Vesti
Politika

"Srpski opstanak" o presudi Nedeljkoviću: Srbima se stavlja do znanja da su nepoželjni

Predstavnici GI "Srpski opstanak" i GI "Za Zubin Potok", osudili su izricanje kazne zatvora u trajanju od osam meseci zbog "izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti" mladiću Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda, koji je 28. juna uhapšen na Gazimestanu tokom obeležavanja Vidovdana.
Predstavnici dve građanske inicijative (Foto Radio Kontakt plus)

Poručuju da se pomenutom presudom „Srbima jasno stavlja do znanja da na Kosovu i Metohiji nisu poželjni, te da bi mogli isto tako da prođu ako pokušaju da se izbore za svoja ljudska prava“.

„Zahtevamo da se Nikola Nedeljković oslobodi odmah i bez odlaganja, kao i da mu se obezbedi odgovarajuća novčana nadoknada za duševni bol koji je pretrpeo pred Osnovnim sudom u Prištini, gde mu se sudilo zato što je Srbin, a ne zbog tobožnjeg izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti“, navodi se u saopštenju.

Ističu da su „od oko 150 pripadnika Kosovske policije, koliko ih je bilo stacionirano na Gazimestanu na Vidovdan, navodno samo trojica čula da je Nedeljković skandirao ono što mu se stavlja na teret“.

Napominju da je „izražavanje političkih stavova ljudsko pravo koje garantuju međunarodne konvencije, kosovski zakoni i Ustav“.

Podsetili su da su kosovska predsednica i premijer Aljbin Kurti i Vjosa Osmani „u javnosti fotografisali sa ikonografijom ’Velike Albanije’, a da im to niko iz kosovskog pravosuđa nije zamerio“.

 Ostale vesti

Brnabić u Bukureštu: Srbija ceni principijelan stav Rumunije o Kosovu
Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Bukureštu s premijerom Rumunije Nikolaeom Ćukom o jačanju bilateralne saradnje na ekonomskom i političkom planu.
  • 28.11.2022
CIK danas verifikuje kanditate za gradonačelnike na severu

Centralna izborna komisija trebalo bi danas da verifikuje kandidate za gradonačelnike četiri opštine za vanredne izbore koji će se održati 18. decembra u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

  • 28.11.2022
Održana zajednička sednica albanske i kosovske skupštine u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada.

  • 27.11.2022
Dačić: Nema principa, već licemerja i dvostrukih standarda
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas kao licemerno to što je Svetska fudbalska organizacija (FIFA) pokrenula disciplinski postupak protiv reprezentacije Srbije, nakon što je u njenoj svlačionici na Mundijalu u Kataru navodno okačena zastava na kojoj je prikazana teritorija Kosova i Metohije, uz poruku "Nema predaje".
  • 27.11.2022
Vučić: Zahvalan sam našem narodu na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu video u kojem su rezimirani događaji i susreti koje je imao tokom prethodne sedmice. "Posebno sam zahvalan našem narodu sa Kosova i Metohije što je pokazao da se, posle decenija terora, i dalje bori za svoje ognjište, za decu, za našu budućnost", napisao je Vučić.

  • 27.11.2022
Kurti: Hovenijer me je upozorio da bi situacija na severu mogla  da se pogorša

Nemački novinar Mihael Martens, kaže da mu je kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao da je "pristao na kompromis" u vezi sa krizom oko registarskih tablica nakon što ga je američki ambasador u Prištini upozorio da bi situacija na Severu Kosova "mogla ozbiljno i nepovratno da se pogorša".

  • 26.11.2022