Vesti
Politika

Srpski opstanak: Referendum o uvođenju međunarodnog protektorata na severu

Građanska incijativa “Srpski opstanak” iz Severne Mitrovice traži održavanje referenduma na kojem bi se građani na demokratski način izjasnili o uvođenju međunarodne uprave, odnosno  međunarodnog protektorata na severu Kosova.
Srpski opstanak: Referendum o uvođenju međunarodnog protektorata na severu
Aleksandar Arsenijević i Stefan Veljković iz Srpskog opstanka (Foto Kontakt plus radio)

Za protektorat bi bili zadužene postojeće misije – UN, Kfor i Euleks, a odnosio bi se na četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova – Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

“Ovo je nadpartijsko pitanje za očuvanje mira i iole normalnog života na severu Kosova. Sada već trajna kriza na severu Kosova uslovila je ubrzanu emigraciju stanovništva sa ovog područja. Zabrinutost opštom situacijom jasno je iskazana od strane brojnih međunarodnih aktera”, navode iz Srpskog opstanka.

Naglašavaju da ovo nije nikakav secesionistički korak, već ideja nastala nakon što, kako ističu “Vlada Kosova nije načinila značajne korake u smeru deeskalacije”.

“Vlada u Prištini već duže vreme usvaja jednostrane odluke koje negativno utiču na život građana na Severu Kosova. Neodgovorna politika gospodina Aljbina Kurtija uslovila je da Srbi sa severa Kosova, posle 10 godina, napuste kosovske institucije. Nekoordinisanost akcija prištinskih vlasti sa međunarodnim akterima uzrokovala je eskalaciju na terenu u maju ove godine. Srećom, tom prilikom, izbegnut je sukob širih razmera. Imajući u vidu tešku situaciju u kojoj se Evropa nalazi usled rata u Ukrajini, takav scenario ne bi bio ni u čijem interesu. Štaviše, nakon neuspelih pregovora tokom poslednje runde dijaloga jasno je da Vlada Kosova nema nameru da promeni svoj pristup”, poručuju iz ove inicijative.

Oni su pozvali sve političke, društvene i nevladine aktere, kao i pojedince, da im se priključe u podršci ovoj ideji.

Mandat međunarodne uprave bio bi oročen na period od dve godine, sa mogućnošću produženja na još dve godine, ukoliko je to neophodno.Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
  • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

  • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
  • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
  • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
  • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
  • 30.09.2023