Vesti
Politika

„Srpska lista će potvrditi jedinstvo“

Povodom početka predizborne kampanje za vanredne parlamentarane izbore na Kosovu, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ističe da „kampanja traje svakodnevno i kada nisu izbori“. Potpredsednik Srpske liste Igor Simić navodi da je njihov cilj „da osvoje svih deset mandata, kako neke druge političke partije, koje ne zastupaju interese Srba, ne bi došle u poziciju da odlučuju“.
„Srpska lista će potvrditi jedinstvo“
Predizborna kampanja u Prilužju (Foto Kim)

Predstavnici Srpske liste, Goran Rakić i Igor Simić, zajedno sa ministrom za zajednice i povratak Daliborom Jevtićem obišli su porodicu Milana Mihajlovića u Gracu, ali i stomataološku ordinaciju u Prilužju.

Ministar Dalibor Jevtić je za RTV Kim kazao da su „u kampanji svakodnevno, i kada nisu izbori, u kampanji sa srpskim narodom“.

„Mi ne sumnjamo u našu pobedu 14. februara. Srpska lista će potvrditi nedvosmisleno jednistvo koje imamo u narodu. Ono što i danas, juče, ali i ono što ćemo sutra raditi, jeste da na vrlo konkretan način pošaljemo poruku da ćemo biti svuda tamo, gde makar jedan Srbin živi. Mislim da je to, suštinski, naša obaveza, posao, da pomognemo koliko možemo. Nikada od nas ni jedan naš sunarodnik neće čuti ono što je nemoguće. Čuće istinu, konkretne predloge. Danas, ovde u Gracu, Prilužju, sutra već u Metohiji“, poručio je Jevtić.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić očekuje da predizborna kampanja i sami izbori proteknu mirno i bez incidenata.

„Pozivam srpski narod da bude jedinstven kao da sada. Apsolutno smo svesni da nećemo rešiti sve probleme, ali ćemo zajedno, složni, da rešavamo te probleme, jedan po jedan. Kada smo složni, srpski narod je jedan bedem, tvrđava, koja je neosvojiva. Život na Kosovu u Metohiji nikada nije bio lak, ali je na nama, pre svega, političkim predstavnicima unutar institucija, da se borimo za pravo naših građana“, istakao je Simić.

I on očekuje ubedljivu pobedu Srspke liste i svih deset mesta u Skupštini Kosova.

„Cilj nam je da Srpska lista osvoji svih deset mandata koji su namenjeni srpskoj zajednici, kako bismo sprečili mogućnost da neka druga politička partija koja ne predstavlja interese srpkog naroda dođe u poziciju da odlučuje. Unutar institucija borba nikada nije laka“, dodao je Simić.

GRAFIK 1 - Broj glasova koje su kandidati Srpske liste osvojili na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu 2019.

Što se tiče izlaznosti glasača u srpskim sredinama na Kosovu, Jevtić smatra da će biti na nivou ranijih godina.

„Očekujem da izlaznost bude na istom nivou kao prethodnih godina. Veliko interesovanje ljudi, pozitivna energija, to je ono što nas ohrabruje da radimo ovaj posao, ali vidim da i naši ljudi ne gube nadu“, rekao je on.

Jevtić je napomenuo da je opstanak suštinski važan, pošto „bez opstanka nema ni povrataka“, i dodao da je „od svake politke važniji život“.

Na Kosovu je u ponoć zvanično počela predizborna kampanja za predstojeće vanredne paralmentarne izbore koji su zakazani za 14. februarOstale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021