Vesti
Politika

’’Srpska lista treba da se opredeli’’

Situacija na severu Kosova je juče po drugi put u vrlo kratkom vremenskom periodu destabilizovana do ivice ozbiljnog oružanog sukoba između lokalnih Srba i pripadnika specijalnih jedinica policije. Srpska lista “mora da se opredeli”, te da prestane da bude samo “most komunikacije Kurtija i Beograda“, smatraju sagovornici RTV Kim.
’’Srpska lista treba da se opredeli’’
Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u kasarni u Raški (Foto FoNet Instagram predsednika Srbije)

Policija Kosova je u cilju sprečavanja krijumčarenja robe juče u ranim jutarnjim satima sprovela akciju na više različitih lokacija širom Kosova. U Severnoj Mitrovici i Zvečanu je bilo i pucnjave, a ranjen je trideset šestogodišnji S.S. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Raški održao sastanak sa Srbima sa severa Kosova i predstavnicima Srpske liste, dok je premijer Kosova Aljbin Kurti na Fejsbuk mreži pozvao gađane da ne nasedaju na medijsko politizovanje situacije, predsednica Kosova Vjosa Osmani poručila da je „borba protiv organizovanog kriminala beskompromisna“.

“Kriminal i šverc su realnost na celom području Kosova i Metohije, a takvim se pitanjima nužno bave lokalne institucije i policija, a ne političari”, rekla je predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković.

„Mi, građani sa Kosova i Metohije, bez obzira na nacionalnu pripadnost, nagledali smo se mnogo tih stvari. U odnosu na to ko je pogođen, odmah se vrše deobe koje su još veće i još strašnije. Mislim da je ovo ogroman promašaj Aljbina Kurtija i njegovog načina da demonstrira silu institucija“, kazala je ona komentarišući jučerašnje događaje na severu Kosova.

Direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić smatra je da akcija suzbijanja krijumčarenja robe planirana u kosovskoj vladi, a da su sa tim, pretpostavlja, bili upoznati i čelnici Srpske liste.

„Akcija Kosovske policije je sigurno planirana u Vladi Kosova i o njoj se govorilo godinu i po dana. Upravo u toj vladi, čija je članica Srpska lista, su 8. oktobra usvojene antidamping mere i nemoguće je kazati da oni o tome nisu znali ništa. Moram da napomenem da je akcija sprovedena uz konsultovanje savezničkih službi, dok su vođe Srpske liste u Raški kazale da je to napad na Srbe, da je to pokušaj zastrašivanja i da je to akt koji su uporedili sa Holokaustom. To je dakle, interpretacija koju je prihvatio i zvanični Beograd“, naveo je Janjić.

Do lokalnih izbora na Kosovu je ostalo još par dana. Rada Trajković smatra da kosovski Srbi ne veruju da se Srpska lista zalaže za narod.

„Na Srpsku listu gotovo da niko više i ne obraća pažnju, tako da niko od ozbiljnih Srba im više ne veruje da oni išta rade u kosovskim insitucijama, osim što izađu i javno govore ono što im Beograd kaže. Srpska lista je nevidljiva i za kosovske institucije, koje su dominantno albanske, ali oni su nevidljivi i insitucioni lideri i za Srbe na Kosovu i Metohiji. Oni, osim što predstavljaju most komunikacije Kurtija i Beograda, nisu uradili ništa“, rekla je ona.

„Ako kažu da ne znaju ništa, šta onda rade u Vladi Kosova“, pita se Janjić.

„Oni (Srpska lista) predstavljaju dekor da bi Kurti vodio svoju politiku reciprociteta, kao što i radi, počev od tablica, potom antidamping mera, pa i ove akcije, koja je takođe u njegovoj režiji. Sa druge strane, situacija se na Kosovu destabilizuje, ali se i Srbija uvlači u mutne vode. Kako Srpska lista misli da pobedi u nefer uslovima, jer strah koji vlada na severu sigurno ne predstavlja fer i demokratske izbore, a očigledno da i oni učestvuju u proizvođenju tog straha. Kako će oni obezbediti mir i bezbednost glasačima i da li će i to biti sa barikadama? To su sve ideje koje dolaze iz Beograda i koje su nametnute. Rakić ne može da pobegne od tih ideja“, kazao je on i dodao da je za Srpsku listu najbolje da se najpre opredeli i shvati u čijem interesu radi.

„Oni moraju da se opredele za koga su i šta su. Ako odluče da štite prava Srba na Kosovu, onda treba to i da rade, ma koliko to bilo teško. Sa druge strane, ako zaista trpe diktaturu, onda treba da napuste Vladu Kosova i svoje pozicije“, zaključio je Janjić.

Prema poslednjim informacijama iz Kosovske Mitrovice i Zvečana, saobraćaj se danas u ovim mestima neometano odvija. Škole, vrtići i druge institucije rade normalno. Povređeni S.S, koji je u sredu upucan s leđa u predelu desne lopatice je stabilno. U jučerašnjoj akciji specijalnih jedinica Kosovske policije povređeno je 10 lica iz Kosovske Mitrovice i Zvečana, a povrede su zadobila i šestorica policajaca. Širom Kosova zbog krijumčarenja robe uhapšeno je osam lica.Ostale vesti

Sastanak Radne grupe o slobodi kretanja u Briselu
Prvi sastanak Radne grube delegacija Beograda i Prištine nakon postignutog dogovora o prekidu blokade na Jarinju i Brnjaku i registarskim tablicama biće održan danas u Briselu.
  • 21.10.2021
CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021