Vesti
Politika

"Šta bi bilo kad bi Srbija i RS potpisale sporazum kao Priština i Tirana"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je u Sarajevu, govoreći o sporazumu o ujedinjavanju i koordinisanju spoljnih politika Prištine i Tirane, koji uključuje i zajedničke ambasade, da Pacoli kaže da sporazum u stvari predstavlja Albaniju i Kosovo kao jednu naciju. "Zamislite kada bi Srbija sada potpisala jedan takav sporazum sa RS", rekao je.
Ivica Dačić (Foto arhiva Kim)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić govorio je na sastanku ministara spoljnih poslova Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji se održava u sklopu bosanskohercegovačkog predsedavanja tom regionalnom inicijativom. Na ovaj sastanak nisu stigli predstavnici Kosova i Albanije.

"Ovo je jedna od veoma starih regionalnih organizacija. Ima ih puno, i previše. Ova organizacija je korisna, jer ona obuhvata sve zemlje regiona jugoistočne Evrope. Zato je i bila doneta odluka 2014. godine na samitu u Bukureštu da se u skladu sa dogovorom iz Brisela o regionalnom predstavljanju omogući učešće Kosovu u ovom procesu pod uslovima koji su dogovoreni tim sporazumom", kazao je Dačić u Sarajevu.

Kazao je da je u ovom slučaju "poruka potpuno jasna".

"Uslovi su takvi da ovde ispred svakoga od nas piše ime glavnog grada, Beograd, Sofija, Priština... Nema zastava, nema imena država. Statusno je neutralna. Kosovo se obeležavanja u skladu sa sporazumom sa zvezdicom i fusnotom. Srbija se složila da Kosovo učestvuje u ovome. Kosovo je bilo zahvalno Srbiji. Sada uslovi pod kojima oni učestvuju za njih više nisu prihvatljivi. Oni više neće da budu sa zvezdicom i fusnotom. Problem je ovde u tome što oni nikada neće da ispoštuju nijedan dogovor koji se postigne. Većina zemalja je izrazila žaljenje zašto su odsutni. Nije im smetalo 2015. u Albaniji sada im smeta u BiH", naveo je Dačić.

Reagovao je i na potez Prištine i Tirane čiji su predstavnici potpisali sporazum o ujedinjavanju i koordinisanju svojih spoljnih politika koji uključuje i zajedničke ambasade. Sporazum su u utorak u Albaniji potpisali kosovski i albanski ministri spoljnih poslova Bedžet Pacoli i Gent Čakaj.

"Pacoli kaže da sporazum o zajedničkoj spoljnoj politici u stvari predstavlja Albaniju i Kosovo kao jednu naciju. Šta još treba da se nacrta da neko ne želi da vidi da je u pitanju stvaranje Velike Albanije. Zamislite kada bi Srbija sada potpisala jedan takav sporazum sa Republikom Srpskom? Da li je to onda narušavanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine ili nekih interesa. Verovatno bi to svi osudili. Svi smo ovde naši, svi se međusobno dobro poznajemo", rekao je.

"Zašto oni to rade prema Bosni i Hercegovini? Što nisu prošle godine odbili da učestvuju u Sloveniji? Što nisu odbili da idu u Albaniju? Što su sada otišli u Poznanj? Oni to ne smiju da rade pred nekima iz EU, ali mogu da se ljute na BiH i da vrše pritisak da BiH prizna Kosovo. Što se ne ljude na Rumuniju? Srbija je bila veoma konstruktivna prema Prištini", kazao je Dačić.

Osim Dačića, na sastanku, koji se održava u Kongresnoj sali hotela "Holiday", učestvuju ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu, kao i visoke delegacije učesnica SEECP-a: Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Severne Makedonije, Moldavije, Rumunije i Slovenije.

Sastanku prisustvuju i predstavnici Evropske unije (EU) i Saveta za regionalnu saradnju (RCC), dok su svoj dolazak u BiH otkazale delegacije Kosova i Albanije.

Sastanak prethodi Samitu na nivou predsednika 9. jula na Jahorini, kojim će biti okončano predsedavanje Bosne i Hercegovine SEECP-om pod motoom "Bolja povezanost za bolji život".

Regionalna inicijativa Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) pokrenuta je 1996. godine u Sofiji u cilju jačanja regionalne saradnje, sigurnosti i stabilnosti.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020