Vesti
Politika

Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija

"Srpski narod na Kosovu poslušao je poziv svoje Srpske liste i svog predsednika Aleksandra Vučića, i u ovoj rekordnoj izlaznosti dao podršku da se nastavi borba za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Dakle, želim da obavestim građane da su kandidati Srpske liste pobedili u svih 10 opština sa srpskom većinom", kazao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici.

Srpska lista: Pobeda u 10 opština, bez ZSO neće biti kosovskih institucija
Srpska lista

Sa javnošću je podelio, kako je rekao, konačne rezultate izbora u Severnoj Mitrovici i preliminarne za opštinu Gračanica. Prema Rakićevim informacijama, Milan Radojević je osvojio 10.776 glasova, a Ljiljana Šubarić četiri puta više glasova od protivkandidata Branimira Stojanovića.

Uz poruku zahvalnosti građanima na severu Kosova, a naročito onima u Severnoj Mitrovici, gde su, kako je rekao, ostvareni apsolutno najbolji rezultati do sada, kazao je:

"Naš narod je dakle pokazao da veruje Srpskoj listi i pre svega veruje našem predsedniku Aleksandru Vučiću. Ali je pokazao i da svi oni koji misle da mogu protiv svog naroda i protiv naše države, nikada neće dobiti poverenje građana, nikada neće voditi naše opštine i nikada neće odlučivati o sudbini našeg naroda".

Pobeda Srpske liste je, po rečima Rakića, i "pobeda Srećka Sofronijevića, Ivana Todosijevića, Dragice Gašić, baka Rumene": "Ovo je pobeda našeg naroda, ovo je pobeda našeg predsednika Aleksandra Vučića. Ovim putem šaljemo velike pozdrave našem predsedniku Vučiću. Predsedniče Vučiću, veliko hvala iz Severne Mitrovice."

"I u ovoj borbi bili smo svi zajedno sa predsednikom Vučićem. I da ponovim, borimo se za Zajednicu srspkih opština. Ukoliko ZSO-a ne bude, neće biti ni kosovskih institucija", zaključio je Rakić.

Na pitanje novinara da li to znači da će Srpska lista izaći iz insittucija ukoliko se ne formira ZSO, Rakić je ponovio da neće biti kosovskih institucija ukoliko se ne formira ZSO, te dodao da je jedan od uslova i to da razgovori o formiranju počnu već narednog meseca.Ostale vesti

Priština ojačava pograničnu policiju
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je naoružanje u vrednosti od 1.300.000 evra, oružje dugih cevi za graničnu policiju u vrednosti od 350.000 hiljada evra, kao i oklopna vozila, vodene topove i blindirane limuzine u vrednosti od 7.13 miliona evra.
  • 14.08.2022
Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022