Vesti
Politika

Srpska lista i Kancelarija za KiM: Hapšenje u Klokotu bez osnova

Predstavnici Srpske liste i Kancelarije za Kosovo i Metohiju osudili su privođenje gradonačelnika Klokota Božidara Dejanovića i direktora odeljenja za urbanizam Dejana Vlajkovića, navodeći da su uhpašeni bez ikakvog osnova.
Srpska lista i Kancelarija za KiM: Hapšenje u Klokotu bez osnova
Božidar Dejanović (Foto Gračanica online))

Iz Kancelarije za KiM tvrde da su pripadnici specijalne Kosovske policije, pod punim naoružanjem, upali su danas u prostorije srpske opštine Кlokot i tom prilikom uhapsili gradonačelnika Božidara Dejanovića.

"Dejanović je pod policijskom pratnjom sproveden u Prištinu i njemu je određeno zadržavanje od 48 sati. On je uhapšen bez ikakvog pravnog osnova ili valjanih dokaza, a neposredno nakon njega uhapšen je i Dejan Vlajković, direktor odeljenja za Urbanizam opštine Кlokot", navodi se u saopštenju.

Кancelarija za Кosovo i Metohiju već je obezbedila pravnog zastupnika Dejanoviću i Vlajkoviću. Navode i da su o postupanju prema njima obavestili relevantne međunarodne institucije.

"Prilikom upada u prostorije opštine, specijalne snage kosovske policije izvršili su premetačinu, a u nastavku akcije upali su i u nekoliko srpskih kuća u kojima žive politički predstavnici Srba sa Кosova i Metohije.
Najoštrije osuđujemo represiju i hapšenje srpskog gradonačelnika opštine Кlokot i zastrašivanje i odmazdu nad zaposlenima u zgradi opštine. Ovakvo brutalno ponašanje kosovske policije predstavlja nastavak pritiska i ugnjetavanja kojem su kontinuirano izloženi sropski predstavnici na teritoriji Кosova i Metohije, kao i vid zastrašivanja naroda i slanja poruke da za njih nema mira i normalnog života".

Navode i da je po sredi "očigledna namera udara i pritiska na izbornu volju građana u srpskim sredinama". "Toj vrsti pritisaka srpski narod je bio izložen ne samo tokom izborne kampanje nego očigledno još snažnije u periodu nakon izbora. Nedopustivo je da neko baca senku na ubedljivu i istorijsku pobedu Srpske liste koja je nesporna i koja je osvojila 96,14 odsto glasova srpskog stanovništa na Кosovu i Metohiji", ističe se u saopštenju.

Osim Kancelarije hapšenje je osudila i Srpska lista, navodeći da je u pitanju maltretiranje srpskih političkih predstavnika na Kosovu.

"Nastavak agresivnog, anticivilizacijskog i antisrpskog delovanja Prištine prema srpskom narodu uz zloupotrebu institucija i institucionalno nasilje mora odmah prestati, a gospodin Božidar Dejanović i Dejan Vlajković pustiti da se od lažnih optužbi brane sa slobode. Montirani procesi su postala matrica kojom Priština želi da disciplinuje srpske političke predstavnike, a srpski narod stavi u geto, bez vođstva u ovim teškim i izazovnim vremenima".

I Srpska lista poziva međunarodne predstavnike da zaštite, kako navode, pravdu i istinu, ta da albanske lidere pozovu na razum. "Destabilizacija prilika i agresivno postupanje prema nedužnim ljudima nije način za rešavanje otvorenih političkih pitanja. Ovaj pokušaj zastrašivanja i isknjivljivanja volje građana izražene na poslednjim izborima su poziv svim ambasada da hitro reaguju, a ne da nemo ćute, što neki u Prištini očigledno doživljavaju kao znak odobravanja", navodi se u saopštenju Srpske liste.Ostale vesti

Penzionerima 7. decembra još 20 evra, ostalim građanima dan kasnije
Penzioneri će prvi dobiti još 20 evra pomoći od države 7. decembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 8. i 9 decembra, najavio je ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali.
  • 01.12.2021
Nemačka izdvojila milion evra za Kosovske bezbednosne snage
Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode saopštio je da je sa ministrom odbrane Armendom Mehajem potpisan sporazum vredan milion evra koji se odnosi na podršku Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS).
  • 30.11.2021
Branimir Stojanović: Čestitam, ali naša borba traje!
Kanditat za gradonačelnika Gračanice Branimir Stojanović  koji je na oktobarskim loklanim izborima izgubio od Ljiljane Šubarić, čestitao je novoj predsednici opštine i odbornicima stupanje na dužnost. Podsetio ih je, međtuim, na veliku obavezu i odgovornost, ali i da "borba još uvek traje".
  • 30.11.2021
Milošević preuzeo dužnost predsednika opštine Novo Brdo

Novoizabrani predsednik opštine Novo Brdo Saša Milošević, ali i odbornici izabrani na lokalnim izborima održanim 17.oktobra, danas su stupili na dužnost.

  • 30.11.2021
Ljiljana Šubarić: Učiniću sve da dužnost obavljam časno i pošteno
Po polaganju zakletve i preuzimanju dužnosti predsednice Opštine Gračanica, Ljiljana Šubarić je poručila da će biti predsednica svih građana, bez obzira na političku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost. Ipak, naglasila je da će voditi politiku Srpske liste.
  • 30.11.2021
Sednica Predsedništva Skupštine Kosova odložena šesti put zaredom
Sednica Predsedništva Skupštine Kosova, koja je bila zakazana za danas, odložena je zbog nedostatka kvoruma, šesti put zaredom.
  • 30.11.2021