Vesti
Politika

Srpska lista: EU da spreči Kurtija da krši sporazum o tablicama

Nakon Kancelarije za Kosovo i Metohiju, i predstavnici Srpske liste su naveli da su pripadnici Kosovske policije na Jarinju i Brnjaku maltretirali Srbe koji na svojim vozilima imaju KM tablice.
Srpska lista: EU da spreči Kurtija da krši sporazum o tablicama
Registarske oznake KM (Foto N1)

Srpska lista poziva međunarodne predstavnike, pre svega Evropsku uniju i njihove predstavnike koji su odgovorni za sprovođenje sporazuma, "da najhitnije spreče Кurtija da krši sporazum o registarskim oznakama i time onemoguće dalju eskalaciju na terenu".

"Mir je potreban svima na ovim prostorima osim Aljbinu Кurtiju koji je u svega par nedelja povukao sijaset poteza koje su dodatno uneli nemir među naše građane, počev od otimanja srpske imovine, prekopavanja lokalnih puteva, preko nastavka gradnje improvizovane baze specijalnih jedinica na Bistričkom mostu…", nabrajaju iz Srpske liste.

Podsećajući još jednom da je Evropska unija garant sporazuma te da "mora najhitnije da osudi kršenje sporazuma i stavi do znanja Кurtiju da mora poštovati potpisani sporazum".

Poručuju i da srpski narod neće mirno gledati gaženje osnovnih ljudskih prava i kršenje sporazuma.Ostale vesti

„Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire“
Poznavaoci političkih i bezbednosnih pitanja na Kosovu ocenili su da premijer Aljbin Kurti nema pravo da se meša u poslove pravosudnog sistema, a još manje da iznosi u javnost imena osoba osumnjičenih za nerede na severu Kosova poslednjih dana.
  • 10.06.2023
Kosovska vlada o Raminom nacrtu statuta za ZSO
Kosovska vlada se izjasnila povodom nacrta statuta koji je predložio premijer Albanije, Edi Rama. Prema navodima izvršne vlasti, Kosovu je potrebna podrška, ali ne i posrednici.
  • 10.06.2023
"Na terenu ne postoji volja za izlazak na izbore u četiri opštine na severu Kosova, kaže glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. "Ipak to ne znači da Vučić ne može da ih ubedi. Ali, mislim i da je Vučić svestan toga da će mnogo više izgubiti ako bi u ovom trenutku takve zahteve izneo pred Srbe", kazala je Lazarevićeva u novom izdanju emisije "Dogovor!?" Radija Kim. Politički analitičar Fadilj Ljepaja kaže da je pitanje da li će Srbi izaći na izbore, dok Miodrag Milićević iz Aktiva smatra da su izbori samo polurešenje.
  • 10.06.2023
Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da "žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu".
  • 10.06.2023
Haradinaj: Poslednji trenutak da Kurti pređe na pravu stranu

Kosovo prolazi kroz teške trenutke, zbog tvrdoglavosti premijera i neodlučnosti predsednice, saopštio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

  • 10.06.2023
Završen još jedan protest ’’Srbija protiv nasilja’’
Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su nešto posle 21.30 počeli da se razilaze sa raskrsnice ispred zgrade Vlade Srbije.
  • 09.06.2023