Vesti
Politika

"Srbija nastavlja borbu za svoju baštinu"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da Srbija nastavlja borbu i razgovore sa svim zemljama sveta kako Kosovo ne bi postalo član Unesko.

Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Ðurić je novinarima u Kosovskoj Mitrovici izjavio da Srbija ima sve argumente koji su moralni, politički i istorijski i da čuva našu baštinu, a da ni 1776. godine, kada su Turci nasilno ukinuli Pećku patrijaršiju Patrijaršija i naše svetrinje nisu prestali da budu srpski.

“Tako da kakav god da bude ishod naše diplomatske borbe, a ona će nastaviti da bude vrlo intezivna, niko nama ne može oduzeti ono što je naše. Srbija se boreći za svoj položaj, kao jedinstvena zemlja u Unesko bori ne samo za sebe nego i za međunarodno pravo u međunarodnu pravdu”, poručio je Ðurić.

On je rekao da misli da ima mnogo onih u svetu koji to razumeju, da ima mnogo onih koji to ne prihvataju na taj način ili se nalaze pod pritiskom snažnih i uticajnih zemalja koje podržavaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i žele da nagrade Prištinu ne zato što zaista veruju da je to istorijsko nasleđe Albanaca ili nečije drugo osim srpskog nego zato što veruju da nagrađuju određene političke krugove i elite za lojalnost iz prošlih vremana.

Ali mislim da su prošla ta vremena, prošla je i ta lojalnost i mislim da je sada vreme tih ljudi za odgovornost, vreme je za drugačije odnosa između Srba i Albanaca i stalno to govorim, a ti odnosi se ne mogu graditi na otimanju baštine i na falsifikatima i sejanju semena nesporazuma za druge generacije, zaključio je Ðurić.Ostale vesti

Stoltenberg: Zabrinjavajuće stanje na severu Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar rekao, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova.

  • 26.09.2021
Borelj: Provokacije su neprihvatljive

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj, rekao je da nastavlja pažljivo da prati situaciju na severu Kosova i poručio obema stranama da su "neprihvatljive" sve dodatne provokacije ili jednostrane i nekoordinisane akcije.

  • 26.09.2021
Stefanović i Mojsilović obilaze vojne snage u Raškoj

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović počeli su danas obilazak dela srpskih vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

  • 26.09.2021
Albanija: Pozivamo Srbiju da povuče svoje oružane snage

Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Albanije izrazilo je zabrinutost zbog eskalacije situacije na severu Kosova i pozvalo Srbiju da povuče oružane snage upućene na administrativni prelaz sa Kosovom.

  • 26.09.2021
Šarl Mišel pozvao Beograd i Prištinu da spuste tenzije i nastave dijalog

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je Beograd i Prištinu da spuste tenzije na severu Kosova i da nastave pregovarački proces.

  • 26.09.2021
Incidenti
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
  • 25.09.2021