Vesti
Politika

"Srpska lista ne bi smela da glasa za demarkaciju"

"Srpska lista ne bi smela da glasa za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji. Niko je nije ovlastio da se bavi ’par ekselans’ državnim pitanjima", kazala je predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković.
Rada Trajković (Foto Kim)

Trajkovićeva ističe da bi "ulazak Srpske liste u projekat demarkacije suštinski značio legalizaciju Kosova, kao graničara sa Crnom Gorom i poništavanje države Srbije na toj liniji".

Smatra da srpski predstavnici u Skupštini Kosova ne bi smeli da donesu takvu odluku.

"Srpsku listu niko nije ovlastio da se bavi ’par ekselans’ državnim pitanjima, oni treba da se bave, s obzirom da ne znaju nažalost ništa, pitanjima opstanka Srba na Kosovu i Metohije. U tom kontekstu ja ne očekujem da bi Srpska lista smela da glasa i da prihvata takvu odgovornost. Što se tiče demarkacije, Albanci su proglasili nezavisnost, to je bio njihov projekat napravili su konsenzus preko toga i sada neka naprave konsenzus oko demarkacije", kazala je ona.

Jučerašnja sednica na kojoj  je trebalo da se glasa o ratifikaciji sporazuma nije uspela. Odložena je na neodređeno vreme. Prištinski mediji izvestili su da su tokom jučerašnjeg dana najviši predstavnici Kosova, Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji razgovarali sa predstavnicima Srpske liste u nadi da će ih ubediti da glasaju za ovaj predlog.

Detalji sa tog sastanka nisu saopšteni, a predstavnici Srpske liste su nedavno saopštili da neće podržati demarkaciju granice sa Crnom Gorom.

Da bi taj predlog bio usvojen, za njega mora da glasa 81 od ukupno 120 poslanika.Ostale vesti

Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021
“Šta nakon izbora?”

Kao što je pobeda Pokreta Samoopredeljenje na nedavno održanim parlamentarnim izborima na Kosovu bila očekivana, tako treba da očekivati i da će Aljbin Kurti promeniti odnos prema “nerealnim ciljevima” svoje politike. Kao najozbiljniji kandidat za premijera Kosova, Kurti će revidirati svoje stavove o isključivanju Srpske liste iz buduće Vlade ili marginalizaciju dijaloga sa Beogradom, zaključeno je tokom debate „Šta nakon izbora?“.

  • 26.02.2021