Vesti
Politika

Srbija predaje Prištini katastarsku dokumentaciju

Srbija će u narednih 12 meseci svu katastarsku dokumentaciju sa Kosova, u digitalnoj formi, predati Prištini, što je dogovoreno Briselskim sporazumom, rečeno je na otvaranju renovirane zgrade Arhiva Republičkog geodetskog zavoda u kojoj će se obavljati taj posao.

Srbija predaje Prištini katastarsku dokumentaciju
Katastarska dokumentacija (Foto Kossev)

Katastarska dokumentacija sa teritorije Kosova i Metohije je do sada bila u posedu Republičkog geodetskog zavoda Srbije, a kada bude prebačena iz analogne u digitalnu formu, kopija sve te dokumentacije, u digitalnoj i elektronskoj formi, biće predata Prištini, istaknuto je prilikom otvaranja Arhiva RGZ-a u Zemunu.

Na osnovu Briselskog sporazuma, Beograd je preuzeo obavezu da izvrši transfer svih katastarskih podataka sa teritorije Kosova i Metohije Prištini, rekla je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović.

Renoviranje zgrade RGZ-a u Zemunu deo je projekta "Razmena katastarskih podataka između Prištine i Beograda", a cilj projekta je distribucija Prištini celokupne dokumentacije iz pokrajine, koja je u posedu RGZ-a, rekla je Damjanović.

"Ovde će se obavljati skeniranje kompletne katastarske dokumentacije sa Kosova i Metohije kako bi se formirala baza podataka koja će posredstvom EU biti predata Prištini", rekla je Damjanović.

Ona je ocenila da je realizacija tog projekta značajan korak u saradnji Beograda i Prištine, istakavši da je to važno zbog napretka Srbije ka pridruživanju EU.

Predstavnici Beograda i Prištine su 2. septembra 2011. godine postigli dogovor u Briselu o transferu katastarskih podataka Prištini, koji pružaju podatke o vlasništvu. Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022