Vesti
Politika

“Šta nakon izbora?”

Kao što je pobeda Pokreta Samoopredeljenje na nedavno održanim parlamentarnim izborima na Kosovu bila očekivana, tako treba da očekivati i da će Aljbin Kurti promeniti odnos prema “nerealnim ciljevima” svoje politike. Kao najozbiljniji kandidat za premijera Kosova, Kurti će revidirati svoje stavove o isključivanju Srpske liste iz buduće Vlade ili marginalizaciju dijaloga sa Beogradom, zaključeno je tokom debate „Šta nakon izbora?“.

“Šta nakon izbora?”
Detaljh sa snimanja (Foto Aktiv)

Debata „Šta nakon izbora“ održana je 24. februara u okviru projekta Mitrovički društveni klub koji sprovodi NVO AKTIV uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo.

Učesnici debate bili su Beljulj Bećaj, politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka u Prištini, zatim Petar Miletić, bivši potpredsednik Skupštine Kosova i član Predsedništva PSG, i Goran Avramović glavni i odgovorni urednik RTV Kim.

Debatu je moderirao Ognjen Gogić, menadžer projekta iz NVO AKTIV.

Komentarišući izborne rezultate većinskih stranaka, Beljuj Bećaj ocenio je da uzrok ubedljive pobede Pokreta Samoopredeljenja treba tražiti u eksploziji nezadovoljstva građana prema stranakama koje su prethodno vodile Kosovo. Iako formiranje Vlade neće biti jednostavno jer istovremeno treba da se obezbedi izbor predsednika, Bećaj smatra da će novu Vladu formirati Pokret Samoopredeljenje uz podršku predstavnika nevećinskih zajednica.

Bećaj očekuje da će novi predsednik Kosova biti Vjosa Osmani, koja je na izborima osvojila veći broj glasova od lidera drugih lista zajedno. Potrebnu podršku za izbor Osmani će za svoju bivšu članicu dati Demokratski savez Kosova (LDK). Kako Bećaj ocenjuje, novi izbori bi doveli do daljeg slabljenja poraženih stranaka. Iz tog razloga, Bećaj smatra da je u najboljem interesu opozicionih stranka da omoguće izbor predsednika i izbegnu nove izbore, a da vreme provedeno u opoziciji iskoriste za oporavak.

Ubedljivu pobedu Srpske liste u sredinama sa srpskom većinom učesnici debate takođe ocenjuju kao očekivanu. Izjavu Aljbina Kurtija da ne želi da sarađuje sa Srpskom listom uprkos tome što je osvojila svih deset mesta zagarantovanih za srpsku zajednicu, Petar Miletić karakteriše kao neopreznu. Srpska lista će neizostavno biti deo nove Vlade budući da je reč o ustavnoj obavezi.

Sa ovim predviđanjem se saglasio i Goran Avramović koji je, pritom, dodao da u pregovorima oko formiranja nove Vlade, Srpska lista ima i „dodatu vrednost“ u vidu mandata poslanika iz drugih zajednica koje će joj biti naklonjene.

Miletić smatra da će Srpska lista biti konstruktivna prilikom formiranja Vlade i da će dati svoje kandidate za ministre kada ih Kurti bude pozvao. Ipak, Miletić smatra da Srpska lista neće baviti problemima Srba na Kosovu već da će sprovodi politiku koja se bude donosila u Beogradu u kabinetu predsednika Srbije.

Sličnog mišljenja je i Bećaj koji ocenjuje da Srpska lista nije legitiman predstavnik Srba na Kosovu već Beograda. Legitmitet Srpske lista, kako Bećaj ocenjuje, dodatno je dovoden upitanje zbog indicija o instrumentalizaciji lista drugih zajednica. Bećaj smatra da su propusti kosovskih političara prema manjinama doveli do toga da se one na Kosovu ne osećaju ugodno i da kosovske institucije ne osećaju kao svoje. Ipak,
njihovu instrumentalizaciju od strane Srpske liste Bećaj vidi kao presedan koji može da dovede u pitanje i druga ustavna rešenja po pitanju manjinskih prava.

Miletić ocenjuje da podrška Srpske liste pojedinim listama bošnjačke I romske zajednice predstavlja klasični izborni inženjering. Miletić smatra da je to opasno jer na sledećim izborima nešto slično mogu da urade i albanske partije sa nekom srpskom partijom.

Miletić podseća da je sistem pozitivne diskriminacije smišljen zbog srpske zajednice kako bi ona imala predstavnike izabrane od svoje zajednice. Zbog toga mogu biti ugrožene ustavne garancije koje imaju Srbi. Miletić smatra da nije reč o manjinskoj solidarnosti i želji Srpske liste da podrži druge manjine. Umesto toga, Miletić ocenjuje da je Srpska lista je procenila da na raspolaganju ima višak glasova koje može da ustupi drugim listama kako bi u Skupštini kontrolisala veći broj poslanika i imala veći uticaj.

U vezi sa podrškom koju su liste manjina dobile u srpskim sredinama, Avramović smatra da nije moguće definitivno ustanoviti da li je reč o dogovoru sa Srpskom listom uzupraciji manjinskih glasova. Ipak, Avramović smatra da ovaj ishod ne mora da bude nužno loš, ukoliko izabrani poslanici budu posvetili veću pažnju zajednicama ispred kojih su izabrani. S tim u vezi, Avramović je podsetio na dobre rezultate
Adrijane Hodžić na severu Kosova.

Kada je reč o Kurtijevoj izjavi da se nastavak dijaloga sa Beogradom nalazi nisko na listi prioriteta, Miletić očekuje da Kurti ostane tvrd u stavovima jer je na taj način i došao do pozicije na kojoj je sada.

Avramović, sa druge strane, smatra da je reč o izjava za unutrašnju upotrebu. Pod pritiskom međunarodne zajednice dijalog će se pokrenuti. Ipak, Avramović ocenjuje da dijalog nema perspektivu da u bliskoj budućnosti dovede do suštinskih rezultata zbog izbornih procesa u Srbiji i na Kosovu.

Avramović, takođe, smatra da Bajdenova administracija nije odustala od Vašingtonskog sporazuma, posebno ne u onom delu koji odgovara američkoj spoljnoj politici, odnosno da Beograd i Priština neće biti oslobođeni obaveze da rade na njegovom sprovođenju.Ostale vesti

Kurti putuje u Brisel naredne nedelje, ne sastaje se sa Vučićem
Kosovski premijer Aljbin Kurti boraviće sledeće nedelje u Briselu, gde će se sastati sa predstavnicima EU, ali neće biti susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Kruezeiu.
  • 21.04.2021
Nakon formiranja novih kosovskih vlasti i odluke da će premijer Aljbin Kurti predvoditi kosovsku delegaciju u razgovorima sa Beogradom, postavlja se  pitanje kakva su očekivanja Međunarodne zajednice, a pre svega EU i SAD, od nastavka dijaloga u Briselu.
  • 21.04.2021
Demokracija: Kurti i Vučić sledeće nedelje u Briselu, a potom u Parizu
Pozivajući se na međunarodne izvore prištinski portal "Demokracia.com" objavio je da se sledeće nedelje očekuje da kosovski premijer Aljbin Kurti otputuje u Brisel kako bi se sastao sa visokim evropskim zvaničnicima.
  • 21.04.2021
Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021