Vesti
Politika

"Srbija za kompromisno rešenje kosovskog problema"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Sofiji da Srbija želi da kosovski problem reši kompromisom i zahvalio predsedniku Bugarske Rumenu Radevu na podršci koju pruža Srbiji na evropskom putu i što se zalaže da se o tome čuje i stav Srbije.
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Vučić je napomenuo da je za Srbiju prijem u članstvo EU 2025. godine ambiciozan cilj i dodao da će Srbija dati sve od sebe da ispuni sve kriterijume, istovremeno podsećajući da za nju postoji dodatni kriterijum, koji nije postojao za druge zemlje EU, a to je rešavanje problema sa KiM.

"Mi želimo da postigemo kompromis - da li ćemo u tome uspeti, ne zavisi samo od jedne strane, jer je za svaki kompromis potrebna saglasnost i volja najmanje dveju, a ponekad i više strana", ukazao je predsednik Srbije nakon sastanka sa predsednikom Bugarske.

Vučić je posebno zahvalio bugarskom kolegi Radevu što je više puta rekao da je važno da se glas Srbije čuje.

"Ako neko misli da je rešenje u tome da Srbija sve izgubi a da svi drugi sve dobiju, da budu zadovoljni, a Srbija da bude nezadovoljna i ponižena - mi smatramo da tu rešenja neće biti zato i jesmo za kompromis i zato smo zahvalni predsedniku Radevu što želi da čuje i ideje Srbije i probleme i izazove sa kojima se suočavamo", naglasio je Vučić.

O Kosovu i Metohiji govorio je i predsednik Radev. "Dijalog Beograda i Prištine nema alternativu, istakao je Radev i poručio da "sve strane koje imaju veze s pregovorima" treba pažljivo da analiziraju argumente Srbije u pregovorima".

"Bugarska visoko ocenjuje dijalog. Treba tražiti mirno rešenje za sve probleme", rekao je Radev na konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Vučićem.

"Taj dijalog nema alternativu. Naravno, Bugarska ima isto tako važnu poziciju. Kada Srbi budu predstavili svoje argumente u pregovorima, te argumente treba pažljivo da analiziraju sve strane koje imaju veze s pregovorima", rekao je predsednik Bugarske, koja trenutno predsedava EU.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021