Vesti
Politika

"Srbija uspešnija u otpriznavanju, nego Kosovo u priznavanju"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je jutros da Beograd ima kapacitete, resurse i diplomatski uticaj da bude petostruko uspešniji u akciji otpriznavanja Kosova, nego Priština u akciji priznavanja kosovske nezavisnosti.
Marko Đurić (Foto Puls)

Đurić je gostujući u “Dnevniku” RTS-a istakao da je jasno da se ne može računati da će Priština poštovati bilo kakav dogovor.

On je kazao da je tim na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem doveo do toga da 18 država povuče priznanje Kosova, a da Priština nije imala nijedno novo priznanje, kao i da je sprečeno članstvo u Unesko, Interpol i druge svetske organizacije.

Osvrćuči se na susret predstavnika kosovskih institucija sa Filipom Rikerom, Đurić je naveo da nema sumnje da oni koji su pre 20 godina podržavali nezavisnost Kosova to i danas čine.

“Ja očekujem i zahtevam od svih njih da rade na kredibilitetu dijaloga, da održe lekciju kada je potrebno svojim pionima u Prištini”, istakao je Ðurić.

On je naveo da Avdulah Hoti izjavom da će sa međunarodnim partnerima Kosovo nastaviti da lobira za članstvo u međunarodnim organizacijama, iako je prekid te kampanje bio uslov za nastavak dijaloga, pokazao da ne poštuje reč koju je javno dao predstavnicima SAD i EU, te da im je na taj način udario politički šamar.

“Mi nismo iznenađeni time, ali nećemo ćutati na pokušaje Prištine da postane članica međunarodnih organizacija, odgovorićemo petostruko jače i na prvu državu koja ih prizna, ako se to desi, pet puta više država će povući priznanje Kosova”, rekao je Ðurić.

Govoreći o razgovorima u Briselu prošle nedelje, Ðurić je naveo da ceni nastojanje i napore posrednika da se nakon 20 meseci obnovi dijalog i da je Beograd došao pripremljen, da je za svaku temu imao vodeće eksperte u timu, spremne predloge i dokumentaciju, a da je Priština bila nespremna da razgovara o nekim temama, negirala da postoje problemi, poput problema raseljenih.

Ako Hoti može da kaže da je jedino rešenje u okviru važećeg ustava Kosova, ja ću lično da mu pošaljem Ustav Republike Srbije pa da nešto nauči, jer je naš Ustav bar 200 godina stariji u odnosu na njihov, izjavio je Đurić za RTS.

“Zvaničnici Brisela će privatno, kad nema javnosti i kamera, da kažu da bi ljudi iz Prištine morali ozbiljnije da pristupe, da se pripreme, da nije dobro da ne žele da razgovaraju o ekonomiji”, rekao je Ðurić.

Direktor Kancelarije za KiM, komentarišući naoružavanje Kosova od strane pojedinih zemalja NATO članica, poručio je da je bolje da Albancima na Kosovu pošalju knjige, “jer s tenkovima neće ući u UN, Unesko, Interpol”.

Đurić je kazao da je Srbija uvek opredeljena za mir i spremna da zaštiti svoje.

“Mi Srbi se nikada nismo plašili bilo čije sile, uvek smo bili opredeljeni za mir i uvek spremni da zaštitimo ono što je naše. To ste juče mogli da čujete i od predsednika Srbije”, kazao je Đurić.Ostale vesti

Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020
Skupština Kosova danas razmatra zakon o OVK
Skupština Kosova će od 11 sati će razmatrati Nacrt zakona o prevenciji i borbi protiv kovida-19 na Kosovu i Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, piše Koha.
  • 07.08.2020
Hiseni očekuje sporazum za 12 meseci ili neuspeh dijaloga
Koordinator kosovske vlade u dijalogu Skender Hiseni izjavio je da su zapadne sile pružile mogućnost Prištini i Beogradu da u narednih 12 meseci postignu sporazum ili će proces pomirenja potpuno da propadne.
  • 07.08.2020