Vesti
Politika

"Srbija odlaže dijalog"

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da Srbija pokušava da odloži proces dijaloga kako bi, kako je navela, "status Kosova prikazala kao nezavršen proces“. Ona je, na konferenciji za medije, rekla da su kosovske institucije "spremne na dijalog sa Srbijom, kad god ih EU pozove radi normalizacije odnosa dve zemlje".
Sa pregovora u Briselu (Foto Tviter)

„Kosovske institucije su obavestile EU da su spremne da učestvuju u dijalogu, kad god nas EU pozove“, rekla je Osmanijeva, na prvu godišnjicu izbora na funkciju predsednika Kosova.

Naglasila je da „do izostanka dijaloga nikada nije došlo zbog odsustva kosovske delegacije“, te ukazala da je „Srbija pokazala da je njihov stav da odlažu proces dijaloga“.

Istakla je da je „nezavisnost Kosova završen proces“.

"Da smo slušali pretnje Srbije, Kosovo nikada ne bi bilo proglašeno nezavisnom i suverenom državom", kazala je ona.Ostale vesti

Dveri: Hitno osloboditi mladića uhapšenog na Gazimestanu

Srpski pokret Dveri zahteva hitno oslobađanje iz pritvora Beograđanina Nikolu N. (20) koji je u utorak uhapšen na Gazimestanu nakon parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici.

  • 29.06.2022
Lajčak na severu Kosova sa Rakićem i čelnicima lokalnih samouprava
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi danas na severu Kosova, gde se, u Opštini Severna Mitrovica, sastao sa predstavnicima Srpske liste i čelnicima ovdašnjih lokalnih samouprava.
  • 29.06.2022
Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022
Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022