Vesti
Politika

Srpska lista: Dogovori iz Brisela se moraju sprovoditi

Predstavnici Srpske liste, predsednik Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević sastali su se danas sa članovima Evropskog saveta za spoljne poslove, kojima su preneli da je potrebno da se Prištini jasno stavi do znanja da mora primeniti sporazume koje je sama potpisala, posebno kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština.
Srpska lista: Dogovori iz Brisela se moraju sprovoditi
Goran Rakić sa saradnicima (Foto Kim)

“Dogovori iz Brisela se moraju sprovoditi, jer su oni potpisani, obavezuju sve, i jer jedino tako možemo ostvariti bolje uslove života i graditi međusobno poverenje koje nam je danas preko potrebno. Srbi, posebno na severu su ušli u kosovske institucije zato što je upravo Briselskim sporazumom garantovano formiranje Zajednice srpskih opština kao krovne institucije srpskog naroda koja će štititi kolektivna i pojedinačna prava našeg naroda”, rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Na sastanku koji je održan u Severnoj Mitrovici, kazano je da su jednostrane akcije od strane pripadnika Rosu uperene protiv srpskog naroda opasne, nedopustive i kontraproduktivne, i da izazivanje straha i nemira među stanovništvom može dodatno ugroziti bezbednosnu situaciju.

Naglašeno je da Srpska lista podržava dijalog kao osnovni način rešenja svih problema i otvorenih pitanja, jer je dijalog jedini način i jedino mesto gde se ova pitanja mogu rešavati, te zahteva od svih, posebno Evropske unije, da učini sve kako bi došlo do nastavka dijaloga i kako bi se primenili do sada postignuti sporazumi.Ostale vesti

Kurti pozdravlja odluku SAD
Premijer Kosova Aljbin Kurti pozdravio je odluku Sjedinjenih Američkih Država da sankcionišu organizovanu kriminalnu grupu sa Zvonkom Veselinovićem na čelu.
  • 08.12.2021
Povučen predlog zakona
Vlada Republike Srbije je na večerašnjoj sednici donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Republike Aleksandar Vučić.
  • 08.12.2021
„Kurti pokazuje tvrdoglavost po pitanju ZSO“
„Celokupni proces dijaloga između Beograda i Prištine dugo je u krizi. Postoje nadmudrivanja između dve države, a Kurti pokazuje tvrdoglavost po pitanju ZSO“, kazao je za RTV Kim profesor na fakultetu Političkih nauka u Prištini Miljazim Krasnići komentarišući jučerašnji susret Borelja i kosovskog premijera u Briselu.
  • 08.12.2021
Poseta Gorana Rakića Opštini Gračanica bez prisustva medija

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić posetio je danas Opštinu Gračanica gde je razgovarao sa predsednicom Ljiljanom Šubarić. Mediji nisu pozvani da isprate ovaj događaj.

  • 08.12.2021
Radosavljević: EU se vratila i odlučna je po pitanju formiranja ZSO

Poruke Žozepa Borelja, Aljbinu Kurtiju, da se od kosovske strane u dijalogu očekuje formiranje ZSO, znači da se Evropska Unija konačno vratila i da je odlučna, kaže novinar i analitičar Nenad Radosavljević.

  • 08.12.2021
Veber: Preokret zbog nove koalicione Vlade u Nemačkoj
Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlin Bodo Veber izjavio je sinoć da se može očekivati ozbiljno resetovanje pregovora Srbije i Kosova, ali i novi odnos Berlina prema Vučićevoj vlasti u Srbiji, sa naglaskom na demokratskim principima i vrednostima vladavine prava.
  • 08.12.2021