Vesti
Politika

Srbija poziva interno raseljena lica da glasaju

"Na zahtev naših građana koji žive na Kosovu i Metohiji, Republika Srbija poziva interno raseljena lica iz južne pokrajine, privremeno smeštena u centralnoj Srbiji, da glasaju na predstojećim izborima zakazanim za 17. oktobar", navodi se u video klipu koji je dostupan i na JuTjubu.
Srbija poziva interno raseljena lica da glasaju
Raseljeni iz Kraljeva i okoline kreću na glasanje na Kosovo u februaru 2021. (Printskrin RTV KV)

Kako se dalje navodi u istom klipu, "zainteresovani se do 15. oktobra mogu javiti na broj telefona 0800 201-011".

Porukom "Glasajmo za ostanak i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji!" završava se ovaj materijal u čijoj se pozadini smenjuju kadrovicentralnog Kosova, manastira Gračanica, Pećke patrijaršije, Šar planine...

 

 

Podsetimo, "zainteresovani" isključivo moraju glasati na biračkom mestu u opštini u kojoj imaju prijavljeno prebivalište i to na biračkom mestu gde je lice upisano u Centralni birački registar.

Kako nezvanično saznajemo, za sve zainteresovane će biti organizovan autobuski prevoz do biračkih mesta na Kosovu. Polazak je planiran za rane jutarnje časove u nedelju, 17. oktobra, sa glavne autobuske stanice u svim većim gradovima, izuzimajući Beograd u kome će se kretati od Sava centra, odnosno Niš gde će polazak biti organizovan ispred Super Vera.Ostale vesti

EEAS zabrinuta zbog zapaljive retorike iz Beograda i Prištine

Evropska spoljnopolitička služba upozorila je da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a "posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu", izazivaju veliku zabrinutost.

  • 14.08.2022
Priština ojačava pograničnu policiju
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je naoružanje u vrednosti od 1.300.000 evra, oružje dugih cevi za graničnu policiju u vrednosti od 350.000 hiljada evra, kao i oklopna vozila, vodene topove i blindirane limuzine u vrednosti od 7.13 miliona evra.
  • 14.08.2022
Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022