Vesti
Politika

Srpske sudije i tužioci položili zakletvu pred Tačijem

U kancelariji kosovskog predsednika Hašima Tačija 40 sudija i 13 tužilaca sa severa Kosova položilo je zakletvu. Pozdravljam vašu spremnost da se integrišete u kosovsko pravosuđe, kazao je Tači.
Srpske sudije i tužioci položili zakletvu pred Tačijem
Polaganje zakletve (Foto N1)

Nakon polaganja zakletve Tači je čestitao sudijama i tužiocima.

“Pozdravljam vašu spremnost da se integrišete u kosovsko pravosuđe i da radite u skladu sa kosovskim zakonodavstvom. Takođe, pozdravljam vašu spremnost da funkciju sudije, odnosno tužioca, izvršavate časno, odgovorno i nepristrasno, poštujući pravila profesionalne etike“, rekao je Tači.

Istakao je da se na Kosovu, u cilju što boljeg funkcionisanja, konstantno vrše reforme u sudskom i tužilačkom sistemu.

„Na ovom putu smo imali i podršku naših međunarodnih prijatelja kojima se zahvaljujemo. Sudije i tužioci imaju veliku ulogu u životu građana bez obzira na njihovu rodnu, rasnu, versku ili nacionalnu pripadnost“, kazao je Tači.

Polaganjem zakletve počela je primena Sporazuma o pravosuđu koji je postignut u Briselu 10. februara 2015. godine.

“Mi smo profesionalci koji nastavljaju tamo gde su stali. Pripadamo određenom esnafu koji zna svoj posao. U tom smislu je i ova zakletva koja ja deo kntinuiteta, ništa više“, rekao je nakon polaganja zakletve sudija Miroslav Ivanović.

“Osećam se isto kako kada sam polagala zakletvu pre 25 godina. Mislim da će ovo da se integriše, da će pravosuđe dobiti naši ljudi, jer predmeti stoje i oni su oštećeni zbog toga“, kazala je tužilac Argita Bulatović.

Polaganju zakletve prisustvovali su pojedini predstavnici međunarodne zajednice, američki ambasador Greg Delavi, šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova i šefica Misije EULEX Aleksandra Papadopulu.Ostale vesti

Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020