Vesti
Politika

Šta piše u nacrtu deklaracije samita EU – Zapadni Balkan

Nacrt deklaracije samita EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, u koji je RTS imao uvid, naglašava podršku Evropskoj perspektivi Balkana i navodi principe kojih u tom procesu treba da se drže obe strane.
Šta piše u nacrtu deklaracije samita EU – Zapadni Balkan
Brisel (Foto arhiva Kim)

"EU potvrđuje jasnu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, a evropski put zavisiće od ustanovljenih kriterijuma i pojedinačnih zasluga", stoji u tekstu deklaracije, bez pominjanja pojedinačnih zemalja.

U tekstu se navodi spremnost EU da "pojača angažman na svim nivoima u cilju političke, ekonomske i društvene transformacije regiona, uključujući i pojačanu finansijsku i tehničku pomoć, u zavisnosti od napretka vladavine prava partnera na Balkanu."

Zauzvrat, EU od partnera na Zapadnom Balkanu očekuje "potvrdu da je evropska perspektiva njihov čvrst strateški izbor na kojem će pojačano raditi", kao i da daju "prioritet demokratiji, vladavini prava, poštovanju ljudskih prava i prava manjina".

Zajedničkom deklaracijom bi i predstavnici Zapadnog Balkana trebalo da se obavežu na "jačanje dobrosusedskih odnosa, regionalne stabilnosti i saradnje, što posebno uključuje pronalaženje konačnih i obavezujućih rešenja za bilateralne sporove nasleđene iz prošlosti".

U nacrtu zajedničke deklaracije od 13 tačaka, veći deo teksta posvećen je inicijativama za jačanje veza unutar regiona, kao i veza Balkana sa EU. To se odnosi na projekte infrastrukture u oblasti transporta, energetike, digitalne ekonomije i veze između ljudi.

Nacrt deklaracije govori i o zajedničkim izazovima i pojačanoj saradnji u oblasti bezbednosti, zaustavljanju ilegalne migracije, borbi protiv terorizma, ekstremizma i radikalizacije.

"Partneri u regionu će u saradnji sa EU i međusobno, preduzeti odlučne mere u borbi protiv trgovine ljudima, šverca droge i oružja", navodi se u deklaraciji.

Bugarsko predsedavanje EU i predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk zalažu se za usvajanje zajedničke deklaracije 28 lidera EU i "partnera" na Zapadnom Balkanu na samitu u Sofiji, ali takav ishod doveden je u pitanje zbog protivljenja Španije, Rumunije i Kipra da stave potpis na zajednički dokument sa Prištinom, a neizvesno je i učešće na samitu ovih zemalja, koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Dogovor o tekstu rezolucije zemlje članice trebalo bi da postignu do 11. aprila, a zatim ga upute balkanskim zemljama.

Samit u Sofiji zakan je za 17 maj.Ostale vesti

SSP: Zbog nesposobnosti SNS-a Srbi na Kosovu prepušteni teroru
Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da su zbog nesposobnosti kadrova Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu "prepušteni na milost i nemilost suludom režimu premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji nad njima sprovodi otvoreni teror".
  • 25.09.2023
Radosavljević: Opština Leposavić još uvek nije u potpunosti funkcionalna

Direktor odeljenja za sport, kulturu i omladinu u opštini Leposavić Nenad Radosavljević rekao je u emisiji Slobodno srpski da u ovoj lokalnoj samoupravi zaposleno oko 30 Srba, koji redovno odlaze na svoja radna mesta. Međutim, zbog kako je naveo određenih problema, opština još uvek nije u potpunosti funkcionalna.

  • 25.09.2023
Dačić: Zašto kosovska policija nije prepustila KFOR-u da rešava situaciju?
Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas, povodom sukoba na severu Kosovu u blizini manastira Banjska u kojem je poginulo i ranjeno više osoba, da je najvažnije pitanje ’’šta će tamo kosovska policija, po kom to pravu i po kom dokumentu’’.
  • 25.09.2023
Lajčak: Neophodni preventivna diplomatija i dijalog
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak smatra da su sukobi u Banjskoj pokazali da su neophodni preventivna diplomatija i navodi da će se on lično u narednim danima u potpunosti fokusirati na pronalaženje načina da se krene napred.
  • 25.09.2023
Kapčan: Napad nije bio spontan
To očigledno nije bio spontani napad, kaže za Radio Slobodna Evropa Čarls Kapčan, profesor Unvierziteta Džordžtaun i nekadašnji direktor za evropska pitanja u američkom Nacionalnom savetu za bezbednost u administracijama Bila Klintona i Baraka Obame.
  • 25.09.2023
Vučić: Stradala trojica Srba sa Kosova, ubistvo policajca za osudu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je današnji dan jedan od najtežih za Srbiju i srpski narod od 2004 i 2008. godine. Naveo je da je grupa Srba postavila barikade u Banjskoj, te da je došlo do sukoba. Osudio je ubistvo kosovskog policajca.

  • 24.09.2023