Vesti
Politika

Šta poseduje Rakić, zavisi koga pitate – za Prištinu imućniji nego za Beograd

Šta od imovine poseduje predsednik Srpske liste Goran Rakić. Odgovor na to pitanje zavisi od toga koga pitate. Sudeći po zvanično dostupnim podacima, za Prištinu je on mnogo imućniji nego za Beograd. Život u dva sistema, srpskom i kosovskom, pojedinim političarima sa Kosova omogućio je da imaju brojne funkcije kojima nije lako ući u trag.

Šta poseduje Rakić, zavisi koga pitate – za Prištinu imućniji nego za Beograd
Goran Rakić sa predstavnicima SL (Foto Kim)

Direktor Javnog komunalnog preduzeća Standard, asistent u nastavi na Visokoj ekonomskoj školi strukovnih studija Peć – to su podaci koji se o Goranu Rakiću, predsedniku Srpske liste, mogu naći na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije Republike Srbije. Što se tiče imovine ne navodi se ništa.

Međutim, na sajtu kosovske Agencije za borbu protiv korupcije u poslednjem prijavljivanju imovine, pored funkcija koje je tada obavljao, Goran Rakić prijavio je i tri stana vrednosti 25, 30 i 40 hiljada evra, plac od 9,5 ari vrednosti 350.000 evra, auto grand čiroki vrednosti 10.000 evra.

Maja 2020. godine na sajtu srpske agencije se o Rakiću nisu mogli naći ni sada dostupni podaci. Nakon pisanja CINS-a o tome, ista agencija je pokrenula postupak zbog neprijavljivanja imovine protiv njega i još četiri funkcionera sa Kosova.

Novinaru koji se ovom temom bavio je zanimljiva reakcija agencije.

„Koja je praktično pomilovala sve njih. Odnosno samo ih je opomenula, iako postoji negde, da kažem, makar i sumnja da su oni to namerno prikrivali, jer se radi o višegodišnjoj praksi da oni to ne prijavljuju, to traje, odavno su svi oni na funkcijama. Ali oni se nisu ni konsultovali sa nekim tužilaštvom da se eventualno pokrene neki postupak protiv njih“, smatra novinar CINS-a Stefan Marković.

U Vladi Kosova Rakić trenutno obavlja funkciju ministra za zajednice i povratak, a kosovskoj agenciji je prijavio i da je profesor na Ekonomskom fakultetu u Severnoj Mitrovici. Pored toga je i zastupnik fudbalskog kluba Trepča. On nije jedini među srpskim političarima sa Kosova čijoj imovini je teško ući u trag.

„Na Kosovu ima nešto više od 100 institucija Srbije. Međutim, veliki broj njih mi zaista nismo mogli da dođemo do podataka koliko oni zarađuju, šta imaju sve od nekretnina, od automobila i tako dalje“, dodaje Marković.

Za Nemanju Nenadića iz Transparentnosti Srbija je otvoreno pitanje da li su podaci o prijavljenoj imovini dostupni javnosti, ali i da li se javnim izvorima smatra ono što dolazi od Vlade Kosova. Mišljenja je da bi srpskoj agenciji trebalo prijavljivati i takve prihode.

„Ukoliko srpski funkcioneri sa Kosova smatraju da ono što primaju iz budžeta Kosova, prihod koji dolazi od autonomne pokrajine, onda bi trebalo da dosledno tom stavu takve svoje prihode prijavljuju i da ih tretiraju kao nešto što se tiče i javnih izbora Republike Srbije“, rekao je Nenadić.

O slučaju Gorana Rakića N1 je pitao srpsku Agenciju za sprečavanje korupcije, čiji se odgovor čeka. Ovaj medij je pokušalo da dobije i predsednika Srpske liste, ali na poziv nije odgovorio.Ostale vesti

Kurti neće da povuče odluku o reciprocitetu za tablice

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da neće da odustane od reciprociteta za privremene registarske tablice automobila iz centralne Srbije, i taj stav preneo je ambasadorima zemalja Kvinte na sastanku u Prištini.

  • 21.09.2021
Živković: Sve što se sada dešava posledica je Vučićeve politike
Bivši premijer Srbije Zoran Živković izjavio je da je zamena statusno neutralnih "KS" tablica na severu Kosova "deo sporazuma" koji je (Aleksandar) Vučić potpisao sa kosovskim Albancima pre pet godina, i da je sve što se sada dešava "posledica Vučićeve politike".
  • 21.09.2021
Vučić traži povlačenje svih trupa sa severa Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da Srbija traži povlačenje svih trupa koje su upale na sever Kosova, hitan odgovor EU da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu. Poručuje da je odbio "tobožnje kompromisno rešenje Kvinte koje bi unižavalo Srbiju".
  • 21.09.2021
Bisljimi: Nećemo formirati ZSO dok bude štetna po Kosovo
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je da Vlada Kosova neće formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO) sve dok se bude smatralo da je štetna za teritorijalni integritet i institucije Kosova.
  • 21.09.2021
Petković: Borili smo se da se produži važenje KS tablica
Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je, prema prethodnom petogodišnjem sporazumu, rok za važenje "KS" tablica za Srbe na severu Kosova istekao 15. septembra, ali da su se predstavnici srpskih vlasti "borili na sve načine" da bude produžen za još pet godina.
  • 21.09.2021
Osmani: Kosovo u potpunosti primenilo Briselski sporazum
Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da je Kosovo uspostavljanjem reciprociteta u vezi registarskih tablica sa Srbijom u potpunosti primenilo Briselski sporazum.
  • 21.09.2021