Vesti
Politika

"Srbija nastavlja borbu za svoju baštinu"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da Srbija nastavlja borbu i razgovore sa svim zemljama sveta kako Kosovo ne bi postalo član Unesko.

Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Ðurić je novinarima u Kosovskoj Mitrovici izjavio da Srbija ima sve argumente koji su moralni, politički i istorijski i da čuva našu baštinu, a da ni 1776. godine, kada su Turci nasilno ukinuli Pećku patrijaršiju Patrijaršija i naše svetrinje nisu prestali da budu srpski.

“Tako da kakav god da bude ishod naše diplomatske borbe, a ona će nastaviti da bude vrlo intezivna, niko nama ne može oduzeti ono što je naše. Srbija se boreći za svoj položaj, kao jedinstvena zemlja u Unesko bori ne samo za sebe nego i za međunarodno pravo u međunarodnu pravdu”, poručio je Ðurić.

On je rekao da misli da ima mnogo onih u svetu koji to razumeju, da ima mnogo onih koji to ne prihvataju na taj način ili se nalaze pod pritiskom snažnih i uticajnih zemalja koje podržavaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i žele da nagrade Prištinu ne zato što zaista veruju da je to istorijsko nasleđe Albanaca ili nečije drugo osim srpskog nego zato što veruju da nagrađuju određene političke krugove i elite za lojalnost iz prošlih vremana.

Ali mislim da su prošla ta vremena, prošla je i ta lojalnost i mislim da je sada vreme tih ljudi za odgovornost, vreme je za drugačije odnosa između Srba i Albanaca i stalno to govorim, a ti odnosi se ne mogu graditi na otimanju baštine i na falsifikatima i sejanju semena nesporazuma za druge generacije, zaključio je Ðurić.Ostale vesti

Za gradonačelnika Severne Mitrovice prijavljena četiri kandidata
Kancelarija za registraciju političkih partija i potvrđivanje primila je četiri prijave za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, potvrdio je za Kontakt Plus član CIK-a Nenad Rikalo.
  • 30.10.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, nakon učešća na onlajn konferenciji o "malom Šengenu", da i dalje ostaje otvoren poziv za Prištinu, Podgoricu i Sarajevo da se priključe toj inicijativi, prenosi Tanjug.
  • 30.10.2020
Vlada Kosova odobrila nacrt budžeta
Na jutrošnjoj sednici Vlade Кosova, odobren je nacrt budžeta za narednu godinu.
  • 30.10.2020
Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020