Vesti
Politika

"Srbija nastavlja borbu za svoju baštinu"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da Srbija nastavlja borbu i razgovore sa svim zemljama sveta kako Kosovo ne bi postalo član Unesko.

Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Ðurić je novinarima u Kosovskoj Mitrovici izjavio da Srbija ima sve argumente koji su moralni, politički i istorijski i da čuva našu baštinu, a da ni 1776. godine, kada su Turci nasilno ukinuli Pećku patrijaršiju Patrijaršija i naše svetrinje nisu prestali da budu srpski.

“Tako da kakav god da bude ishod naše diplomatske borbe, a ona će nastaviti da bude vrlo intezivna, niko nama ne može oduzeti ono što je naše. Srbija se boreći za svoj položaj, kao jedinstvena zemlja u Unesko bori ne samo za sebe nego i za međunarodno pravo u međunarodnu pravdu”, poručio je Ðurić.

On je rekao da misli da ima mnogo onih u svetu koji to razumeju, da ima mnogo onih koji to ne prihvataju na taj način ili se nalaze pod pritiskom snažnih i uticajnih zemalja koje podržavaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i žele da nagrade Prištinu ne zato što zaista veruju da je to istorijsko nasleđe Albanaca ili nečije drugo osim srpskog nego zato što veruju da nagrađuju određene političke krugove i elite za lojalnost iz prošlih vremana.

Ali mislim da su prošla ta vremena, prošla je i ta lojalnost i mislim da je sada vreme tih ljudi za odgovornost, vreme je za drugačije odnosa između Srba i Albanaca i stalno to govorim, a ti odnosi se ne mogu graditi na otimanju baštine i na falsifikatima i sejanju semena nesporazuma za druge generacije, zaključio je Ðurić.Ostale vesti

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021