Vesti
Politika

"Srbija spremna za nastavak dijaloga"

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, saopšteno je iz Vlade Srbije, penosi RTS.
Ana Brnabić (Foto Tanjug)

U saopštenju se navodi da je Brnabić naglasila da je Srbija uvek posvećena razgovoru i da je spremna za skoriji nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, naglašavajući da Srbija ceni sve napore Unije u rešavanju ovog veoma važnog pitanja.

Kako se navodi, specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak očekuje da će se razgovori nastaviti već u julu i da je namera da se radi na ostvarivanju napretka i postizanju konačnog i sveobuhvatnog dogovora Beograda i Prištine. On je potvrdio da će Evropska unija insistirati na implementaciji svih ranijih dogovora. Lajčak, kako je objasnio, dijalog vidi kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja.

U saopštenju je navedeno da je predstavnik Evropske unije istakao je da je spremnost Unije da posreduje u razgovorima Beograda i Prištine značajan pokazatelj važnosti regiona Zapadnog Balkana, a njegova stabilnost, prosperitet i evropska perspektiva, visoko na agendi Evropske unije.

Predsednica vlade Srbije je, kako se navodi, ocenila spremnost da u agendi dijaloga bude implementacija dogovorenog iz Briselskog sporazuma, kao pozitivan signal i nadu da će se dijalog nastaviti u dobroj veri.

Dodaje se da je Brnabić zahvalila Miroslavu Lajčaku za spremnost i posvećenost da se u potpunosti angažuje i pomogne Beogradu i Prištini u pronalaženju trajnog rešenja, ističući da će evropski put Srbije i nastavak reformi, kao i saradnja u regionu biti prioritet i narednoj vladi.Ostale vesti

Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020
Hoti će tražiti da deo luke Drač bude kosovski
Premijer Kosova Avdulah Hoti stigao je sinoć u Tiranu na zvanični sastanak koji će tokom današnjeg dana biti održan sa najvišim liderima Albanije.
  • 03.07.2020
Vučić: O Kosovu pregovaramo sa Zapadom, ne sa Albancima
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Beograd o Kosovu de fakto pregovara sa Zapadom, a ne sa Albancima, kao i da srpska strana u eventualom nastavku dijaloga sa Prištinom izlazi sa istom platformom kao i ranije, ali i da sada ne vidi nikakvo rešenje.
  • 02.07.2020
Biber: Vučić nije dobio šta je želeo
Direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber smatra da je apsolutna pobeda predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na izborima "pružila dobar uvid u Srbiju kao nedemokratsku zemlju".
  • 02.07.2020
Hoti uzvraća posetu
Kosovski premijer Avdulah Hoti otputovao je u službenu posetu Tirani.
  • 02.07.2020
Lajčak i Palmer: EU i SAD nisu rivali
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručili su da SAD i EU nisu rivali i da imaju iste ciljeve i vizije za region Zapadnog Balkana.
  • 01.07.2020