Vesti
Politika

Srpska lista: Dogovor o energetici put za razgovore o ZSO

Predstavnici Srpske liste navode da je današnji sporazum o energetici najdirektnije ojačao prethodne sporazume iz 2013. i 2015. godine, a ujedno i otvorio put za razgovore o Zajednici srpskih opština.
Srpska lista: Dogovor o energetici put za razgovore o ZSO
Srpska lista (Foto Tanjug)

Srpska lista je pozdravila današnji dogovor Beograda i Prištine o energetici koji, kako se navodi, "ima višestruki značaj za naš narod i privredu i otvara put za razgovore o Zajednici srpskih opština".

"Treba naglasiti da je ovaj sporazum dokaz da je dijalog jedini način za rešavanje otvorenih pitanja, a ne primena nasilja, i njime se sprečava mogućnost brutalnog upada u Valač, otimanja naših energetskih sistema i ugrožavanje snabdevanja naših građana, institucija i privrednih subjekata u ovom vremenu velikih izazova i kriza", saopšteno je. 

Srpska lista tvrdi da građani srpske nacionalnosti nisu bežali od svojih obaveza, ali da su zahtevali da se to radi u skladu sa dogovorom, odnosno da se plaća Elektroseveru, kompaniji koja je ćerka firma EPS-a.

"Današnjim dogovorom se onemogućava retroaktivna naplata. Sa druge strane, nova kompanija Elektrosever će u svojim rukama imati energetski sistem na severu uz garancije Evropske unije. Želimo da naglasimo da će svi radnici Elektrokosmeta na severu biti radno angažovani, kao i da se planira zapošljavanje novih radnika u novoj kompaniji", dodala je Srpska lista.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022