Vesti
Politika

Srpske sudije nisu došle na polaganje zakletve

Srpske sudije danas nisu položile zaketvu pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, saznaje RTV Kim.
Srpske sudije nisu došle na polaganje zakletve
Državni tužilac Kosova sa kolegama nakon izlaska iz Predsedništva (Foto Kim)

Iako je ranije bilo najavljeno da će sudije koje će raditi na severu Kosova danas položiti zakletvu u Predsedništvu Kosova i tako se integrisati u kosovski pravosudni sistem, glavni tužilac Kosova Aleksander Ljumezi je okupljenim novinarimi rekao da nisu došle ni srpske ni albanske sudije.

„O daljim koracima obavestiće predsednik Hašim Tači“, rekao je Ljumezi.

U Kosovskoj Mitrovici je danas održan sastanak vršioca dužnosti predsednika Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici Nikole Kabašića sa ostalim sudijama.

Kako RTV Kim nezvanično saznaje, na sastanku je rečeno da danas neće biti polaganja zakletve jer “nije stigao poziv iz Beogada”.

Proces integracije srpskih sudija u kosovski pravosudni sistem trebalo je da počne danas u 11 sati polaganjem zakletve pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i potpisivanjem ukaza za imenovanje 42 sudije iz manjinskih zajednica koji će raditi u sudovima u severnom delu Kosova.

Tokom prepodneva u zgradu Skupštine, gde se nalazi i Predsedništvo Kosova, ušli su američki ambasador Greg Delavi i šef misije Oebs Jan Bratu.Ostale vesti

Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020