Vesti
Politika

Srpska lista: Čudni događaji na severu

Posle ispisivanja grafita na Ibarskom mostu i šetnje albanskih vojnika kroz Kosovsku Mitrovicu, Srpska lista je zatražila objašnjenje od Kfora zbog, kako navode, serije čudnih događaja.
Srpska lista: Čudni događaji na severu
Kosovska Mitrovica (Foto Kim arhiva)

Ovi događaji su, kažu Srpskoj listi, usledili nakon, što su ambasada Velike Britanije i ministarstvo spoljnih poslova Nemačke pozvali svoje državljane da izbegavaju sever Kosova.

"Ispisivanje grafita sa veličanjem tzv. Velike Albanije, i UČК, provokacija i šetnja pripadnika vojske Albanije centrom Кosovske Mitrovice kod građana je izazvalo zabrinutost, posebno nakon što su saopštenja britanske ambasade provejavala stereotipnim odnosom, skoro stigmatizirajući 50.000 Srba na severu Кosova i Metohije", ističe se u saopštenju Srpske liste.

Zbog svega navedenog, Srpska lista je uputila pitanje komandantu Kfora Lorencu D`Adariju "da li raspolaže informacija o eventualnim incidentima na severu Кosmeta, na koje upozoravaju Britanci i Nemci, ali i otkud vojnici Albanije na ulicama srpskih gradova na severu, kada se dobro zna da vojska Albanije nije deo misije Кfor?".

Reagovao i Pokret "Otadžbina"

Iz Pokreta “Otadžbina” šetnju albanskih vojnika nazivaju provokativnom. Smatraju da njihovo zadžavanje pored spomenika Кnezu Lazaru "pokazuje samo bedu i nemoć Vučićevog režima da zaštiti Srbe na Кosovu i Metohiji”.

“Ono što je sigurno da bez dozvole КFOR-a vojska iz Albanije ne bi prošetala severnim delom grada Кosovske Mitrovice. Bez obzira na svoju snagu КFOR se pre Vučićeve vladavine nije usuđivao da ovako iritira Srbe”.

Hoti: Nema razloga za brigu

Zamenik komandira kosovske policije za region Sever Besim Hoti kaže da na osnovu procene operativnih dnevnih izveštaja sa terena, policija smatra da je situacija na severu Kosova mirna, stabilna i da nema razloga za bilo kakvu brigu.

"Možemo reći da je bezbednosna situacija mirna, stabilna, nema nekih vanrednih događaja, niti incidenata koji bi u bilo kakvom smislu privukli pažnju javnosti ili ugrozili opštu bezbednost u Mitrovici ili u širem regionu", tvrdi Hoti.

Izbegavajte odlazak na sever Kosova, osim kada je to neophodno, saveti su predstavnika Britanske ambasade i nemačkog Ministarstva spoljnih poslova upućenih njihovim državljanima.

U upozorenju se precizira da je u opštinama Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica "bezbednosna situacija i dalje napeta”.

Za bezbednost na Kosovu zaduženi su Kfor, Euleks i Kosovska policija. Njihove bezbednosne procene, ne podudaraju se sa procenama Nemaca i Britanaca.

Veroljub Petronić je dobar poznavalac bezbednosnih pitanja. Navodi da su Nemci izdali upozorenje preventivno, nakon što su to učinili Britanci za koje tvrdi da imaju dobre obaveštajne podatke.

"Ako znaju nešto, trebalo bi da skrenu pažnju drugim obaveštajnim službama u regionu ako se spremaju neki konflikti koji mogu da izazovu destabilizaciju."

Komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi Tod Danijel Volters kaže pred Senatom SAD da su američki vojnici potrebni na Kosovu. Objašnjava da su vojnici potrebni kako bi odgovorili na "spoljne maligne pretnje" i poručuje da će američka komanda u Evropi podržati dalji razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga.

Veroljub Petronić smatra da je u interesu SAD-a da budu na Kosovu, sve dotle, kako kaže, dok postoje mogućnosti konflikta i zaštite Kosova i SAD.

"Postoji uvek mogućnost da dođe do konflikta. Njihova želja je da, kako kažu, spreče ‘maligne pretnje’ - to su rizici novih sukoba na Blakanu, koji mogu biti izazvani nekim novim političkim odlukama i sprečavanje svakako širenja ruskog uticaja na Balkanu."

Na severu Kosova podsećaju da se na ovom području nije dogodio nijedan nasilni incident, koji je bio usmeren prema stranim ili domaćim turistima.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022