Vesti
Politika

"Srbija se u Briselu zalaže za normalizaciju odnosa"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem istakao da će se Srbija i u Briselu zalagati da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kako bi i Srbija i ceo region Zapadnog Balkana mogli da nastave da grade dobru budućnost.
Sem Fabrici i Aleksandar Vučić (Foto N1)

Vučić je tokom susreta obavestio ambasadora Fabricija o najvažnijim tačkama sporazuma iz Vašingtona i o toku razgovora u Briselu i naglasio da je uloga EU u posredovanju u dijalogu između Beograda i Prištine ključna, kao i da je Srbija spremna da aktivno učestvuje u nastavku razgovora.

Posebna tema razgovora bila je evropska perspektiva Srbije, a Fabrici je istakao da će EU nastaviti sa aktivnom podrškom Srbiji u procesu pristupanja, imajući u vidu posvećenost Srbije reformama i usvajanju evropskih vrednosti i standarda u svim oblastima važnim za pristupanje, navodi se u saopštenju pres-službe presednika.

Razgovaralo se i o predstojećem Godišnjem izveštaju Evropske komisije i o važnosti da nova Vlada ubrza EU reforme, posebno u oblasti vladavine prava, dodaje se u saopštenju.

Takođe se razgovaralo i o predstojećem ekonomsko-investicionom planu EU za Zapadni Balkan, kojim je predviđeno da se zemljama regiona pomogne u suočavanju sa krizom nastalom zbog pandemije koronavirusa, kao i o njenim ekonomskim posledicama, te načinima da se konstruktivna saradnja Srbije i EU i u tom smislu dodatno unapredi.

Predsednik Vučić pre svega zahvalio je ambasadoru Fabriciju na značajnoj podršci koju Evropska unija pruža kroz ekonomski, politički i vrednosni doprinos napretku Srbije, te dodao da je politika naše zemlje u celosti usmerena ka miru i stabilizaciji regiona i daljem brzom ekonomskom razvoju.

Istakao je da članstvo Srbije u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj i dugoročno opredeljenje Srbije, što se, između ostalog, pokazalo i tokom borbe prodiv pandemije Kovid-19.

"Srbija je izuzetno zahvalna EU na pomoći, ali i na solidarsnosti koju je pokazala prema Srbiji ne samo od kada se zajednički borimo sa posledicama kovida 19, nego i za podršku u svim ostalim situacijama", rekao je predsednik Vučić i dodao da će se zajednička borba protiv pandemije nastaviti uz učešće Srbije koja je i u najtežim trenucima pokazala izuzetnu solidarnost i sa svoje strane.

Ambasador Fabrici je poručio da Srbija ima punu podršku Unije u borbi protiv kovida 19 i podstakao Srbiju da nastavi borbu protiv koronavirusa.

Kako je ocenio, Srbija je "dokazala da je njen zdravstveni sistem izdržao teret i da treba da nastavi da radi u tom pravcu".

Posebno je istakao da niko ne zna koliko će ova kriza trajati, ali da je važno da snažan zajednički odgovor postoji i da Srbija i EU ostaju pouzdani partneri i u svim daljim aktivnostima usmerenim ka suzbijanju posledica pandemije.

Naglašavajući značaj zajedničkog delovanja i solidarnosti sa EU, predsednik Vučić se zahvalio na snažnoj podršci u procesu evropskih integracija od strane država članica EU i dodao da kontinuirani susreti i razgovori u ovom formatu "otvaraju nove mogućnosti za razmenu mišljenja i podsticanje daljih aktivnosti".

Istakao je da Srbija posebno uvažava pristup Unije prema Zapadnom Balkanu, imajući u vidu da je ova tema za EU jedan od prioriteta i pored drugih važnih pitanja sa kojima se Evropa danas susreće.

"Dve trećina naše trgovinske razmene vezano je za zemlje EU, ukupna robna razmena sa EU prošle godine iznosila je gotovo 26 milijardi evra", naveo je predsednik i dodao da Srbija ostaje u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapređenju svih performansi našeg društva, posebno u oblasti demokratizacije i vladavine prava.

Ambasador Fabrici je istakao da je Srbija već bliska ekonomiji EU, konstatujući da je "70 odsto direktnih stranih ulaganja došlo iz EU" i da je više od 60 osto razmene realizovano upravo sa zemljama Unije.

"Snažna ekonomija EU znači i snažniju srpsku ekonomiju", rekao je šef Delegacije EU u Srbiji i dodao da Unija ostaje posvećena daljoj podršci Srbiji na putu ka punom članstvu.

Vučić je posebno naglasio da Srbija nastavlja da se zalaže za mir i stabilnost u regionu, kao i za unapređenje regionalne saradnje i dodao da je u tom smislu politika proširenja EU najbolji mehanizam za dostizanje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu, zaključuje se u saopštenju pres-službe predsednika.Ostale vesti

Za gradonačelnika Severne Mitrovice prijavljena četiri kandidata
Kancelarija za registraciju političkih partija i potvrđivanje primila je četiri prijave za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, potvrdio je za Kontakt Plus član CIK-a Nenad Rikalo.
  • 30.10.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, nakon učešća na onlajn konferenciji o "malom Šengenu", da i dalje ostaje otvoren poziv za Prištinu, Podgoricu i Sarajevo da se priključe toj inicijativi, prenosi Tanjug.
  • 30.10.2020
Vlada Kosova odobrila nacrt budžeta
Na jutrošnjoj sednici Vlade Кosova, odobren je nacrt budžeta za narednu godinu.
  • 30.10.2020
Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020