Vesti
Politika

Srpska lista: Kurti uputio pretnju

Srpska lista smatra da je time što je premijer Kosova Aljbin Kurti rekao da ova stranka "treba da plati i pati", uputio pretnju srpskom narodu i Srpskoj listi.

Srpska lista: Kurti uputio pretnju
Predstavnici Srpske liste (Foto pritntscr Kosovo onlajn)

Iz Srpske liste kažu da je Kurti ovakvom izjavom pokazao "pravo lice agresora", optuživši ga da gaji mržnju "prema svemu srpskom".

Ističu da ta pretnja ne sme olako da se shvatiti, jer dolazi od nekog ko se nalazi na čelu kosovskih institucija.

"Ako smo za dve godine Кurtijevog režima imali upucavanje Srba, pa čak i srpske dece, prebijanje, hapšenje i zatvaranje naših sugrađana bez ikakvih dokaza, otimanje srpske zemlje kroz lažnu eksproprijaciju, etnički motivisane napade na Srbe i Srpsku Pravoslavnu Crkvu širom Кosova i Metohije, zabranu lečenja, vakcinisanja, ali i zabranu održavanja srpskih izbora, postavlja se pitanje šta nam to Кurti obećava rečima da ćemo platiti i patiti, čime planira da dodatno ugrozi opstanak i ostanak srpskog naroda i šta se može očekivati u narednom periodu".

Navode da su od Кurtija juče očekivali odgovor "kada će deesukalirati situaciju na severu, formirati Zajednicu srpskih opština, osloboditi neosnovano uhapšene Srbe, kada će povući ilegalno prisutne specijalne jedinice i lažne gradonačelnike sa severa".

Kažu i da ove pretnje dolaze u trenutku krhkog mira, te zahtevaju jasnu osudu međunarodnih aktera.Ostale vesti

Vučić razgovarao sa Lajčakom o situaciji na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 21.09.2023
Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023