Vesti
Politika

Srbija glasala, izlaznost oko 60 odsto

U Srbiji je u 20 časova zatvorena većina birališta i počelo je prebrojavanje glasova. Građani su danas mogli da glasaju za predsednika Republike, narodne poslanike, kao i za lokalne skupštine u Beogradu, Boru i još 12 opština. 
Srbija glasala, izlaznost oko 60 odsto
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Pravo glasa na predsedničkim i parlamentarnim izborima imalo je 6.502.307 birača. Za oko 100.000 birača sa područja Кosova i Metohije glasanje na izborima organizovano je u najbližim opštinama centralne Srbije.

Prema poslednjim podacima do 19 časova na izborima u Srbiji glasalo je 54,6 odsto građana, navode iz Cesida i Ipsosa.

U Srbiji se glasalo na 8.255 biračkih mesta, od kojih je 29 mesta u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, a dijaspora je glasala na 77 biračkih mesta.

Oko 100.000 birača sa КiM glasalo je u Tutinu, Raški, Кuršumliji i Vranju.

Glasanje je završeno i u Kuršumliji gde je počelo prebrojavanje glasova.

Građani su mogli da glasaju na predsedničkim izborima za osam kandidata, a na  parlamentarnim izborima mogli su se opredeliti između 19 lista.

U dva grada i 12 opština glasalo se za sastav lokalnih parlamenata - u prestonici i Boru, a biraju se odbornici u opštinama Aranđelovac, Smederevska Palanka, Sevojno, Lučani, Кnjaževac, Medveđa, Bajina Bašta, Doljevac, Кula, Кladovo, Majdanpek i Sečanj.

Građani biraju 110 odbornika u Skupštini Beograda, koji će potom birati gradonačelnika. Mandat odbornika, kao i prvog čoveka prestonice, traje četiri godine.Ostale vesti

Hil: Teško je porediti Miloševićev i Vučićev režim
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ima redovne sastanke na kojima razgovaraju o temama koje, kako je rekao, obojicu brinu. "Sa predsednikom Vučićem sam diskutovao o situaciji u Ukrajini, odnosno ruskoj agresiji na Ukrajinu. Takođe smo razgovarali i o situaciji u regionu i podršci američke administracije regionalnoj saradnji, kao što je inicijativa Otvoreni Balkan. Ne slažemo se po svim pitanjima, ali svakako ćemo nastaviti da razgovaramo. Mislim da je veoma važno što imamo priliku da suočimo stavove o mnogim pitanjima", ukazuje Hil.
  • 02.07.2022
Danas stupa na snagu jedan od sporazuma između Kosova i Albanije
Albanija i Kosovo od danas imaju na snazi sporazum o socijalnom osiguranju koji je, prema rečima zvaničnika Astrida Hadoa, zagarantovan posle pregovora koji su počeli 2020. godine.
  • 02.07.2022
Ristić: Srpska lista kriminalna organizacija i ona mora da se što pre rasturi

Srpska vlast je od 2012. godine „sve poraze proglasila za pobede“, predajući Albancima gotovo sve što su tražili, a nije dobila ništa za srpski narod, ocenio je najnovije odluke o ukidanju srpskih tablica sa KiM-a i meri reciprociteta za srpske lične karte sa Kosovom, poverenik Narodne stranke za Kosovo Žarko Ristić. Kaže i da Srbi nemaju problem trenutno sa Albancima, već sa Srbima, zbog politike „kriminala, zastrašivanja i pranja novca“, života u strahu i bez slobode zbog toga. Da se srpska vlast bolje postavljala prema Srbima, njih bi na Kosovu bilo više, ukazao je Ristić, a prenosi KoSSev.

  • 02.07.2022
Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

  • 01.07.2022
Trajković zadržana i na Merdaru
Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
  • 01.07.2022
Stupa na snagu sporazum o socijalnom osiguranju između Albanije i Kosova
Sporazum u oblasti socijalnog osiguranja između Albanije i Kosova danas stupa na snagu, prenosi RTK2 pisanje ATSH.
  • 01.07.2022