Vesti
Politika

"Srbija nastavlja borbu za svoju baštinu"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da Srbija nastavlja borbu i razgovore sa svim zemljama sveta kako Kosovo ne bi postalo član Unesko.

Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Ðurić je novinarima u Kosovskoj Mitrovici izjavio da Srbija ima sve argumente koji su moralni, politički i istorijski i da čuva našu baštinu, a da ni 1776. godine, kada su Turci nasilno ukinuli Pećku patrijaršiju Patrijaršija i naše svetrinje nisu prestali da budu srpski.

“Tako da kakav god da bude ishod naše diplomatske borbe, a ona će nastaviti da bude vrlo intezivna, niko nama ne može oduzeti ono što je naše. Srbija se boreći za svoj položaj, kao jedinstvena zemlja u Unesko bori ne samo za sebe nego i za međunarodno pravo u međunarodnu pravdu”, poručio je Ðurić.

On je rekao da misli da ima mnogo onih u svetu koji to razumeju, da ima mnogo onih koji to ne prihvataju na taj način ili se nalaze pod pritiskom snažnih i uticajnih zemalja koje podržavaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i žele da nagrade Prištinu ne zato što zaista veruju da je to istorijsko nasleđe Albanaca ili nečije drugo osim srpskog nego zato što veruju da nagrađuju određene političke krugove i elite za lojalnost iz prošlih vremana.

Ali mislim da su prošla ta vremena, prošla je i ta lojalnost i mislim da je sada vreme tih ljudi za odgovornost, vreme je za drugačije odnosa između Srba i Albanaca i stalno to govorim, a ti odnosi se ne mogu graditi na otimanju baštine i na falsifikatima i sejanju semena nesporazuma za druge generacije, zaključio je Ðurić.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020