Vesti
Politika

’’Srpska lista je ucenjena sopstvenim kriminalom’’

Agencija za borbu protiv korupcije Kosova (AKK) je pokrenula istražni postupak protiv funkcionera iz redova Srpske liste, budući da nisu redovno prijavljivali svoju imovinu ili primanja koja ostvaruju. "To je ucena", smatra Rada Trajković, dok Nedžmedin Spahiu navodi da je u pitanju "normalna stvar". 
’’Srpska lista je ucenjena sopstvenim kriminalom’’
Predstavnici Srpske liste (Foto Tanjug)

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM Rada Trajković smatra da je problem "veliki broj ozbiljnih kriminalnih projekata u srpskim sredinama".

“Imamo privatizacije koje, na kraju, obesmišljavaju Zajednicu srpskih opština (ZSO), jer će Srbi ostati bez opština koje mogu da izdržavaju infrastrukturom i onim što unutar sebe imaju te celine. To je jedno perfidno, paralelno navlačenje Srba da se bave ličnim problemima određenih ljudi iz Srpske liste, a da institucionalno vlasništvo na teritoriji opština gde Srbi žive ostane u drugom planu”, kazala je ona.

Za profesora i političkog analitičara Nedžmedina Spahiua pokretanje postupka protiv fukcionera Srpske liste je normalna stvar.

“Prijavljivanje imovine je dužnost i po zakonima Kosova, a i po zakonima Srbije. Kada se radi o funkcionerima Srpske liste, oni bi trebali da sva primanja prijave, kako srpskoj agenciji, tako i obratno”, rekao je on.

Trajkovićeva je dodala Ski centar Brezovica ima neverovatan turistički potencijal, te da je vrlo važno za stanovništvo Štrpca i okoline da budu tu uposleni i imaju prihode, ali...

“Odjednom, imate Kosovsku poverilačku agenciju koja to radi (osniva novo preduzeće na Brezovici i fiskalizuje ga - prim. redakcije), i imate vrlo blage reakcije Srpske liste i Beograda. Srpska lista je ucenjena sopstvenim kriminalom - da bi izvukli sebe, oni sve to prećutkuju. To se dešava i u Novom Brdu, gde isto ne čujemo ništa da se radi sa bivšim gradonačelnikom koji je ušao u niz projekata koji najdirektnije ugrožavaju tu opštinu”, kazala je Trajkovićeva.

Profesor Spahiu je naveo da na Kosovu nije zabranjeno imati primanja od vlade druge države, ali da je prijavljivanje takvih prihoda obavezno.

“Zakon o prijavi imovine je tu da bi sprečio korupciju. Verovatno je da oni koji žele da prikriju korupciju, prikrivaju i imovinsko stanje. Koliko je, zapravo, AKK u pravu, to tek treba dokazati”, zaključio je Spahiu.

Rada Trajković je mišljenja da predstavnici Srpske liste više nemaju kredibiliteta da se bore za mesta u kojima su Srbi opstali i da najdirektnije ugrožavaju opstanak srpskih opština.

“Gotovo nijedan funkcioner Srpske liste nije bez krivičnog dosijea. To je za nas jedan od najvećih problema. To je, na kraju, ucena, nešto što kompromituje Vučića, pa nemamo nikakvu reakciju države. Tako da smo u vrlo ozbiljnom problemu sa obe strane”, zaključila je Trajkovićeva.

Podsetimo, postupak AKK je pokrenut protiv predsednika Srpske liste Gorana Rakića, zamenika predsednika Skupštine Kosova iz redova Srpske liste Slavka Simića, šefa poslaničke grupe Srpske liste u Skupštini Kosova Igora Simića, poslanika Zorana Mojsilovića i Verice Ćeranić, bivšeg poslanika Ivana Todosijevića, gradonačelnika Severne Mitrovice Milana Radojevića, gradonačelnika Leposavića Zorana Todića, odbornika u Skupštini opštine Severna Mitrovica Aleksandra Spirića.

U slučaju Ljubinka Karadžića, bivšeg poslanika u Skupštini Kosova Osnovno Tužilaštvo u Prištini je obustavilo istragu, dok je u slučaju bivšeg predsednika opštine Štrpce Bratislava Nikolića, Osnovno Tužilaštvo u Prištini je odbacilo krivičnu prijavu. Nikolić, koji je i koordinator Privremenog organa opštine Štrpce po srpskom sistemu, je uhapšen krajem decembra prošle godine zbog nelegalnog izdavanja dozvola za gradnju na Brezovici, nakon čega mu je određen jednomesečni pritvor.



Ostale vesti

Priština: Milo Đukanović dočekan uz najviše počasti
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović započeo je dvodnevnu posetu Kosovu. Na glavnom trgu u Prištini, uz najviše počasti, dočekala ga je predsednica Kosova Vjosa Osmani.
  • 18.05.2022
Kosovo nije na dnevnom redu u SE u petak
Aplikacija Kosova za članstvo u Savetu Evrope neće biti tema dnevnog reda sednice Komiteta ministara koja će biti održana u petak 20. maja u Torinu i kojom će predsedavati italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo”, kaže za Danas Elvira Kovač, potpredsednica parlamentarne skupštine Saveta Evrope i poslanica Saveza vojvođanskih Mađara
  • 18.05.2022
Brnabić o G7: Samo u slučaju Srbije ne važi rezolucija SB UN

Premijerka Ana Brnabić konstatovala je da se u dokumentu sa sastanka zemalja G7 kao rešenje za svaki problem na svetu podseća na rezolucije Saveta bezbednosti UN, sem kada je u pitanju Srbija i da samo u slučaju Srbije nema pomena o Rezoluciji 1244.

  • 17.05.2022
Građani u politici: Ne veruju im, niti ih vrednuju, ali glasaju
Politički život Srba na Kosovu godinama unazad sveden na jednu partiju – Srpsku listu. Zbog velikog uticaja ove stranke, građanu su ili u strahu ili su nezainteresovani da bilo šta promene. Ipak, u anonimnoj anketi koja je obavljena povodom istraživanja “Građani u politici”, naveli su da svojim političkim predstavnicima ne veruju, te da zanimanje “političar” smatraju nečasnom profesijom. Ovo su samo neki podaci iz istraživanja koje su sproveli nevladine organizacije Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i Humani centar Mitrovica (HMC) u okviru inicijative Open. Panelisti Slobodan Georgijev i Momčilo Trajković kažu da, iako je trenutna situacija loša, ima potencijala među mladima da se politički život Srba na Kosovu promeni.
  • 17.05.2022
Kurti o novim sankcijama Rusiji i Belorusiji
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je dan posle sednice Vlade kojom je predsedavao potpredsednik Besnik Bisljimi, na kojoj je doneta odluka o dodatnim sankcijama Rusiji i Belorusiji, da je "Kosovo jedna od prvih zemalja koja se svrstala sa demokratskim svetom u uvođenju ekonomskih i finansijskih sankcija Ruskoj Federaciji, nakon invazije i vojne agresije na Ukrajinu".
  • 17.05.2022
Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022