Vesti
Politika

Srpski poslanici primaju 35 hiljada mesečno, a ne odlaze na posao

Devet poslanika liste Srpske već mesec dana ne prelaze prag Skupštine Kosova. Oni i dalje ignorišu institucije, ali ne i pozamašne plate koje dobijaju iz državnog budžeta, piše prištinski list Gazeta Fjala.

Srpski poslanici primaju 35 hiljada mesečno, a ne odlaze na posao
Polanici Srpske liste (Foto arhiva Kim)

Tako, bez izvršenja ikakvih institucionalnih obaveza, lista Srpska sa svojih devet poslanika, državni budžet košta ništa manje nego 35 hiljada 266 eura mesečno, piše "GazetaFjala".

Prema pisanju lista, prihodi svakog poslanika ponaosob, na mesečnom nivou prelaze dve hiljade evra.

Najveću platu od svih devet poslanika ima Slavko Simić, čiji mesečni prihod iznosi 2.300 evra.

Slobodan Petrović dobija 2 hiljade i 251 evro mesečno.

Pozamašnu platu iz državnog budžeta prima i Jasmina Živković, čija se primanja ne razlikuje mnogo od prethodnog kolege. Živkovićeva ima prihod od 2 hiljade 217 evra mesečno.

Najmanje od svih dobija Milka Vuletić. Vuletićeva prima 1.313 evra.

Svi ovi poslanici više od mesec dana su zamrzli svoj rad u Skupštini zbog političkih nesporazuma. Poslanik iz redova Srpske liste Nenad Rašić u nekoliko izjava za medije je rekao da je još uvek nepoznat njihov povratak u institucije.

"Kada će se to desiti, rekao bih, nakon dokaza da mi možemo nastaviti saradnju. A jedan od njih je i dokaz sporazuma o telekomunikacijama koji najverovatnije nije idealan, jer nijedan od sporazuma nije idealan, ali ovo sa telekomunikacijama je ipak pozitivan korak", rekao je on.

Prema njegovim rečima, njihov povratak u institucije zavisi od inicijative Vlade da se formira pripremna grupa za ZSO.

"Ako bude dodatne inicijative za formiranjem pripremne grupe za Zajednicu srpskih opština sa odlukom Vlade na osnovu koje se može konstatovati da je formirana grupa ili ako se aktuelizuje tema za izradu statuta ZSO, onda možemo naći zajednički jezik i to može biti razlog da možemo da se vratimo na posao", rekao je Rašić.

Međutim, sve je počelo nakon usvajanja Zakona o Trepči u Skupštini Kosova.

Srpska lista je izrazila neslaganje po ovom pitanju i kao oblik neslaganja, odlučila da se ne pojavljuje u skupštini, bez obzira što njihove plate pristižu bez ikakvih problema.

Sama Srpska lista u saopštenju navodi da ne postoje povoljni uslovi za učešće u institucijama, jer srpski narod na Kosovu ima samo obećanja koja se uzimaju u obzir.

"Nažalost, za sada, ne postoje uslovi za učešće srpskih predstavnika u centralnim institucijama, jer srpski narod na Kosovu ima samo prazna obećanja da da će im se poštovati njihova prava i da će njihovi vitalni interesi biti uzeti u obzir u procesu donošenja važnih odluka", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Inače, odsustvo Srpske liste u Skupštini Kosova, nije da nije izazvao probleme. Posebno u slučajevima kada je potrebna većina glasova poslanika.Ostale vesti

Oko pola miliona evra za organizaciju i održavanje izbora na severu Kosova
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi je kazao za Kohu da oko 500.000 evra koštaju priprema i održavanje vanrednih izbora u opštinama na severu Kosova koji su zakazani za 23. april.
  • 28.03.2023
Grčka pozdravlja dogovor iz Ohrida, ali ne menja stav o Kosovu
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu poručila je u Beogradu da stav Atine, u pogledu nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ostaje nepromenjen i stabilan.
  • 28.03.2023
Konjufca sa Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca razgovarao je u Vašingtonu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

  • 28.03.2023
Kurti: Pritisnite Beograd, oni najbolje znaju taj jezik

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da EU i SAD treba da pojačaju pritisak na Beograd da prizna Kosovo, jer kako je naveo, "dokazano je da oni najbolje znaju taj jezik".

  • 28.03.2023
Petković i Bisljimi uskoro sa Lajčakom u Briselu

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da će naredne nedelje u Briselu biti održan sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, na poziv specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, kako bi se išlo napred i učinili prvi koraci ka implementaciji posle dogovora postignutog u Ohridu.

  • 28.03.2023
Vučić: Srbija će implementirati sve što je dogovoreno, težimo članstvu u EU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija teži ka članstvu u Evropskoj uniji, da će nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava, kao i da će "implementirati sve što je dogovoreno".
  • 28.03.2023