Vesti
Politika

Srpska lista najavljuje žalbu Ustavnom sudu zbog imenovanja Rašića

Srpska lista će podneti žalbu Ustavnom sudu zbog imenovanja Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova. Iz ove partije poručuju da je kosovski premijer Aljbin Kurti ovim imenovanjem prekršio Ustav.
Srpska lista najavljuje žalbu Ustavnom sudu zbog imenovanja Rašića
Srpska lista (Foto Kim)

Reagujući na vest o imenovanju Nenada Rašića (PDS) na mesto ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova, predstavnici Srpske liste su naveli da je Kurti ovom odlukom prekršio „član 96, stav 5 Ustava Kosova kojim se za imenovanje ministra iz redova srpskog naroda, a koji nije poslanik, mora tražiti saglasnost većine srpskih poslanika“, što u ovom slučaju premijer Kosova nije učinio.

„Protivustavnom odlukom da imenuje Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u Vladi u Prištini, bez saglasnosti srpskih poslanika najbolji je primer autokratskog, diktatorskog, neustavnog, nezakonitog, i antisrpskog delovanja Aljbina Kurtija“, saopštila je Srpska lista.

Aljbin Kurti, je kako navode, još jednom pokazao da ne poštuje ni pravne akte Prištine, ako su oni u interesu srpskog naroda.

Srpska lista najavljuje da će podneti žalbu Ustavnom sudu Kosova od kojeg očekuje da će potvrditi da se radi o kršenju ustava, ali i prava srpskog naroda.Ostale vesti

Eskobar: Međusobno priznanje krajnji cilj dijaloga
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije, koji se vodi pod okriljem Evropske unije (EU), i smatraju da međusobno priznanje treba da bude krajnji cilj tog procesa.
  • 06.02.2023
Kurti: Prihvatićemo predlog EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da će prihvatiti predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

  • 06.02.2023
Lajčak u Prištini: Sve dogovoreno se mora implemetirati
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je u Prištini sa premijerom Aljbinom Kurtijem i šefom kosovske delegacije u dijalogu Besnikom Bisljimijem. Tema sastanka bio je francusko-nemački predlog, a Lajčak je još jednom ponovio da se sve dogovoreno u dijalogu mora implemetirati. 
  • 06.02.2023
Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023