Vesti
Politika

’’Srpska propaganda pokušava izoluje Kosovo’’

Proces učlanjenja Kosova u Unesko je veoma teška borba sa mnogo izazova koju Srbija i dalje pokušava da spreči, izjavio je Petrit Seljimi.

’’Srpska propaganda pokušava izoluje Kosovo’’
Petrit Seljimi (Foto Puls)

Zamenik ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi je ipak uveren da će Kosovo krajem godine biti član te svetske organizacije.

"Kosovo je već priznalo 11 članica Unesko-a", kazao je Seljimi i dodao da je Priština aplicirala za članstvo zato što je to značajna organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu.

Seljimi je za Radio Bugarska rekao da je kosovska diplomatija ove godine fokusirana da obezbedi glasove za učlanjene.

"Nažalost, srpska propaganda i dalje pokušava da spreči i izoluje Kosovo u međunarodnoj areni. Ali se mi nadamo da ćemo zajedno sa prijateljima, uključujući i Bugarsku, učiniti da Kosovo postane član Unesko-a do kraja godine", istakao je Seljimi.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023