Vesti
Politika

Srpska lista ne veruje koalicionim partnerima da će formirati ZSO

Dan pred isticanje roka za izradu statuta, Srpska lista ne veruje da će Priština, odnosno njihovi koalicioni partneri u Vladi Kosova, formirati ZSO.
Srpska lista ne veruje koalicionim partnerima da će formirati ZSO
Rakić, Simić i Spirić (Foto Kim arhiva)

Kako su saopštili članovi Upravljačkog tima, nacrt statuta biće gotov u roku koji je dala EU, do 4. avgusta.

Upravljački tim je spreman da, u svakom trenutku, posle tog datuma, na zahtev Brisela, tekst predstavi odborima za implementaciju i učesnicima dijaloga na visokom nivou.

Poslanik Srpske liste Igor Simić je, u razgovoru za RTS, rekao da je Upravljački tim naporno radio na izradi nacrta statuta, koja je pri kraju.

"Oni su posao obavili kvalitetno i odgovorno i ono što predstoji je da taj nacrt statuta predstave pregovaračkim timovina Beograda i Prištine u Briselu", rekao je Simić i dodao da će se zatim taj statut razmatrati i da će se usaglašavati stavovi.

Naveo je da u Prištini i dalje kažu da neće formirati ZSO, te da su zbog toga i oni u Srpskoj listi, kao i predsednik Aleksandar Vučić, skeptični po ovom pitanju.

"Mi nismo hteli da damo argument da su Srbi nestrpljivi. Pokazali smo da smo odgovorni, sačekali ta četiri meseca, ali sumnjamo da će Priština napraviti bilo kakav korak", rekao je Simić.

Objasnio je da nije problem u ovlašćenjima koje će imati ZSO, već u političkoj volji i, kako kaže, "hrabrosti Albanaca da sprovedu ono na šta su se obavezali".

Dan uoči predstavljanja statuta, Ambasada SAD u Prištini pohvalila je rad pregovaračkog tima i kažu da očekuju da statut ZSO bude fleksibilno i kreativno rešenje.

Simić smatra da saopštenje ambasade neće mnogo pomoći, upravo zbog toga što, ističe, u Prištini nema političke volje da se ZSO formira.

Komentarišući vežbe Kfora na KiM, Simić je rekao da je sve započelo dezinformacijom i da je Kfor te vežbe zakazao još pre tri meseca. Što se tiče navoda prištinskih medija da je kosovska policija naredila prekid odmora svojim pripadnicima, kaže da o tome nema informacije.

"Život u Kosovskoj Mitrovici se odvija normalno. Oči su uprte u Beograd u svetlu različitih informacija koje se plasiraju ovih dana. Moja molba u ime Srpske liste je da svako ko želi da da svoje mišljenje, treba da ga da, ali ne na taj način da izaziva nespokoj kod građana, da širi dezinformacije, i, biću vrlo iskren – ko želi da se bavi politikom treba prvo da skine mantiju, pa onda da uđe u političku arenu", rekao je Simić.

Komentarišući izjavu albanskog ministra o brisanju granice tzv. Kosova i Albanije, naveo je da je jedini način da se spreči formiranje "Velike Albanije" naći održivo rešenje koje će zadovoljiti obe strane – da obe budu pomalo nezadovoljne, i da obe budu pomalo zadovoljne.

"Od juče sam čekao da se bilo ko, od onih koji napadaju proces rešavanja problema KiM, oglase, oni isti koji napadaju sve moguće predloge koje smo imali da čujemo u prethodnom periodu. To je najbolji pokazatelj da to što ćemo mi da zabijemo glavu u pesak, da okrenemo glavu od Prištine, da se tamo ništa neće dešavati? Ne, oni će da nastave da rade ono što rade. Ukoliko mi nemamo normalan dogovor dve strane, koji će uvažiti interese Republike Srbije i Srba u celini, nastaviće se sa takvim akcijama", rekao je Simić.Ostale vesti

SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020
Vučić: Mere Prištine sumanute, gubimo milion evra dnevno
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je da su nova pravila Prištine za ulazak robe na Kosovo "sumanuta" i dodao da će se videti da li će ih nova prištinska vlada povući.
  • 03.06.2020
Kosovski predsednik Hašim Tači, čestitao je poslanicima Skupštine Kosova na uspešnom glasanju za novu Vladu i ocenio da je izbor Vlade važan dan za demokratiju i građane Kosova.
  • 03.06.2020