Vesti
Politika

Srpska podnela tužbu zbog brutalnog postupka policije

RTS javlja da je Srpska lista sa svoja tri ministra izašla iz kosovske vlade, ne navodeći da li to znači i ostake. Istovremeno Srpska je podnela tužbu Policijskom inspektoratu u Prištini zbog brutalne akcije specijalne jedinice na severu Kosova.
Srpska podnela tužbu zbog brutalnog postupka policije
Akcija policije u mitrovačkom dvoru (Foto Kim)

Milan Radojević, zamenik kosovskog ministra policije u ostavci, rekao je da je podnošenje tužbe jedan od zaključaka sastanka predstavnika 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

"I dalje smo odlučni da delujemo u okviru sistema, u okviru institucija, mirnim sredstvima, i zato smo podneli zvaničan zahtev kosovskom inspektoratu da pokrene istragu i utvrdi krivičnu odgovornost pripadnika specijalnih jedinica koji su onog dana učestvovali u hapšenju direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, kao i u brutalnom prebijanju ministara, gradonačelnika, novinara i svih ostalih građana koji su tamo bili", rekao je Radojević u razgovoru za RTS.

Dodao je da su kao prilog dostavili video-materijale medijskih kuća, fotografije, izjave ministara, gradonačelnika, kao i ostalih ljudi koji su u trenutku upada kosovskih specijalaca u Mitrovački dvor bili na licu mesta.

Smatramo da ima više nego dovoljno dokaza za pokretanje ne samo istrage, več i za utvrđivanje krivične odgovornosti pojedinaca, rekao je Radojević.

Dodao je da je javnost manje više sve videla.

"Najopasnije je bilo prebijanje puščanim cevima, dok je metak bio u cevi, moglo je da se desi da taj metak opali, da bude žrtava, da bude masakr. To govori o svemu samo ne o profesionalizmu tih policajaca", rekao je Radojević.

Naveo je da tvrdnje Direkcije kosovske policije da nije bilo municije u oružju ne odgovaraju istini.

"I ja sam video okvir za kalašnjikov, a nekoliko specijalaca je i ispred gradonačelnika i ostalih okupljenih repetiralo pušku i ubacilo metak u cev", rekao je Radojević.

Dodaje da je Policijski inpektorat nezavisna institucija u pokretanju istrage protiv policajaca, te da on utvrđuje njihovu krivičnu odgovornost.

Naveo je da su u ovoj akciji hapšenja i prebijanja učestvovale sve specijalne jedinice kosovske policije, te da je reč o najmasovnijoj akciji angažovanja specijalnih jedinica u istoriji kosovske policije.

"U hapšenju i prebijanju učestvovala je FIT jedinica, koja važi za najelitniju u kosovskoj policiji, a podrška im je bio nekadašnji ROSU, sada specijalna jedinica. Na terenu je bilo između 150 i 200 specijalnih jedinica", rekao je Radojević.

Dodao je da postoji bojazan da je ova akcija samo uvod za neku širu akciju, te da bi kosovski specijalci mogli ponovo da budu angažovani, na primer, na preuzimanju kontrole nad jezerom Gazivode.

O podnošenju tužbe obavešteni su i predstavnici međunarodne zajednice, kao i ambasade.

 Ostale vesti

Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020
Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020