Vesti
Politika

"Srbija neće ostati nema na gaženje sporazuma"

Odlukom ustavnog suda o suspenziji Sporazuma o ZSO Priština ubija dijalog i svako međusobno poverenje, kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
Marko Đurić (Foto Kim)

Đurić je rekao da ovaj čin Prištine znači gaženje, ubijaje, bacanje pod noge samog dijaloga i svakog poverenja koje je neophodno da postoji u dijalogu, i to iz krajnje prizemnih političkih ciljeva.

"Srbija neće ostati nema pred bacanjem pod noge i pred gaženjem osnova Briselskog sporazuma i temelja našeg razumevanja sa Prištinom - da na mirnoj osnovi i u međusobnom dijalogu tražimo rešenja za sve probleme, a ZSO je fundamentalna i najvažnija obaveza iz tog sporazuma", rekao je Đurić.

Navodeći da ova odluka sigurno ne pada slučajno dan nakon fijaska koji je Priština doživela u Unesku, Đurić je izrazio uverenje da ćemo baš kao što smo istrajnošću, upornošću i posvećenim radom uspeli da zaštitimo naše svetinje u pokrajini, uprkos ovom neodgovornom činu "izgurati" naše i doći do naših ciljeva na Kosovu i Metohji kada je reč o pravima za naš narod.

Kako je ocenio, ovakav potezi Prištine pokazuje koliko je premijer Aleksandar Vučić pre nekoliko dana bio u pravu kada je rekao da Priština nema ni najmanju nameru da sprovodi ono što je Briselskim sporazumom dogovoreno.

Đurić kaže da se postavlja pitanje ako ZSO za Prištinu ne postoji kao deo Brisleskog sporazuma da li je za Prištinu Briselski sporazum uopšte postojeći i da li ima ikakve ambicije i planove da ono za šta su njeni najviši predstavnici dali reč sprovodi u delo.

"Nama se čini da Priština ne da ne ispunjava svoje obaveze u dobroj veri, nego da Priština na najeklatantniji, najočigledniji, najvidljivi i na najbrutalniji mogući način gazi svoje obaveze koje je preuzela prema centralnoj vladi u Beogradu i prema Briselu", rekao je Đurić.

Ocenio je i da su vođe sepratističkog pokreta u Prištini nezadovoljne sopstvenim fijaskom u unutrašnjoj politici i na međunarodnom planu posegle za rušenjem temelja odnosa Beograda i Prištine, a to je Briselski sporauzum.

"Nećemo ostati nemi na gaženje. Kao što smo štitili nase interese kada je reč o slučaju Unesko, tako ćemo zaštiti i naše interese ovde i budite sigurni da ZSO, uprkos tome šta rade i govore vođe sepratističkog i iredentističkog pokreta, ostaje u samom vrhu prioroteta politike Vlade Srbije", istakao je Đurić.

Kosovski ustavni sud je u vezi sa zahtevom za ocenu ustavnosti odluke o formiranju ZSO, jednoglasno odobrio privremenu meru kojom se obustavlja sprovodenje daljih pravnih radnji u procesu formiranja ZSO.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021