Vesti
Politika

Srpske sudije i tužioci položili zakletvu pred Tačijem

U kancelariji kosovskog predsednika Hašima Tačija 40 sudija i 13 tužilaca sa severa Kosova položilo je zakletvu. Pozdravljam vašu spremnost da se integrišete u kosovsko pravosuđe, kazao je Tači.
Srpske sudije i tužioci položili zakletvu pred Tačijem
Polaganje zakletve (Foto N1)

Nakon polaganja zakletve Tači je čestitao sudijama i tužiocima.

“Pozdravljam vašu spremnost da se integrišete u kosovsko pravosuđe i da radite u skladu sa kosovskim zakonodavstvom. Takođe, pozdravljam vašu spremnost da funkciju sudije, odnosno tužioca, izvršavate časno, odgovorno i nepristrasno, poštujući pravila profesionalne etike“, rekao je Tači.

Istakao je da se na Kosovu, u cilju što boljeg funkcionisanja, konstantno vrše reforme u sudskom i tužilačkom sistemu.

„Na ovom putu smo imali i podršku naših međunarodnih prijatelja kojima se zahvaljujemo. Sudije i tužioci imaju veliku ulogu u životu građana bez obzira na njihovu rodnu, rasnu, versku ili nacionalnu pripadnost“, kazao je Tači.

Polaganjem zakletve počela je primena Sporazuma o pravosuđu koji je postignut u Briselu 10. februara 2015. godine.

“Mi smo profesionalci koji nastavljaju tamo gde su stali. Pripadamo određenom esnafu koji zna svoj posao. U tom smislu je i ova zakletva koja ja deo kntinuiteta, ništa više“, rekao je nakon polaganja zakletve sudija Miroslav Ivanović.

“Osećam se isto kako kada sam polagala zakletvu pre 25 godina. Mislim da će ovo da se integriše, da će pravosuđe dobiti naši ljudi, jer predmeti stoje i oni su oštećeni zbog toga“, kazala je tužilac Argita Bulatović.

Polaganju zakletve prisustvovali su pojedini predstavnici međunarodne zajednice, američki ambasador Greg Delavi, šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova i šefica Misije EULEX Aleksandra Papadopulu.Ostale vesti

Brisel: Radi se na održavanju nove runde dijaloga
U Evropskoj službi za spoljne poslove nastavljen je rad na organizovanju nove runde sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, jer više ne postoji potreba za karantinom, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.
  • 30.09.2020
Raspodela sredstava iz Fonda za ekonomski oporavak sledeće nedelje

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da se već sledeće nedelje očekuje početak raspodele 60 miliona evra iz Fonda za ekonomski oporavak.

  • 30.09.2020
Sunjok: Dijalog Beograda i Prištine napreduje
Specijalni predstavnik EU za Kosovo ambasador Tomaš Sunjok ocenio je danas da dijalog Beograda i Prištine napreduje,  da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) tema razgovora u okviru tog procesa, te izrazio nadu u postizanje sveobuhvatnog  sporazuma za rešavanje svih pitanja između dve strane.
  • 29.09.2020
Komična predstava oko
Transparenti koji su osvanuli nedavno na Gazivodama ne prestaju da privlače pažnju javnosti. Pojedini se sa njima sprdaju i smešni su im, za neke su oni deo američke predstave, dok Srbima na severu Kosova uopšte nije smešno. „Žao mi je što o sudbini celog jezera odlučuju ljudi koji nikakve veze sa tim nemaju“, kaže za RTV Kim Marko Rakić iz Lokalne inicijative „Link“.
  • 28.09.2020
Hoti: Sastanak u Briselu otkazan jer je Beograd hteo dijalog o ZSO
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je nastavak dijaloga u Briselu planiran za danas otkazan, "jer Srbija insistira na dogovoru o Zajednici opština sa srpskom većinom", ponovivši da u Prištini to pitanje smatraju zatvorenim.
  • 28.09.2020
Tramp: Lideri Srbije i Kosova su se grlili u Beloj kući

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp se u okviru kampanje za predsedničke izbore u novembru, svojim pristalicama ponovo pohvalio sporazumom koji su Beograd i Priština početkom meseca postigli u Vašingtonu.

  • 28.09.2020