Vesti
Politika

Srpska lista: Čudni događaji na severu

Posle ispisivanja grafita na Ibarskom mostu i šetnje albanskih vojnika kroz Kosovsku Mitrovicu, Srpska lista je zatražila objašnjenje od Kfora zbog, kako navode, serije čudnih događaja.
Srpska lista: Čudni događaji na severu
Kosovska Mitrovica (Foto Kim arhiva)

Ovi događaji su, kažu Srpskoj listi, usledili nakon, što su ambasada Velike Britanije i ministarstvo spoljnih poslova Nemačke pozvali svoje državljane da izbegavaju sever Kosova.

"Ispisivanje grafita sa veličanjem tzv. Velike Albanije, i UČК, provokacija i šetnja pripadnika vojske Albanije centrom Кosovske Mitrovice kod građana je izazvalo zabrinutost, posebno nakon što su saopštenja britanske ambasade provejavala stereotipnim odnosom, skoro stigmatizirajući 50.000 Srba na severu Кosova i Metohije", ističe se u saopštenju Srpske liste.

Zbog svega navedenog, Srpska lista je uputila pitanje komandantu Kfora Lorencu D`Adariju "da li raspolaže informacija o eventualnim incidentima na severu Кosmeta, na koje upozoravaju Britanci i Nemci, ali i otkud vojnici Albanije na ulicama srpskih gradova na severu, kada se dobro zna da vojska Albanije nije deo misije Кfor?".

Reagovao i Pokret "Otadžbina"

Iz Pokreta “Otadžbina” šetnju albanskih vojnika nazivaju provokativnom. Smatraju da njihovo zadžavanje pored spomenika Кnezu Lazaru "pokazuje samo bedu i nemoć Vučićevog režima da zaštiti Srbe na Кosovu i Metohiji”.

“Ono što je sigurno da bez dozvole КFOR-a vojska iz Albanije ne bi prošetala severnim delom grada Кosovske Mitrovice. Bez obzira na svoju snagu КFOR se pre Vučićeve vladavine nije usuđivao da ovako iritira Srbe”.

Hoti: Nema razloga za brigu

Zamenik komandira kosovske policije za region Sever Besim Hoti kaže da na osnovu procene operativnih dnevnih izveštaja sa terena, policija smatra da je situacija na severu Kosova mirna, stabilna i da nema razloga za bilo kakvu brigu.

"Možemo reći da je bezbednosna situacija mirna, stabilna, nema nekih vanrednih događaja, niti incidenata koji bi u bilo kakvom smislu privukli pažnju javnosti ili ugrozili opštu bezbednost u Mitrovici ili u širem regionu", tvrdi Hoti.

Izbegavajte odlazak na sever Kosova, osim kada je to neophodno, saveti su predstavnika Britanske ambasade i nemačkog Ministarstva spoljnih poslova upućenih njihovim državljanima.

U upozorenju se precizira da je u opštinama Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica "bezbednosna situacija i dalje napeta”.

Za bezbednost na Kosovu zaduženi su Kfor, Euleks i Kosovska policija. Njihove bezbednosne procene, ne podudaraju se sa procenama Nemaca i Britanaca.

Veroljub Petronić je dobar poznavalac bezbednosnih pitanja. Navodi da su Nemci izdali upozorenje preventivno, nakon što su to učinili Britanci za koje tvrdi da imaju dobre obaveštajne podatke.

"Ako znaju nešto, trebalo bi da skrenu pažnju drugim obaveštajnim službama u regionu ako se spremaju neki konflikti koji mogu da izazovu destabilizaciju."

Komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi Tod Danijel Volters kaže pred Senatom SAD da su američki vojnici potrebni na Kosovu. Objašnjava da su vojnici potrebni kako bi odgovorili na "spoljne maligne pretnje" i poručuje da će američka komanda u Evropi podržati dalji razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga.

Veroljub Petronić smatra da je u interesu SAD-a da budu na Kosovu, sve dotle, kako kaže, dok postoje mogućnosti konflikta i zaštite Kosova i SAD.

"Postoji uvek mogućnost da dođe do konflikta. Njihova želja je da, kako kažu, spreče ‘maligne pretnje’ - to su rizici novih sukoba na Blakanu, koji mogu biti izazvani nekim novim političkim odlukama i sprečavanje svakako širenja ruskog uticaja na Balkanu."

Na severu Kosova podsećaju da se na ovom području nije dogodio nijedan nasilni incident, koji je bio usmeren prema stranim ili domaćim turistima.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020