"Srpski novinari će stalno imati prevod u Skupštini"

Poslanik Demokratske partije Kosova Fatmir Dželjilji obećao je danas da će se lično angažovati kako bi u Skupštini Kosova za novinare srpskih redakcija bio stalno obezbeđen prevod.

Podeli ovaj članak sa:
  • Fatmir Dželjilji (Foto Kim)

Mediji koji izveštavaju na srpskom često se u Parlamentu Kosova suočavaju sa nedostatkom prevoda na svom maternjem jeziku zbog odluke skupštinske službe za informisanje da ne obezbedi prevod kada u skupštinskoj sali nisu prisutni srpski poslanici.

Zbog toga se neretko dešava da u parlamentu nema prevoda na srpski kada se raspravalja o važnim temama, poput dijaloga sa Srbijom ili usvajanja zakona o BSK, pa srpska javnost ali i svi oni koji ne razumeju albanski ostaju uskraćeni za informacije.

Poslanik vladajuće Demokratske partije Kosova Fatmir Dželjilji kazao je danas u Čaglavici da nije bio upoznat sa odlukom skupštinske službe za informisanje i da će se on lično založiti da se srpskim novinarima obezbedi prevod.

„Ja ću se lično angažovati i moje kolege za to da bez obzira na to da li bili ili ne bili prisutni oni (srpski poslanici) da budu prevedeni svi razgovori i diskusije oko svakog pitanja. Ja to prvi put čujem. Na Kosovu, što se tiče srpske zajednice, ima više pozitivne diskriminacije nego diskriminacije. Mi celim našim zalaganjima pokušavamo da integrišemo srpsku zajednicu u institucije sistema Kosova i to sa zadovoljstvom“.

Dželjilji je kazao da on lično smatra da Srpska lista koja u Skupštini Kosova ima najveći broj poslanika ne predstavlja interese svoje zajednice.

„Mi smo svesni da je bilo kandidata i ostalih srpskih partija za izbore, nažalost nisu dobili izbore i ja sam svestan toga da jedino Srpska lista ne predstavlja interese cele srpske zajednice jer srpska zajednica ima i drugih interesa. Srpska zajednica je zainteresovana za zapošljavanje, za ekonomski razvoj za bolji život i da ne bude pod pritiscima kriminala“.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane