Vesti
Politika

"Srpska lista ne bi smela da glasa za demarkaciju"

"Srpska lista ne bi smela da glasa za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji. Niko je nije ovlastio da se bavi ’par ekselans’ državnim pitanjima", kazala je predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković.
Rada Trajković (Foto Kim)

Trajkovićeva ističe da bi "ulazak Srpske liste u projekat demarkacije suštinski značio legalizaciju Kosova, kao graničara sa Crnom Gorom i poništavanje države Srbije na toj liniji".

Smatra da srpski predstavnici u Skupštini Kosova ne bi smeli da donesu takvu odluku.

"Srpsku listu niko nije ovlastio da se bavi ’par ekselans’ državnim pitanjima, oni treba da se bave, s obzirom da ne znaju nažalost ništa, pitanjima opstanka Srba na Kosovu i Metohije. U tom kontekstu ja ne očekujem da bi Srpska lista smela da glasa i da prihvata takvu odgovornost. Što se tiče demarkacije, Albanci su proglasili nezavisnost, to je bio njihov projekat napravili su konsenzus preko toga i sada neka naprave konsenzus oko demarkacije", kazala je ona.

Jučerašnja sednica na kojoj  je trebalo da se glasa o ratifikaciji sporazuma nije uspela. Odložena je na neodređeno vreme. Prištinski mediji izvestili su da su tokom jučerašnjeg dana najviši predstavnici Kosova, Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji razgovarali sa predstavnicima Srpske liste u nadi da će ih ubediti da glasaju za ovaj predlog.

Detalji sa tog sastanka nisu saopšteni, a predstavnici Srpske liste su nedavno saopštili da neće podržati demarkaciju granice sa Crnom Gorom.

Da bi taj predlog bio usvojen, za njega mora da glasa 81 od ukupno 120 poslanika.Ostale vesti

Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se izbori sprovesti i ovde.
  • 01.06.2020
Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020
RIK: Na Kosovu 90 biračkih mesta
Republička izborna komisija (RIK) Srbije usvojila je sinoć Dopunsko rešenje o određivanju biračkih mesta za parlamentarne izbore 21. juna u Srbiji i odredila 90 biračkih mesta na Kosovu, a 43 u inostranstvu.
  • 31.05.2020
Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020