Vesti
Politika

Srpska nije uložila žalbu Ustavnom sudu na zakone o BSK

Iako je potpredsednik Srpske liste Igor Simić nakon usvajanja paketa zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga najavio žalbu Ustavnom sudu Kosova, do danas se to nije desilo.
Srpska nije uložila žalbu Ustavnom sudu na zakone o BSK
Pripadnici BSK (Foto Kim)

Ovu informaciju je za RTV Kim potvrdio portparol Ustavnog suda Kosova Veton Dulja.

„Prema Ustavu od usvajanja zakona u Skupštini Republike Kosova rok za žalbe je 8 dana... Do ovog trenutka niko iz Srpske liste nije podneo žalbu Ustavnom sudu“, objasnio je za RTV Kim Veton Dulja.

Paket o transformaciji Bezbednosni snaga Kosova poslanici kosovskog parlamenta usvojili su 14. decembra.

Istog dana potpredsednik Srpske liste Igor Simić najavio je da će se Srpska lista žaliti Ustavnom sudu Kosova, iako, kako je tada rekao, ne očekuje da će to doneti rezultate.

Zakoni o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova stupili su na snagu danas.Ostale vesti

Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023
EU zabrinuta zbog radova u Leposaviću, traže od vlade da poštuje zakon i imovinska prava
Evropska unija sa zabrinutošću prati aktivne građevinske aktivnosti koje se odvijaju na lokalitetima Dren i Lešak u opštini Leposavić, na lokaciji koju je januara kosovska vlada ekproprisala. EU apeluje na kosovsku vladu da poštuje odgovarajući proces, kao i prava vlasnika imovine, poručili su danas za KoSSev iz Kancelarije EU na Kosovu.
  • 02.02.2023
Protest ispred zgrade Skupštine Srbije
Ispred zgrade Skupštine Srbije u kojoj se održava vanredna sednica o Kosovu i Metohiji, održava se prostest stotinak građana.
  • 02.02.2023
Lajčak i Saracin o dijalogu Beograda i Prištine
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak  razgovarao sa nemačkim emisarom za Balkan Manuelom Saracinom.
  • 02.02.2023