Vesti
Politika

“Srbija koristila ratno-huškački govor protiv Kosova”

Srbija je u borbi protiv članstva Kosova u Unesku vodila antievropsku kampanju koja je suprotna duhu briselskog dijaloga i saradnje, ocenio je ministar spoljnih poslova Hašim Tači ali nje naglasio da ta odluka neće umanjiti dostignuća Kosova kao države.
“Srbija koristila ratno-huškački govor protiv Kosova”
Hašim Tači (Foto Vlada Kosova)

U intervjuu za portal euractiv.com Tači je rekao da je lobiranje Srbije protiv članstva Kosova u toj organizaciji protivno svemu što je postignuto u regionu prethodnih godina, suprotno saradnji za koju se zalažu u Briselu i protivno duhu normalizacije odnosa i izgradnje mira i stabilnosti.

"Kosovo i, verujem, Evropska unija, kao i ceo svet, bili su zaprepašćeni ponašanjem Srbije", izjavio je Tači i dodao da su srpski političari koristili ratno-hušački govor koji je povremeno bio i na granici rasizma.

"Ovo je definitivno veliki udarac svim naporima celog Zapadnog Balkana, čiji predstavnici ulažu ogromne napore u cilju jačanja mira i stabilnosti", kazao je Tači.

Dodao je da su svi verovali da se Srbija distancirala od Miloševićeve politike, ali da ponašanje Srbije u odnosima s Kosovom i regionom prethodnih sedmica "nije prošlo nezapaženo".

"Siguran sam da ćemo imati prilku da s našim partnerima razgovaramo o tome šta ponašanje Srbije znači za naše zajedničke napore da izgradimo mir, stabilnost, pomirenje i saradnju u regionu", kazao je Tači.

Prema njegovoj oceni, Kosovo je na glasanju u Unesku ipak dobilo više nego Srbija.

Kosovo je, kako je dodao, dobio podršku 92 članice Uneska, među kojima su i mnoge države koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

"S druge strane, sve što je Srbija postigla jeste uskraćivanje svim zajednicama na Kosovu, uključujući srpsku zajednicu, pravo da ostvare korist od članstva u Unesku, da budu deo projekta izgradnje pomirenja i mira kroz saradnju u obrazovanju, nauci i kulturi", ocenio je šef kosovske diplomatije.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021