Vesti
Politika

Šta piše u Strategiji proširenja EU

U Strategiji za "Verodostojnu perspektivu proširenja i pojačan angažman EU na Zapadnom Balkanu", dokumentu koji je danas usvojila Evropska komisija, predviđa se mogućnost novog proširenja EU 2025. godine.
Šta piše u Strategiji proširenja EU
Brisel (Foto arhiva Kim)

Najpre, Strategija predviđa da Srbija može potencijalno biti spremna za ulazak u EU do 2025. godine.
Primena pravno obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine mora biti u primeni u trenutku zatvaranja pristupnih pregovora sa Srbijom, navodi se u strateškom dokumentu Evropske komisije.

Strategija navodi da bez sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kroz dijalog kojem posreduje EU, ne može biti trajne stabilnosti u regionu: "Sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum o normalizaciji je hitan i ključan, kako bi i Srbija i Kosovo napredovali na putu ka EU."

Međutim, da bi Srbija i Crna Gora ispunile obaveze potrebne za ulazak u EU do 2025, moraju prvo ispuniti prelazna merila, posebno u oblasti poglavlja o vladavini prava.

Komisija bi zatim trebalo da sačini dokument koji bi trebalo da dâ procenu uticaja budućeg proširenja na ključne oblasti politike EU, kao što su poljoprivreda, koheziona politika i budžet.

U tom trenutku, navedeno je u Strategiji, Srbija bi trebalo da ima već "konkretan napredak u pogledu pravno obavezujućeg sporazuma sa Kosovom".

Neophodan sporazum o normalizaciji odnosa s Prištinom

Kada se zatvore sva poglavlja u pregovorima, uključujući i postojeće rezultate primene reformi, zemlje-članice će biti u poziciji da se dogovore o zatvaranju pregovora, pri čemu će u slučaju Srbije biti neophodno da je "pravno obavezujući sporazum o normalizaciji sa Prištinom postignut i da se primenjuje."

Zatim, kako predviđa Strategija proširenja, pristupni ugovor može biti potpisan.

"Kad se završi ratifikacija pristupnog ugovora u svim zemljama, posle mišljenja Komisije, pristanka Evropskog parlamenta i odluke Evropskog saveta, doći će do prijema novih članica", zaključuje se u Strategiji.

"Uz jaku političku volju, ispunjavanje stvarnih i održivih reformi i konačno rešenje sporova sa susedima, Srbija i Crna Gora mogu potencijalno biti spremne za članstvo do ovog datuma", navodi se takođe u usvojenom tekstu Strategije proširenja na Zapadni Balkan.

Kada je reč o narednim koracima za zemlje Zapadnog Balkana, dokument navodi da će sve zemlje regiona imati šansu da napreduju na evropskom putu i to na osnovu sopstvenih dostignuća i brzinom koju same odrede.

"Srbija i Crna Gora su trenutno lideri u procesu. Albanija i Makedonija prave značajne korake na svom evropskom putu, a Komisija je spremna da pripremi preporuke za otvaranje njihovih pristupnih pregovora na osnovama ispunjenih uslova. Komisija će početi da sprema mišljenje o zahtevu BiH za članstvo čim dobije kompletne odgovore na upitnik. Sa održivim napretkom BiH bi mogla da postane kandidat za članstvo. Kosovo ima mogućnost za održiv napredak kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i napredak ka evropskom putu kada to dozvole objektivne mogućnosti. Takođe, Kosovo će umnogome imati dobrobit kroz konačni dogovor o normalizaciji sa Srbijom", navodi se u tekstu Startegije.

EU mora da ostane verodostojna i fer

U delu teksta Strategije Evropska komisija naglašava da, iako je perspektiva proširenja prevashodno u rukama zemalja Zapadnog Balkana, sama EU mora da ostane "verodostojna, čvrsta i fer" i da "pojača" svoje politike u cilju podrške transformativnim procesima u regionu.

U Strategiji se navodi šest oblasti na kojima će EU pojačati svoju podršku i pomoć regionu, počev od jačanja vladavine prava, jačanja bezbednosti i rešavanja pitanja migracija, jačanja transportne i energetske povezanosti regiona, pokretanja digitalne agende Zapadnog Balkana, do podrške pomirenju i dobrosusedskim odnosima.

Strategija jasno naglašava da neće biti novih ulazaka u EU sve dok se ne reše bilateralni problemi, pogotovo nerešena pitanja granica zemalja kandidata za članstvo.

"Ako za otvorena pitanja granica nema rešenja kroz bilateralne pregovore, strane bi trebalo da se obrate za obavezujuću arbitražu", navodi se u Strategiji.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da taj dokument potvrđuje evropsku perspektivu regiona kao "geostratešku investiciju u stabilnu, jaku i ujedinjenu Evropu zasnovanu na zajedničkim vrednostima".

"Investiranje u stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana znači investiciju u bezbednost i stabilnost EU. Iako u ovom mandatu neće biti proširenja, Evropska komisija planira unapredi evropski put Zapadnog Balkana. Uz jaku političku volju, stvarne i održive reforme i konačna rešenja za razmirice sa susedima, Zapadni Balkan može da napreduje na evropskom putu. Da li će to biti postignuto, zavisiće od objektivnih merila. Evropska komisija će biti striktna, ali fer", poručio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker povodom objavljivanja Strategije.Ostale vesti

Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021