Vesti
Politika

Srpskoj listi IPŽP izrekao kaznu od 6000 evra

Prva kazna od 2000 evra izrečena je zato što su nekoliko dana pre izbora, tačnije 16. maja, u centru Severne Mitrovice, na javnim mestima tokom nadgledanja primećeni plakati političkog subjekta Srpska lista.
Srpskoj listi IPŽP izrekao kaznu od 6000 evra
Severna Mitrovica (Foto: Kossev)

Zakon o opštim izborima definiše da „su zabranjene aktivnosti političkih subjekata tokom izborne kampanje koje obuhvataju i zabranu postavljanja plakata, postera i obaveštenja na javnim putevima“.

Fotografije Gorana Rakića okačene su na banderama i stubovima na javnim putevima, što predstavlja kršenje Zakona o opštim izborima. Za ovaj prekršaj, ova partija nije uložila prigovor.

„Izborni panel za žalbe i predstavke je obavestio srpski politički entitet da žalbu treba uložiti do 18. maja 2019. u 16 časova, ali ovaj politički subjekt nije poslao nikakav odgovor u vezi sa ovim“, navodi se u odluci.

Druga kazna od 2000 evra izrečena je Srpskoj listi zato što su tokom nadgledanja izborne kampanje uočene nepravilnosti u Zubinom Potoku, gde su na glavnom putu u Zupču na banderama postavljeni plakati kandidata ove partije, što je zabranjeno zakonom.

I treća kazna ovoj partiji izrečena je na 2000 evra od strane IPŽP.

Razlog je sličan drugim kaznama, postavljanje fotografija kandidata na javnoj rasveti na javnim mestima.

„Dana 17. marta, IPŽP je primio žalbu od IDK-a u Prištini, koji su tvrdili da su 16. maja 2019. godine, tokom nadgledanja izborne kampanje za lokalne izbore u nekim opštinama na Kosovu, primetili nepravilnosti koje su dokazali slikama. Prema rečima podnosioca žalbe, u ulicama Knjaza Miloša, Lole Ribara, Kralja Petra i u delu centra Severne Mitrovice, njihovi posmatrači su zatekli kartonske plakate sa imenom srpskog političkog subjekta, privezane za javnu rasvetu na javnim mestima“, navodi se u obrazloženju IPŽP.

Izbori održani u četiri severne opštine u nedelju prošli su bez incidenata. U svim opštinama, pobedili su kandidati Srpske liste. Trojica od njih su gradonačelnici koji su podneli ostavke na mesto prvog čoveka opštine nakon uvođenja takse od 100 odsto na srpske proizvode.Ostale vesti

Tači tužio Bahtirija
Predsednik Kosova, Hašim Tači, podneo je kosovskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija zbog, kako je naveo, direktnih pretnji predsedniku Кosova.
  • 06.04.2020
Lajčak počinje konsultacije o dijalogu BG i PR
Miroslav Lajčak ove nedelje počinje sa konsultacijama fokusiranim na dijalog Beograda i Prištine, izjavio je u Briselu portparol Evropske službe za spoljne poslove Peter Stano.
  • 06.04.2020
U telefonskom razgovoru sa šefom UNMIK-a na Kosovu Zahirom Taninom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je zabrinut zbog širenja virusa Kovid-19 na Kosovu.
  • 06.04.2020
Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020