Vesti
Politika

"Srbija spremna za nastavak dijaloga"

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, saopšteno je iz Vlade Srbije, penosi RTS.
Ana Brnabić (Foto Tanjug)

U saopštenju se navodi da je Brnabić naglasila da je Srbija uvek posvećena razgovoru i da je spremna za skoriji nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, naglašavajući da Srbija ceni sve napore Unije u rešavanju ovog veoma važnog pitanja.

Kako se navodi, specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak očekuje da će se razgovori nastaviti već u julu i da je namera da se radi na ostvarivanju napretka i postizanju konačnog i sveobuhvatnog dogovora Beograda i Prištine. On je potvrdio da će Evropska unija insistirati na implementaciji svih ranijih dogovora. Lajčak, kako je objasnio, dijalog vidi kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja.

U saopštenju je navedeno da je predstavnik Evropske unije istakao je da je spremnost Unije da posreduje u razgovorima Beograda i Prištine značajan pokazatelj važnosti regiona Zapadnog Balkana, a njegova stabilnost, prosperitet i evropska perspektiva, visoko na agendi Evropske unije.

Predsednica vlade Srbije je, kako se navodi, ocenila spremnost da u agendi dijaloga bude implementacija dogovorenog iz Briselskog sporazuma, kao pozitivan signal i nadu da će se dijalog nastaviti u dobroj veri.

Dodaje se da je Brnabić zahvalila Miroslavu Lajčaku za spremnost i posvećenost da se u potpunosti angažuje i pomogne Beogradu i Prištini u pronalaženju trajnog rešenja, ističući da će evropski put Srbije i nastavak reformi, kao i saradnja u regionu biti prioritet i narednoj vladi.Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021