Vesti
Politika

Srpske sudije u kosovskim sudovima protestuju zbog presude Todosijeviću

Srpske sudije u sudovima na severu Kosova i Metohije tiho protestuju zbog potvrđivanja presude Ivanu Todosijeviću, osuđenom na dve godine zatvora, preneli su RTS-u izvori bliski sudu u Kosovskoj Mitrovici. Istovremeno, pojedini mediji javljaju da su se protestu pridružile i kolege južno od ibra. Srpska lista najavila je da će zbog presude Todosijeviću razmotriti učešće na predstojećim lokalnim izborima.
Srpske sudije u kosovskim sudovima protestuju zbog presude Todosijeviću
Ilustracija

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prištini kojom je predsednik opštine Zvečan i poslanik Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjava o Račku.

Srpske sudije tvrde da je tom odlukom prekršen Briselski sporazum koji predviđa da u predmetima na nivou Apelacionog suda protiv srpskih građana u većima moraju da budu prisutna dva srpska i jedan albanski sudija.

Trojica sudija suda u severnom delu Kosovske Mitrovice odbila su da budu manjina u veću koje je u Apelacionom sudu odlučivalo o Ivanu Todosijeviću.

Srpske sudije koje u rade u kosovskim sudovima južno od reke Ibar, takođe su proglasile bojot zbog presude Apelacionog suda poslaniku srpske liste Ivanu Todosijevićuova, prenosi Indeks onlajn.

Srpska lista najavila je da će zbog presude Todosijeviću, u konsultaciji sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i njenim rukovodstvom razmotriti da li će učestvovati na predstojećim lokalnim izborima na KiM.

Predsednici četiri opštine - Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, saopštili su da će zbog novonastale situacije, nakon konsultacija koje će obaviti unutar stranke, razmotriti da li će biti uopšte moguće organizovati predstojeće lokalne izbore u tim opštinama, jer je sprovođenje tih izbora i učešće građana sa severa na njima zasnovano na Briselskom sporazumu koji je, kako navode, Priština grubo prekršila.Ostale vesti

Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021
Šib: Naš stav prema Kosovu ostaje nepromenjen
Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je potrebno da „sve što je za sada dogovoreno u okviru dijaloga u Briselu mora i da se ‘implementira’“, navodeći da „to važi kako za Zajednicu srpskih opština, tako i za pitanje energetike“.
  • 05.12.2021
Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021