Vesti
Politika

Šta piše u mapi puta za primenu energetskih sporazuma

Mapa puta za implementaciju energetskih sporazuma koju je na Tviteru objavio Miroslav Lajčak, a oko koje su se složili Beograd i Priština, ima devet tačaka. U poslednjoj se navodi da "uspešna implementacija dogovorene mape puta ne dovodi u pitanje obaveze strana da u potpunosti sprovode energetske sporazume iz 2013. i 2015. godine".
Šta piše u mapi puta za primenu energetskih sporazuma
Ilustracija (Foto Unsplash)

U dokumentu se navodi da "u cilju prevazilaženja krize i problema u energetskom sektoru, uzimajući u obzir Aranžmane o energetici od 8. septembra 2013. ("Sporazum o energetici 2013."), kao i Zaključke koordinatora EU o implementaciji Energetskog sporazuma iz 2013. od 25. avgusta 2015. ("Sporazum o energiji iz 2015."), strane su se složile sa sledećom mapom puta:

1. Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) će izdati dozvolu za snabdevanje "Elektroseveru". RUE će obezbediti usklađenost sa uslovima utvrđenim licencom za snabdevanje, u skladu sa kosovskim pravnim i regulatornim okvirom.

2. U roku od sedam dana od izdavanja dozvole za snabdevanje, "Elektrosever" će dostaviti KEDS-u i KOSTT-u najnovije dostupne podatke o potrošačima, preko EU.

3. U roku od 10 dana od izdavanja licence za snabdevanje, "Elektrosever" će potpisati neophodne tehničke sporazume sa KOSTT-om i KEDS-om za rad na energetskom tržištu Kosova, odnosno Okvirni sporazum o prihvatanju pravila tržišta električne energije sa KOSTT-om, Sporazum o Bilansnoj obavezi sa KOSTT-om, Ugovor o priključenju sa KEDS-om i komercijalni ugovor sa KEDS-om za pružanje usluga distribucije (fakturisanje, naplata, održavanje i fizičko povezivanje novih kupaca) u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu, prema stavu 1 čl. 5 Ugovora iz 2013. godine.

4. U roku od 15 dana od potpisivanja neophodnih tehničkih ugovora sa KOSTT-om, "Elektrosever" će dobiti Energetski identifikacioni kod (EIC) za obavljanje aktivnosti predviđenih licencom za snabdevanje.

5. U skladu sa čl. 14. Energetskog sporazuma iz 2015. godine, u roku od 30 dana od izdavanja dozvole za snabdevanje, KEDS i KOSTT (pod olakšicama EU, ako je potrebno) će imati pristup podstanici Valač, kao i drugoj infrastrukturi za prenos i distribuciju.

6. U roku od 45 dana od izdavanja licence za snabdevanje, KOSTT i KEDS će, nakon konsultacija sa "Elektroseverom", dostaviti RUE plan ulaganja i potrebne troškove održavanja i gubitke na mreži, na osnovu temeljnog razmatranja postojeće infrastrukture.

7. U roku od 21 dana nakon podnošenja investicionog plana i potrebnih troškova održavanja i gubitaka na mreži, RUE će u principu odobriti ove planove, troškove i gubitke.

8. U slučaju nepoštovanja odredbi ovih usaglašenih zaključaka nakon 100 dana od izdavanja dozvole za snabdevanje, RUE može odlučiti da suspenduje i/ili povuče dozvolu za snabdevanje koja je data "Elektroseveru", uz prethodnu konsultaciju između strana, uz podršku EU, u periodu od najviše 15 dana. EU će dati stručno mišljenje, ako to zatraži najmanje jedna od strana.

9. Uspešna implementacija dogovorene mape puta ne dovodi u pitanje obaveze strana da u potpunosti sprovode energetske sporazume iz 2013. i 2015. godine.

Mapa puta je usvojena 21. juna 2022. godine, navodi se u dokumentu.Ostale vesti

Tribina: Politika prema Kosovu rezultiraće nestankom Srba

Albanci za srpsku politiku ne postoje, oni nisu priznati kao politički subjekat i kao takvi ne mogu biti sagovornik, ocenili su sinoć u Beogradu učesnici tribine "Da li je moguće misliti na priznanje Kosova ako si Srbin".

  • 29.11.2022
Vučić: Ako je za Kurtija završeno pitanje statusa Kosova, i za mene je
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da povodom nastavka pregovora sa Prištinom "nema previše nade, već ima strah od budućih događaja".
  • 28.11.2022
Overene prijave kandidata za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova
Centralna izborna komisija overila je danas imena kandidata za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.
  • 28.11.2022
Brnabić u Bukureštu: Srbija ceni principijelan stav Rumunije o Kosovu
Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Bukureštu s premijerom Rumunije Nikolaeom Ćukom o jačanju bilateralne saradnje na ekonomskom i političkom planu.
  • 28.11.2022
CIK danas verifikuje kandidate za gradonačelnike na severu

Centralna izborna komisija trebalo bi danas da verifikuje kandidate za gradonačelnike četiri opštine za vanredne izbore koji će se održati 18. decembra u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

  • 28.11.2022
Održana zajednička sednica albanske i kosovske skupštine u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada.

  • 27.11.2022