Vesti
Politika

Šta nakon ’’neuspelih’’ pregovora Kosova i Srbije?

"Dijalog nije propao" već poslednji sastanak između premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića "nije dao rezultate", rekao je na konferenciji za medije 15. septembra portparol Evropske unije Peter Stano.
Šta nakon ’’neuspelih’’ pregovora Kosova i Srbije?
Aleksandar Vučić, Žozep Borel i Aljbin Kurti u Briselu, 14 septembar 2023 (Foto printskrin Council of the EU)

"Strane nisu u stanju da prevaziđu razlike", zaključio je Stano uz napomenu da je EU samo posrednik u dijalogu, a da od Kosova i Srbije zavisi napredak u ovom procesu.

Inače, u Aneksu za implementaciju sporazuma o normalizaciji odnosa dvije strane, pored ostalog piše da će se Kosovo i Srbija suočiti sa posledicama ukoliko ne poštuju svoje obaveze.

To je potvrdio i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell (Žozepa Borelja) uz reči: "bez normalizacije, neće biti evropske budućnosti ni za Kosovo, ni za Srbiju".

Radio Slobodna Evropa (RSE) se obratio Vladi Kosova sa upitom o daljim koracima, te da li je EU najavila neke kaznene mere zbog zastoja u implementaciji dogovorenog. Odgovor do zaključenja teksta nije stigao.

Nisu odgovorili ni iz Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije.

Šta su naredni koraci?

Evropska unija je najavila konsultacije sa zemljama članicama i Sjedinjenim Američkim Državama o narednim koracima nakon poslednjih neuspešnih razgovora Kosova i Srbije.

Izvori u EU nisu precizirali da li se razmatraju mere prema Kosovu i Srbiji, već su samo naveli da mere, koje je EU uvela ranije Kosovu neće biti uklonjene.

U međuvremenu su i SAD poručile da će se "interno posavetovati sa evropskim partnerima o daljim koracima".

"Očekujemo da obe zemlje ozbiljno shvate svoje obaveze prema Sporazumu o normalizaciji odnosa koji su postigle ranije ove godine. Vreme ističe", navedeno je u odgovoru za RSE iz Stejt Departementa.

Kome koriste "neuspeli pregovovori"?

Politički analitičar iz Prištine Agon Maljići smatra da ishod razgovora od 14. septembra u Briselu "stvara povoljan politički kontekst za Srbiju".

On dodaje da upozorenje Žozepa Borelja da bez normalizacije odnosa "neće biti evropske budućnosti ni za Kosovo ni za Srbiju", više pogađa Kosovo.

"Za Srbiju nema problema, jer u Srbiji nema vere da integracija napreduje. U ovom kontekstu, ono što nas čeka je da je Kosovo zaglavljeno i za Kosovo je status kvo kazna. Naša (kosovska) međunarodna pozicija je dodatno oslabljena, uključujući i kaznene mere EU, kao i povećanje rizika za eskalaciju bezbednosne situacije na severu, što bi moglo da dovede do oblika, nazovimo ga, međunarodnog protektorata na severu", naglašava Malići.

S druge strane, Dušan Janjić iz beogradskog Foruma za međuetničke odnose izjave visokog zvaničnika EU Žozepa Borelja da su razgovori 14. septembra bili bezuspešni naziva "igrom", te veruje da je najviše uspeha zapravo imao kosovski premijer Aljbin Kurti.

Borelj je Kurtija direktno optužio za neuspeh razgovora jer nije prihvatio "kompromisni predlog" da obe strane paralelno implementiraju svoje obaveze.

"Šta god oni pričali o Kurtiju, on je najuspešniji od svih njih zajedno. On je formirao novu realnost na severu Kosova, diktira tempo pregovaranja", zaključuje Janjić uz napomenu da to donosi bezbedonosne rizike.

Prema njegovoj oceni, Priština i Beograd ne bi ni trebali da razgovaraju o implementaciji Aneksa sporazuma za normalizaciju odnosa, dok se Srbi sa severa ne vrate u kosovske institucije.

Srbi sa severa Kosova su u novembru prošle godine napustili kosovske institucije kako bi sprečili Kurtijevu vladu da ukine registarske oznake koje za gradove na Kosovu izdaju srpski organi.

U međuvremenu je došlo do ponovne krize krajem maja, jer su nakon aprilskih izbora, koje je bojkotovalo srpsko stanovništvo, na vlast došli albanski gradonačelnici.

Šta su Kurti i Vučić rekli nakon neuspelog sastanka?

Za premijera Kosva Aljbina Kurtija naredni koraci su nastavak razgovora o implementaciji sporazuma po redosledu, odnosno da se implementiraju tačke onako kako su raspoređene u dogovoru o normalizaciji odnosa.

On je u nekoliko navrata istakao da Zajednica opština sa srpskom većinom ne može da bude "preduslov" za implementaciju dogovorenog i da to pitanje treba da se reši u okviru deset tačke Osnovnog sporazuma, koji su dve strane na predlog EU prihvatile krajem februara.

"Za tako nešto su nam potrebni intenzivni pregovori, koje bi trebalo da organizuju posrednici (EU). Nadam se da će nas ubrzo pozvati (na novu rundu dijaloga)", naveo je kosovski premijer.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka u Briselu 14. septembra rekao da ne zna šta su naredni koraci, ali "da ćemo uvek morati da razgovaramo".

"Ne verujem da je ovo kraj sveta. Siguran sam da će se čuti ko je odgovoran, to je jednostavno nešto što mora da se dogodi. Ali, ono što je za nas važno to je da sam siguran da moramo da nastavimo razgovore", rekao je on.

Na pitanje da li je EU pominjala neke kaznene mere, Vučić je rekao da on to "ne želi albanskom stanovništvu na Kosovu".Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
  • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

  • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
  • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
  • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
  • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
  • 30.09.2023