Vesti
Politika

Srpske sudije se vratile na posao

Sve srpske sudije Osnovnog suda u Mitrovici, koje se nisu pojavile u sudnici od 25. marta, vratile su se jutros na posao, objavio je Zeri, a prenosi KoSSev.

Srpske sudije se vratile na posao
Osnovni sud u Mitrovici (Foto Kim arhiva)

Potpredsednik ovog suda Bekim Veljići je u izjavi za Zeri potvrdio da su se sudije vratile na svoja radna mesta, kao i da su juče imali sastanak.

Kako pišu ovi mediji, mali je broj srpskih sudija se pojavio u sudu kako bi se rešavali hitni predmeti.

Pomoćno osoblje bilo je prisutno na poslu već drugog dana bojkota sudija.

Potpredsednik Veljići za Zeri je pre nekoliko dana saopštio da je jedan broj srpskih sudija koji se ne javljaju na posao uzeo godišnji odmor, jedan od njih je na bolovanju, dvoje sudija angažovano je u Sudu za žalbe – filijala u Mitrovici, dok je jedan sudija angažovan u Sudskom savetu Kosova.

Sudije srpske nacionalnosti nisu se pojavljivale na poslu od 25. marta, posle suspenzije predsednice Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljane Stevanović.

Do bojkota rada sudija srpske zajednice došlo je nakon što je Sudski savet Kosova (SSK) na sednici 24. marta 2022. godine doneo odluku da suspenduje predsednicu Osnovnog suda u Mitrovici Liljanu Stevanović. Stevanovićeva je suspendovana nakon što je prisustvovala sastanku sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije.Ostale vesti

Stojanović formira politički pokret: Izlazak iz institucija bio bi kukavički potez

Izjavu Dalibora Jevtića o mogućem izlasku iz institucija Srba južno od Ibra, Branimir Stojanović vidi kao dodatni pritisak na međunarodnu zajednicu i kosovske organe vlasti da ožive dijalog i formiraju ZSO. "Ne mislim da će do toga da dođe, jer bi takva odluka bila vrlo neodgovorna i opasna po nas", kaže za Kim bivši zamenik kosovskog premijera.

  • 05.12.2022
Intervju sa Nenadom Rašićem: Postadoh Aljbinov Srbin za samo jedan dan
Izlazak Srba južno od Ibra iz kosovskih institucija značio bi salto mortale (smrtonosni skok, vratolomija...) jer smo od tih institucija zavisni, kazao je za Kim novoimenovani ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić. Na uvrede predsednika Srbije Aleksandra Vučića gleda kao na farsu, te ističe da je za samo jedan dan od imenovanja postao "Aljbinov Srbin".
  • 05.12.2022
Vučić: Za konstruktivan dijalog
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom izjavio da je Srbija opredeljena za nastavak konstruktivnog dijaloga, u cilju održanja mira i stabilnosti i postizanja boljih uslova za život svih građana.
  • 05.12.2022
Dačić: Želju za priznanjem Priština uvija u oblandu stabilnosti
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da su najave Kosova o apliciranju za status kandidata u EU želja za priznanjem državnosti koja je "uvijena u oblandu o regionalnoj stabilnosti".
  • 05.12.2022
Sever Kosova: Osećaj nesigurnosti bez policije
Pripadnici srpske zajednice sa severa Kosova navode kako se ne osećaju bezbedno jer na terenu nema Policije Kosova, dok kosovski premijer Aljbin Kurti tvrdi da je policija tamo.
  • 05.12.2022
EU: Dobro da Srbija bude u Tirani
Verujemo da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneti odluku o prisustvu samitu Evropske unije (EU) - Zapadni Balkan sutra u Tirani, posebno što je samit fokusiran na napredak, i bilo bi dobro da Srbija bude predstavljena na najvišem nivou, rečeno je na brifingu evropskih zvaničnika uoči samita 6. decembra u Tirani.
  • 05.12.2022