Vesti
Politika

"Srbija odlaže dijalog"

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da Srbija pokušava da odloži proces dijaloga kako bi, kako je navela, "status Kosova prikazala kao nezavršen proces“. Ona je, na konferenciji za medije, rekla da su kosovske institucije "spremne na dijalog sa Srbijom, kad god ih EU pozove radi normalizacije odnosa dve zemlje".
Sa pregovora u Briselu (Foto Tviter)

„Kosovske institucije su obavestile EU da su spremne da učestvuju u dijalogu, kad god nas EU pozove“, rekla je Osmanijeva, na prvu godišnjicu izbora na funkciju predsednika Kosova.

Naglasila je da „do izostanka dijaloga nikada nije došlo zbog odsustva kosovske delegacije“, te ukazala da je „Srbija pokazala da je njihov stav da odlažu proces dijaloga“.

Istakla je da je „nezavisnost Kosova završen proces“.

"Da smo slušali pretnje Srbije, Kosovo nikada ne bi bilo proglašeno nezavisnom i suverenom državom", kazala je ona.Ostale vesti

Kurti: Spreman sam za razgovore o novim izborima na severu Kosova
Opštinske zgrade u tri opštinske samouprave na severu - Zubin Potok, Leposavić i Zvečan - vlasništvo su Republike Kosova i ne može da se pravi kompromis oko demokratije, izjavio je premijer Aljbin Kurti za BBC Radio.
  • 04.06.2023
Predsedavajući OEBS objavio plan za deeskalaciju i normalizaciju na severu Kosova
Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani objavio je plan u devet koraka za smirivanje i normalizaciju situacije na severu Kosova.
  • 04.06.2023
Vučević: Bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična zbog "jednostranih, nezakonitih i nelegitimnih odluka administracije u Prištini".
  • 04.06.2023
Šole ohrabrio Vučića da podstakne smirivanje krize na severu
Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole izjavio je da je ohrabrio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "podstakne mir među kosovskim Srbima".
  • 04.06.2023
Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023