Vesti
Politika

SSP: Potpisivanjem Plana konsultacija sa Rusijom, narušena pozicija Srbije oko Kosova

Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je danas da je potpisivanjem "plana konsultacija" sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije, narušena pozicija Srbije u vezi s pitanjem Kosova i Metohije.
SSP: Potpisivanjem Plana konsultacija sa Rusijom, narušena pozicija Srbije oko Kosova
Selaković i Lavrov (Foto Telegraf.rs)

SSP je u saopštenju osudila taj postupak ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića kojim je, kako su naveli, Srbija dodatno izolovana od sveta koji brani suverenost država.

"Neverovatno je da u momentu dok čitav svet sa strahom prati poteze Moskve koji ugrožavaju svetski mir i dok mesecima gledamo svakodnevna stradanja ukrajinskog naroda, naš tehnički ministar, u poslednjim danima svog mandata, zaključi sporazum o produženju konsultacija sa zemljom koja direktno krši Povelju UN i namerava da svojoj teritoriji prisajedini teritoriju druge medjunarodne priznate zemlje", piše u saopštenju.

SSP je podsetila da je to učinjeno iako je "Srbija u više navrata i zvanično podržala teritorijalni integritet Ukrajine".

Ocenjuje se da je "poseban problem u tome što Selaković ne vidi vezu sa pitanjem rešavanja problema Kosova i Metohije, pošto se države koje priznaju Kosovo pozivaju na presedan i mogućnost priznanja našeg dela teritorije".

"Potpisujući ovaj sporazum na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, u zamenu za mogućnost fotografisanja sa Lavrovom, naša vlast direktno krši našu poziciju oko Kosova i Metohije, omogućava ruskoj vlasti da izadje iz blokade uzrokovane napadom na suverenu zemlju i nasilnim menjanjem granica", navela je SSP.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije potpisali su juče u Njujorku, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, Plan konsultacija svojih ministarstava za period 2023-2024.

Ovaj sporazum je komentarisao i Kurti.

„Što se tiče pitanja odbrane i bezbednosti na Kosovu, imamo ministra odbrane, imamo ministra unutrašnjih poslova, ali mi smo demokratska, progresivna vlada nade. A suočavamo se sa svojim severnim susedom, kojeg predvodi predsednik straha i pretnje, koji pored toga što vodi državu na nedemokratski način i ne priznaje Kosovo i zločine koje je Miloševićev režim počinio na Kosovu, takođe održava veoma bliske veze sa Ruskom Federacijom, što smo nedavno videli sporazumom o saradnji koji je srpski ministar spoljnih poslova potpisao sa ruskim, a koji bi trebalo da uzbuni zapadne demokratske prestonice“, rekao je on, prenosi Klankosova.Ostale vesti

Lajčak: Fokusirati se na široki plan
Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je su da poslednjim sporazumom od 23. novembra okončani mali sporazumi i da će se strane fokusirati na širi plan.
  • 01.12.2022
Dačić: Formirati ZSO
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić se nada da će Nemačka imati izbalansiran pristup i da će pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primenu postojećih dogovora, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz njegovog kabineta.
  • 01.12.2022
Vučić vređao Trajkovićevu i Rašića, ne ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kritikovao odluku kosovskog premijera Aljbina Kurtija da za kosovskog ministra za zajednice i povratak imenuje Nenada Rašića. Vučić je Radu Trajković, koja je imenovana za Rašićevu savetnicu, kao i samog Rašića, nazvao "srpskim ološem sa dna kace", dok je Kurtiju dodelio epitet "terorističkog ološa".
  • 01.12.2022
Suroi: Bez značajnih promena
Tvrdilo se da će vreme izlečiti sve i da će zaraćene zemlje uspostaviti dobre odnose i postati članice Evropske unije, ali je prošlo 20 godina, a može proći još 20, pa da se značajne promene ne dogode u regionu, niti u odnosima sa EU, izjavio je Veton Suroi na Okruglom stolu "Regionalna saradnja kao mirovni projekat".
  • 01.12.2022
Eskobar: SAD neće preuzeti glavnu ulogu u dijalogu
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da nisu velike šanse da će SAD preuzeti glavnu ulogu u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
  • 01.12.2022
Srpska lista se po drugi put oglasila danas povodom imenovanja Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak, ali i Rade Trajković na mesto njegove savetnice.
  • 01.12.2022