Vesti
Politika

Srbija predaje Prištini katastarsku dokumentaciju

Srbija će u narednih 12 meseci svu katastarsku dokumentaciju sa Kosova, u digitalnoj formi, predati Prištini, što je dogovoreno Briselskim sporazumom, rečeno je na otvaranju renovirane zgrade Arhiva Republičkog geodetskog zavoda u kojoj će se obavljati taj posao.

Srbija predaje Prištini katastarsku dokumentaciju
Katastarska dokumentacija (Foto Kossev)

Katastarska dokumentacija sa teritorije Kosova i Metohije je do sada bila u posedu Republičkog geodetskog zavoda Srbije, a kada bude prebačena iz analogne u digitalnu formu, kopija sve te dokumentacije, u digitalnoj i elektronskoj formi, biće predata Prištini, istaknuto je prilikom otvaranja Arhiva RGZ-a u Zemunu.

Na osnovu Briselskog sporazuma, Beograd je preuzeo obavezu da izvrši transfer svih katastarskih podataka sa teritorije Kosova i Metohije Prištini, rekla je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović.

Renoviranje zgrade RGZ-a u Zemunu deo je projekta "Razmena katastarskih podataka između Prištine i Beograda", a cilj projekta je distribucija Prištini celokupne dokumentacije iz pokrajine, koja je u posedu RGZ-a, rekla je Damjanović.

"Ovde će se obavljati skeniranje kompletne katastarske dokumentacije sa Kosova i Metohije kako bi se formirala baza podataka koja će posredstvom EU biti predata Prištini", rekla je Damjanović.

Ona je ocenila da je realizacija tog projekta značajan korak u saradnji Beograda i Prištine, istakavši da je to važno zbog napretka Srbije ka pridruživanju EU.

Predstavnici Beograda i Prištine su 2. septembra 2011. godine postigli dogovor u Briselu o transferu katastarskih podataka Prištini, koji pružaju podatke o vlasništvu. Ostale vesti

Usvojena Stevićeva ostavka
Administrativni odbor Skupštine Srbije usvojio je na današnjoj sednici ostavku koju je na funkciju poslanika Socijalističke partije Srbije podneo Zvonimir Stević.
  • 08.02.2023
Šta se sve ekspropriše na severu Kosova
Više od 138 hekatara je ukupna površina imovine na severu Kosova koja se ekspropriše. Kosovska vlada donela je prošle godine više odluka o eksproprijaciji, dok su dve donete početkom 2023. Nove odluke su naišle na protest građana u Leposaviću, podnošenje tužbi, ali i poziv Evropske unije da se poštuju imovinska prava i procedure o eksproprijaciji nakon čega je kosovska vlada odlučila da za 15. i 21. februar zakaže dve javne rasprave u Leposaviću, odnosno Zubinom Potoku.
  • 08.02.2023
Hil: SAD insistiraju da se formira ZSO

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da se SAD apsolutno zalažu za potpuno sprovođenje onoga što je dogovoreno Briselskim sporazumom, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština(ZSO).

  • 08.02.2023
Lajčak sa Fon Kramon i evroparlamentarcima o dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak razgovarao je sa Violom fon Kramon i članovima Vili Brant grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu o dijalogu Beograda i Prištine i zahvalio im se na saradnji, odnosno podršci.
  • 07.02.2023
Ugljanin za prava Bošnjaka u Srbiji po modelu koji se traži za Srbe na Kosovu
Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka, uputio je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem je komentarisao evropski predlog (francusko-nemački) sporazuma o Kosovu i položaj Bošnjaka u Srbiji.
  • 07.02.2023
Antonijević: Kontraproduktivno da javnost zna detalje predloga sporazuma
Posle jučerašnje posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka Prištini, kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je da prihvata francusko-nemački predlog o sveobuhvatnom sporazumu. Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je - posle sinoćnjeg sastanka sa Lajčakom - samo napisao: Razgovor je bio otvoren i prijateljski. Ko je sada na potezu?
  • 07.02.2023