Vesti
Politika

Srpska 70%, SLS i ostali 30% mandata

Najviše kandidata na zajedničkoj izbornoj listi imaće GI Srpska, čak 70%, dok će druge partije, među kojima i SLS, zajedno činiti ostalih 30%, dogovoreno u Beogradu, tvrdi Vesna Mikić.
Srpska 70%, SLS i ostali 30% mandata
Sa novembarski izbora (Foto arhiva KIM)

"Veoma važno je to da će "Srpska" uzeti nekih 70% učešća na toj zajedničkoj listi, dok će ostale partije, uključujući SLS i ostale manje partije koje su na Kosovu i Metohiji, sve zajedno dati 30% učešća", kaže bivša poslanica Jedinstve srpske liste u kosovskom parlamenu Vesna Mikić.

Ona je za KIM radio izjavla da su poslanici, kojima je raspuštanjem skupštine prekinut mandat, o učešću na izborima nedavno razgovarali sa predstavnicima Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, sastanak na istu temu održan je i juče između vlasti u Beogradu i gradonačelnika srpskih opština sa Kosova. Predsednici opština će, prema njenim rečima, podržati „želju Beograda da se formira zajednička lista, kako bi Srbi bili jak faktor u parlamentu u narednom mandatu“.

„Sakupljani su potpisi da bi se lista registrovala u CIK-u. Do 16. maja ćemo morati da stavimo imena kandidata na listu, što znači da će svaka opština imati zadatak da prijavi bar po dva kandidata na tu zajedničku listu, uključujući i nas koji smo bili u parlamentu do sada“, kazala je Mikićeva. 

Ona smatra da je odluka o zajedničkom izlasku na izbore „usko povezana je sa pravom na rezervisana mesta“ u kosovskom parlamentu koje su izgubili poslanici manjinskih zajednica.

„Izgubili smo rezervisana mesta, sada su nam ostala samo ta zagarantovana i ako ne izađe dovoljan broj birača, ako nismo jedinstveni i ne budemo zajedno na toj listi, onda će biti manje mandata u Skupštini. Znači, što kompaktnija lista, što više jedinstva. Dakle, jedinstvo na toj listi će diktirati broj dobijenih mandata u parlamentu i zbog toga je odluka Beograda da to bude jedna lista koja će uključivati sve političke subjekte sa Kosova“, kaže Mikićeva.

 

Ksenija Božović: Oliver Ivanović kandidat GI SDP

U razgovore o zajedničkoj listi uključeni su i predstavnici Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
Potpredsednica ove inicijative Ksenija Božović kaže za KIM radio da će razgovora biti još, a da će se o kandidatima za poslanike odlučivati narednih dana.

„Mogu da potvrdim da je sastanak održan i da smo svi konstatovali da treba da bude formirana jedinstvena lista koja će da izađe na izbore. Razgovori su krenuli, trajaće to, ali zaključak sa ovog sastanka je da formiramo jaku jedinstvenu srpsku listu“.

Božovićeva je potvrdila da će kao kandidata SDP predložiti Olivera Ivanovića, koji se nalazi u pritvoru.

Ostale vesti

Oko pola miliona evra za organizaciju i održavanje izbora na severu Kosova
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi je kazao za Kohu da oko 500.000 evra koštaju priprema i održavanje vanrednih izbora u opštinama na severu Kosova koji su zakazani za 23. april.
  • 28.03.2023
Grčka pozdravlja dogovor iz Ohrida, ali ne menja stav o Kosovu
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu poručila je u Beogradu da stav Atine, u pogledu nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ostaje nepromenjen i stabilan.
  • 28.03.2023
Konjufca sa Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca razgovarao je u Vašingtonu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

  • 28.03.2023
Kurti: Pritisnite Beograd, oni najbolje znaju taj jezik

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da EU i SAD treba da pojačaju pritisak na Beograd da prizna Kosovo, jer kako je naveo, "dokazano je da oni najbolje znaju taj jezik".

  • 28.03.2023
Petković i Bisljimi uskoro sa Lajčakom u Briselu

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da će naredne nedelje u Briselu biti održan sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, na poziv specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, kako bi se išlo napred i učinili prvi koraci ka implementaciji posle dogovora postignutog u Ohridu.

  • 28.03.2023
Vučić: Srbija će implementirati sve što je dogovoreno, težimo članstvu u EU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija teži ka članstvu u Evropskoj uniji, da će nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava, kao i da će "implementirati sve što je dogovoreno".
  • 28.03.2023