dolazi od autonomne pokrajine, onda bi trebalo da dosledno tom stavu takve svoje prihode prijavljuju i da ih tretiraju kao nešto što se tiče i javnih izbora Republike Srbije“, rekao je Nenadić.

O slučaju Gorana Rakića N1 je pitao srpsku Agenciju za sprečavanje korupcije, čiji se odgovor čeka. Ovaj medij je pokušalo da dobije i predsednika Srpske liste, ali na poziv nije odgovorio.Ostale vesti

Dačić o predlozima rešenja: Srbija jasno rekla šta su naše crvene linije
Da li će ići na samit Evropske unije i Zapadnog Balkana u Tiranu, odlučiće sam predsednik Srbije, rekao je šef diplomatije Ivica Dačić. O predlozima rešenja odnosa sa Prištinom, koji se stavljaju pred Srbiju, kaže - treba sačekati pa videti.
  • 03.12.2022
Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022